Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najbolji okusi svjetskih kuhinja na vašem tanjuru

None Foto: Fotolia

Parmezan je postao je sinonim za sve talijanske tvrde sireve u svijetu. Još od 14. st. njime se posipa tjestenina, a koristi se i kod priprema juha

Parmezan je poznat još od 13. stoljeća, a bio je omiljen sir Molierea i Napoleona. Potjeće iz talijanske Parme, po kojoj je i dobio ime. Postao je sinonim za sve talijanske tvrde sireve u svijetu. Još od 14. st. njime se posipa tjestenina, a koristi se i kod priprema juha i povrća. Tako će samo malo te talijanske delicije dati okus meditarana običnim jelima.
Najbolje ga je čuvati na suhome mjestu u hladnjaku, umotanog u masni papir, nikako u plastičnu ili aluminijsku foliju koje će mu uništiti aromu. Okus s drugog kraja svijeta dat će curry. Zaštitni znak indijske prehrane popularizirali  su Britanci za kolonijalne vladavine.
Curry je zapravo mješavina koja sadrži od 5 do 30 začina, a osnovu čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Dodajući ga morskim plodovima i mesu, osobito piletini, dobivate obrok bogat kvalitetnim proteinima.

>>> Zdravlje s mediteranskog stola
Mediteran počinje tamo gdje su kapare samonikle, davno su rekli stari Rimljani, a kapare su sa specifičnom aromom začin mnogim jelima te su poznate i kao ljekovita biljka i afrodizijak. U topla jela se dodaju na kraju kuhanja da bi se sačuvala njihova aroma. Poznata dalmatinska salata od hobotnice bit će ukusnija ako se dodaju kapare. Koriste se u umacima za tjesteninu s malo maslinova ulja i češnjaka. Idealan su ukras i okus inćunima.

>>> Indijci su najosvješteniji  i razmišljaju što jedu
Kako jedeš, tako misliš, indijska je poslovica, koja dokazuje kako Indijci razmišljaju o onome što jedu. Glavni začin, curry u prahu, dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama jer kurkuma (sastojak mješavine curry) gubi boju i oštrinu izlaganjem izravnom svjetlu.

>>> Bogatstvo utjecaja meksičke kuhinje
Slast meksičke kuhinje nastala je prožimanjem indijanske, kreolske i španjolske. Nezaobilazna namirnica je tortilla, beskvasni kukuruzni kruh, a koristi se kao omotač za meso, povrće, salate i sir. Kukuruz je glavna žitarica.

>>> Japanska je kuhinja raj za vegetarijance
Japanski tofu, miso (bistra juha od fermentirane soje), sushi (nisu svi sa sirovom ribom) i zeleni čaj postaju planetarno popularne namirnice. No sojin umak (svijetli, tamni i tamari) neizbježan je pri pripremi svih namirnica ili kao umak za već pripremljenu hranu.

Komentiraj, znaš da želiš!