Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Najbolji recepti naših baka za nezaboravni ručak i desert...

Najbolji recepti naših baka za nezaboravni ručak i desert...

RECEPTI IZ DJETINJSTVA Donosimo vam najfinije recepte naših baka za ručak kao iz bajke. Fine juhe, variva i pečenja slijede još ukusnije slastice i torte. Za svakog po nešto...

VIDEO

Juhe

Juha od sirovog češnjaka

Sitno isjeckati malu glavicu češnjaka i staviti u zdjelu u kojoj će se juha servirati. Dodati žlicu ulja, malo soli i papra i dobro promiješati. Smjesa se prelije kipućom vodom i 2 dcl kiselog vrhnja. Servira se uz prženo pecivo.

Juha od svinjskog bubrega

Dvije glavice sitno sjeckanog luka pirjati na masti uz svinjski bubreg izrezan na ploške. Kada se luk dobro propirja dodaje mu se malo slatke i malo ljute crvene paprike, pobrašni ga se, doda se vode i kuha ga se pola sata.

Dodati komadić lovorova lista, malo korice limuna te po želji zakiselite octom.

Juha od parmezana

Tri peciva izrezati na ploške ili tanke štapiće i pomiješati sa sitno narezanim peršinom te pržiti na 6 dkg maslaca. Kada peciva postanu prhka, dodaje im se 2 žlice ribanog parmezana. Dobro promiješati i preliti s litrom goveđe juhe.

Pustiti da zavrije i odmah poslužiti. Servira se u tanjurima u koje se razbije po jedno jaje tako da žumanjak ostane čitav. Preko jajeta se polako prelije gotova juha.

Predjela

Pijani zec

Zecu izvadite srce i pluća i očistite ga od kožice. Napravite nadjev od 1/2 kg narezanih telećih ili svinjskih jetara i zečjih pluća i srca. Narezana jetra popržite na masti i sitno nasjeckanome luku. Začinite crvenom paprikom i paprom.

Dodajte rižu i zajedno pirjajte. Kada je nadjev gotov, njime napunite zeca i zašijte mu trbuh. Tako nadjevenog zeca stavimo u lonac, dodamo zelenje za juhu, papar, klinčić i sve prelijemo s 1 i 1/2 litrom crnog dalmatinskog vina.

Ako zec nije potpuno pokriven vinom, dodajte vode. Lonac zavežemo papirom za pečenje i preko njega stavimo mokru krpu te stavimo kuhati u nezagrijanu pećnicu. Na velikom plamenu zakuhati, što traje otprilike 10-15 minuta, a onda plamen smanjiti.

Kuha se ukupno dva sata. Kuhanoga zeca očistimo od kosti, meso pomiješamo s nadjevom, prelijemo procijeđenim sokom od kuhanja i serviramo vruće.

Punjene tikvice

Potrebna su dva kilograma (13 - 14 komada) velikih, svježih tikvica. Oguliti ih, žlicom izvaditi sjemenke i izdubiti meso tako da ostane tanka ljuska. Veliku posudu dobro premazati maslinovim uljem i staviti u nju tikvice.

Fotolia

Nadjev napravite tako da strojem za meso izmeljete 5 dkg suhih pečuraka (gljiva), koje ste prethodno namočili u hladnoj vodi kako bi nabubrile i omekšale. Pečurkama dodajte izdubljeno meso tikvica i zajedno pirjajte u loncu u kojem ste prethodno popržili tri glavice sitno sjeckanog luka.

Dodajte 5-6 dag krušnih mrvica koje također prepržite na ulju. Dodajte i dva cijela jaja, malo papra, paprike, soli i sitno sjeckanog peršina. Tim nadjevom napunite izdubljene tikvice, prelijte maslinovim uljem i začinite slatkom crvenom paprikom. Tikvice stavite peći u nezagrijanu pećnicu na jakom plamenu na 15 minuta, a poslije smanjite plamen.

Kada su 3/4 pečene, prelijte ih sa 2,5 dcl gustog svježeg vrhnja te ostaviti da se sve zajedno prokuha. Najzgodnije je servirati na stol u toj zdjeli ili sve izvaditi na posebnu zdjelu i preliti sokom od kuhanja. Servira se s pečenim krumpirom i zelenom salatom.

Pašteta od kokoši

Skuhajte kokoš i kuhano meso sameljite u stroju za mljevenje mesa. Mesu dodajte jedno pecivo namočeno u mlijeku, sirovo jaje, 3-4 narezane srdele, 2-3 na kockice narezana kisela krastavca, 2-3 žlice francuskog senfa, malo papra, soli, vrhnja i limunova soka.

Fotolia

Sve se dobro izmiješa i stavi u posudu prethodno premazanu uljem ili mašću. Zdjelu stavimo u veću zdjelu punu vruće vode kako bismo dobili parnu kupelj. Pašteta se prekrije i kuha na pari pola sata sve dok na površini ne dobije tanku koricu. Kada je gotovo, paštetu stavimo u zdjelu i prelijemo majonezom iako majonezu možete i zasebno servirati.

Liptauer

Potrebno vam je 25 dag kravljeg sira, dva tvrdo kuhana žumanjka, 3 slane srdele, 6 dag maslaca, 1 dag luka, žličica ulja, 2 žlice senfa i malo slatke crvene paprike.

Sir, žumanjke, očišćene srdele, sitno nasjeckani luk i maslac izmiješajte i pasirajte s uljem, senfom i paprikom te poslužite po želji.

Meso

Jetrena pečenka

15 dag masne svinjetine samljeti s 30 dag telećih, svinjskih ili goveđih jetara i jednim namočenim i dobro izgnječenim pecivom.

Na maslacu veličine oraha preprži se sitno isjeckana glavica luka i sitno sjeckanog peršina, doda se soli i papra, mala glavica protisnutog češnjaka, dvije sitno narezane srdele, mljeveno meso, dva jaja i toliko krušnih mrvica da se smjesa može oblikovati u polukuglu.

Ohlađenu smjesu u obliku polukugle stavimo u posudu premazanu mašću, prelijemo s malo vrele masti i pečemo u pećnici dok ne postane smeđe boje. Probodite je vilicom i ako se na njoj pokaže kapljica čistog soka, smjesa je gotova. Pećnicu treba zagrijati 8 minuta i peći 15 minuta na jakom plamenu, a poslije plamen smanjiti i dalje peći ukupno 45 minuta.

Grčki bifteki

U vrućoj masti poprži se 12 dag riže na sitno nasjeckanom luku s malo soli, papra i žlicom pasirane rajčice. Riža se prelije s 2,5 dcl vode i kuha se dok ne bude mekana.

Kada se ohladi, izmiješa se s 25 dag mljevene svinjetine i govedine, nasjeckanim peršinom, jajem i soli. Od te smjese rade se prst debeli popečci, pobrašne se i peku u 4 dag masti. Kada su pečeni izvade se, a u tu istu mast doda se 2 dag brašna i pirja se dok se ne zažuti, doda se 4-6 žlica pasirane rajčice, šećera po želji te vode. Popečci se vrate u posudu na 10 minuta da sve zajedno provrije.

Savijača od mesa

Naručimo kod mesara veliki odrezak svinjske plećke, veliki odrezak govedine i par kobasica debrecinki. Odresci se istuku pa na teleći odrezak stavimo goveđi, a na goveđi debrecinke i sve smotamo u savijaču.

Dobro zavežemo jakim koncem i stavimo pržiti na sjeckanu suhu slaninu i sitno sjeckani luk. Kada je skoro mekano stavimo u pećnicu, da se lijepo zažuti. U sok dodamo malo vrhnja, savijaču narežemo na ploške i serviramo s pirjanom rižom i salatom.

Variva

Pikantno varivo od mahuna

75 dag mahuna očistimo od konaca, izrežemo u kose četvrtine i kuhamo u litri vode. Kuhane mahune ocijedimo, ali zadržimo vodu. Napravi se zaprška od 5 dag masti i 3 dag brašna.

Kada se zažuti, dodamo sitno sjeckani luk, peršin i glavicu sjeckanog češnjaka. Zaprški dodamo otprilike pola vode u kojoj su se kuhale mahune, žličicu senfa, žličicu pasirane rajčice i sve zajedno stavimo kuhati. Kada zakuha dodamo kuhane mahune i sve zajedno prokuhamo.

Crveno zelje na mađarski način

Sitno izrežemo glavicu crvenog zelja, dobro operemo u situ i ocijedimo. U jednom loncu ugrijemo 3 dag svinjske masti ili prepržimo 5 dag slanine narezane na sitne kockice te na vruću mast dodamo punu žlicu šećera, srednje veliku glavicu tanko rezanog luka i pržimo dok ne postane lagano žute boje uz dodatak žlice octa.

Dobro varivo od špinata

Na 3 dcl ulja preprži se mala glavica sitno sjeckanog luka i dodamo 75 dag opranog i očišćenog špinata kojeg smo prethodno sirovog samljeli u stroju za mljevenje mesa.

Kada je sve dobro poprženo, dodamo soli i papra, glavicu protisnutog češnjaka i brašno te zalijemo vodom da bismo dobili kašu. Na kraju dodamo 3 žlice pasirane rajčice i sve skupa još kratko prokuhamo.

Kolači

Roščići

Od 15 dkg maslaca, 40 dkg brašna, 3 dkg šećera, 1 dkg pjenice, malo limunove korice i 5 žličica mlijeka mijesi se tijesto i ostavi dizati. Dignuto tijesto se razvalja, prave se mali roščići i pune pekmezom.

Pećnicu podgrijati pet minuta i peći na smanjenom plamenu 15 min i na povećanom još 10 minuta. Vrući se posipaju šećerom.

Kolač od trešanja

tresnje

21 dag maslaca, 25 dag šećera i 8 žutanjaka dobro miješamo i poslije dodamo 21 dag mrvica namočenih rumom i mlijekom i od 8 bjelanjaka snijeg. To izlijemo u namašćenu i posipanu posudu za pečenje, a gore ukrasimo trešnjama.

Predgrijemo pećnicu 5 minuta i pečemo 30 minuta na sasvim smanjenom plamenu, i još 15 minuta na povećanom.

Karuso ploške

14 dag maslaca i 14 dag šećera miješamo sa 4 žumanjaka. Nakon toga dodamo 10 dag mljevenih oraha, 10 dag ribane čokolade, snijeg od 4 bjelanjaka i 7 dag brašna. Tepsiju namastimo i posipamo brašnom, smjesu izlijemo u tepsiju i stavimo u pećnicu koja se grijala 5 minuta. Pečemo 20 minuta na smanjenom plamenu i poslije još 10 minuta.

Glazura: Gusto kuhamo 3 reda čokolade, 3 žlice šećera i 3 žlice vode, te dodamo još 10-15 dag maslaca. Glazurom prelijemo tijesto, stavimo hladiti i ohlađeno režemo na četvrtine.

Poslastice

Karamele

Šalicu i pol kuhane kukuruzne vode (šaka kukuruza istuće se u mužaru), 2 šalice mlijeka, 2,5 dcl maslaca, ekstrakt vanilije, 2 pločice čkolade i 2 šalice šećera, sve zajedno kuhamo i dodamo još šalicu mlijeka.

Kada se zgusne, dodamo šalicu rezanih oraha, miješamo i kuhamo dok ne postane gusto. Na tanjuriću isprobamo je li dovoljno gusto. Masu istresemo na mokru dasku i razvučemo mokrim valjkom i rukama. Režemo u male komadiće kao bombone.

Poljupci od kokosovog oraha

Pet bjelanjaka, 25 dag finog šećera i jedan vanilin šećer tučemo na plamenu dok se ne zgusne. Maknemo s vatre i dodamo 25 dag kokosovog brašna te radimo malene kokosove poljupce koje sušimo u pećnici. Upalimo veoma malen plamen koji jedva gori i tako sušimo poljupce 10-15 minuta.

Linzeri

Fotolia

Uzmemo 25 dag šećera, 25 dag maslaca, 37,5 dag brašna, 5 sitno isjeckanih kuhanih žumanjaka, cijelo jaje, 13 dag mljevenih oraha i koricu limuna. Zamijesimo tijesto i razvaljamo ga na 1,5 cm debljine. Izbodemo okrugle oblike, u sredinu stavimo malo pekmeza ili razrezanih badema te poslažemo u namazanu i posipanu posudu za pečenje. Pećnicu predgrijemo kroz 5 minuta i pečemo 5 minuta na jakom plamenu i na smanjenom još 10 minuta.

Torte

Starinski recepti: Savjeti za dočekivanje gostiju i slavlje...
Starinski recepti: Savjeti za dočekivanje gostiju i  slavlje...

Torta s izložbe bečkog umjetnog kuhanja

Dobro izmiješati 18 dag maslaca sa 16 dag rastopljene čokolade i 18 dag šećera. Lagano se dodaje 9 žumanjaka, 18 dag ribanih, neoguljenih badema, 2 žlice rumom namočenih mrvica i snijeg od 9 bjelanjaka. Peče se u četiri dijela, u 5 minuta predgrijanoj pećnici, na odmah smanjenom plamenu 10 minuta, onda još 5 minuta na povećanom plamenu.

1. nadjev: 5 cijelih jaja, 18 dag šećera, malo vanilije i mala žlièčca brašna. Sve dobro izmiješano tuče se na pari i k tome se doda drugi nadjev.

2. Nadjev: 18 dag maslaca i 16 dag rastopljene čokolade dobro miješati dok ne postane svijetle boje, k tome dodati 4 dag guljenih, sitno tučenih lješnjaka.

Prvi i drugi nadjev se izmiješaju, torta se nadjene i polije glazurom od čokolade.

Mikado torta

Stockfood

Izmiješamo 10 žumanjaka, 25 dag tucanog šećera s vanilijom. Poslije dodamo 12 dag oraha, 12 dag mljevenih badema, veliku žlicu fino mljevene kave i snijeg od 6 bjelanjaka. Peče se u 5 minuta predgrijanoj pećnici na malom plamenu 25 minuta i na povećanom još 15 minuta.

Nadjev: 4 žumanjka, 4 velike žlice šećera, 2 table rastopljene čokolade i malo mlijeka miješamo na pari. Kada se ohladi umiješamo još 12 dag maslaca. Ohlađena torta prereže se na dva dijela, namaže iznutra i odozgo nadjevom i ukrasi isjeckanim pistacijama ili bademima.

Torta od mrkve

4 žumanjka miješamo sa 16 dag šećera. Kada je dobro izmiješano dodamo 16 dag ribane mrkve, 16 dag ribanih oraha ili lješnjaka i pola praška za pecivo. Istučemo snijeg od 4 bjelanjka, sve dobro izmiješamo i ulijemo u namazan i posipan kalup za torte. Peče se 5 minuta predgrijanoj pećnici, na smanjenom plamenu 20 minuta, onda na povećanom još 15 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku