Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najbolji sladoled u Hrvatskoj je od vanilije, čokolade i trešanja

Pobjednički sladoled Gelato Festivala je 'Slatka Tonka' slastičarke Marije Škorić iz restorana Vinodol u Novom Vinodolskom. Pobjednica će nas 2020. predstavljati na europskom natjecanju u Italiji

Čak 14 vrhunskih slastičara natjecalo se jučer na 'Gelato Festival Challenge' u zagrebačkim Sesvetama u tome tko će pripremiti najbolji sladoled i predstavljati Hrvatsku na europskom natjecanju u Italiji 'Carpigiani International Day' 2020. godine. 

POGLEDAJTE GALERIJU:

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 26

Svaki je slastičar izrađivao jedan sladoled od pet litara pomoću Carpigiani strojeva, a za to je imao 30 minuta. Mogli su ponijeti svoje sastojke i dekoracije. Pobjednički sladoled je 'Slatka Tonka' slastičarke Marije Škorić iz restorana Vinodol u Novom Vinodolskom. Marija je sladoled pripremila od kozjeg mlijeka, vanilije, začina Tonka (tropskog južnoameričkog začina) i mliječne čokolade, a dekorirala ga je listićima crne čokolade i umakom od trešanja. 

- Gelato Festival održava se širom svijeta. Organiziraju ga distributeri Carpigiani strojeva za sladoled u svojoj državi. Natjecanje je ciklus od četiri godine. Prošlogodišnja pobjednica je Kristina Prgomet iz Gelato bara Bella u Trogiru. I ona će, kao i ovogodišnja pobjednica predstavljati Hrvatsku na europskom natjecanju u Italiji 2020., tako da ćemo imati dvije predstavnice. Pobjednik europskog natjecanja ide na svjetsko, objasnio nam je Jurica Bilić, specijalist za prodaju i tehničku podršku iz tvrtke Konding Projekt koja oprema hrvatske slastičarnice, a s Carpigianijem organizira Gelato Festival. Dodaje da se sladoledi sve više radi s potpuno prirodnim sastojcima, bez aditiva, glutena, šećera… I čitav veganski program sve više uzima maha pa su se i oni prilagodili tome. 

- Gelato Festival traži najbolje okuse širom svijeta. Na svjetskom natjecanju, nakon europskog sudjeluje 30-ak najboljih slastičara diljem svijeta – kaže Ethan Murphy iz Carpigianija, koji putuje u potrazi za najboljim okusima. Ističe da je to odlična prilika slastičarima da se pokažu i natječu, ali i zabave. Smatra da je važno da pokažu da se najbolji sladoledi rade, uz najbolje sastojke i trud, iz srca i duše.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Za najbolji sladoled najvažnija je svježina sastojaka, kvaliteta mlijeka, te dobar stroj za izradu sladoleda – kaže slastičar Gabriele Vanucci iz Gelato University Carpigiani, gdje sladoled uče raditi i brojni Hrvati. Dodaje da u izradi sladoleda nema limita, možete ga praviti od čega god zamislite. 

NE TREBA IM VJEROVATI: Ovo su najzlobniji horoskopski znakovi, iako će vas na prvu prevariti

Komentari (24)
  • Vi znate koji je meni najbolji?🤔

    5. 4. 2019,   09:32
  • obožavam sladoled, ali gušti su gušti:))

    5. 4. 2019,   10:26
  • meni nedostaju sladoledi bez margarina

    5. 4. 2019,   10:10