Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Najbolji načini čuvanja hrane: Bosiljak zamrznite u kockama

Najbolji načini čuvanja hrane: Bosiljak zamrznite u kockama
1

Bez "varanja": Šećer, sol i kiseline sprečavaju kvarenje - pripremate li zimnicu, nemojte smanjivati njihove količine jer bi se mogla pokvariti izvan hladnjaka

VIDEO

Obilje ljetnih plodova najlakše je sačuvati zamrzavanjem. Bobičasto voće može se jednostavno staviti u vrećice, pa u ledenicu. Takvo voće nakon odmrzavanja možete iskoristiti za pripremu slastica i sokova. Na isti način mogu se zamrznuti cherry-rajčice ili paprika narezana na komade pa poslije dodavati gulašima, juhama ili šalši. 

Ipak, većinu povrća, npr. mahune, prije pripreme je potrebno blanširati, odnosno prokuhati nekoliko minuta u vreloj vodi kako bi se uništili mikroorganizmi i enzimi koji potiču kvarenje. Povrće zamrznuto bez blanširanja stoga može imati loš okus. No mnogo prije pojave zamrzivača ljudi su uspješno čuvali hranu - visoke koncentracije soli, šećera i kiselina značajno usporavaju aktivnost mikroorganizama, a alkohol ih čak potpuno uništava. 

Prirodno kiselo voće obično se čuva u koncentriranim otopinama šećera i alkoholima, a povrće u kiselom octu, slanoj otopini ili kombinaciji jednog i drugog. Takve zimnice najbolje je pripremati prema prokušanim receptima jer ako poželite jelo učiniti zdravijim tako što ćete smanjiti količinu šećera ili soli, ono se može brzo pokvariti.

Aromatični ocat gotov je za 7 dana

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Priprema octa zahtijeva puno vještine, no i kupovni ocat odličan je za čuvanje hrane zbog visokog sadržaja kiselina koje zaustavljaju kvarenje hrane. Aromatični ocat možete napravite tako da šaku bobičastog voća stavite u staklenku, prelijete octom i ostavite da stoji tjedan dana.

Začinsko bilje zamrznite u kockama

Mnoge vrste začinskog bilja (npr., bosiljak) sušenjem prilično mijenjaju okus pa ih je najbolje zamrznuti u kockama za led koje ste ispunili biljem i vodom (ili maslinovim uljem). Možete zamrznuti i pripremljeni pesto, ali bez sira jer on loše podnosi zamrzavanje. Dodajte ga pestu nakon što ga potpuno odmrznete.

I staklenke treba "peći"

Spravljate li zimnicu, staklenke u koje ćete je staviti zagrijte u pećnici na barem 100 stupnjeva. Tako neće puknuti kad u nju stavite vrući džem, ajvar ili kuhanu ciklu. Osim toga, tako ćete sterilizirati staklenku i spriječiti kvarenje namirnica. 

Sušenje na zraku lako je i ekonomično

Voće, gljive i povrće poput rajčica možete sušiti na suncu - to obično traje nekoliko dana uz povremeno preokretanje. Začinsko bilje suši se u hladu jer inače gubi svojstva.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje