Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najčešće pogreške kod pranja rublja i trik kako peglati manje

None Foto: Dreamstime

Savjet stručnjaka je raskopčati dugmad na svim komadima odjeće i posteljine te zatvoriti patentne zatvarače. Također, želite li manje peglati, odmah izvadite rublje iz perilice

Odvajajte rublje

Svakako odvajajte vrlo prljavo rublje od onoga koje samo treba malo osvježiti. Vrlo zaprljane stvari potrebno je prati na dužim procesima pranja i višoj temperaturi, ovisno o tome kakva je tkanina. Stvari koje tek imaju malo nekog neugodnog mirisa dovoljno je proprati na niskoj temperaturi, na programu pranja od 15-ak minuta.

POGLEDAJTE VIDEO kako da perilica rublja dulje traje:

Zatvarači moraju biti zatvoreni

Patentne zatvarače na hlačama ili nekom drugom komadu odjeće obvezno zatvorite prije pranja jer vam u protivnom mogu oštetiti i uništiti ostalu odjeću. Jednako je i sa grudnjacima, prije ubacivanja u perilicu svakako zakopčajte kopče i stavite ih u mrežicu.

ŠTO, KADA I S ČIM? Donje rublje, plahte i ručnici ne bi se smjeli prati ispod 60 °C

Pripazite i na dugmad

Savjet stručnjaka je raskopčati dugmad na svim komadima odjeće i posteljine jer se mogu oštetiti i olabaviti pa čak i otpasti. I rupice se znaju raširiti, a konac kojim su opšivene popucati.

Foto: shutterstock

Oprezno kod sušenja

Kod sušenja rublja obratite pažnju da ne preopteretite sušilicu ili presušite tkaninu. Odmah nakon sušenja, rublje izvadite, protegnite i složite ili objesite na vješalicu, tako će biti manje zgužvano.

Closeup of preserved vegetables in glass jars on kitchen counter GOTOVO ZA ČAS Super trik kako sa staklenke ukloniti naljepnice brzo i lako

Oprez s novom odjećom

Kada kupite novi komad odjeće u nekoj jačoj boji, savjet je prije prvog ubacivanja u perilicu s ostalim rubljem, oprati ga na ruke. Na taj način ćete vidjeti da li ispušta boju i u kojoj količini - ne želite pobojati sve što se nađe u bubnju. Ukoliko pred sobom imate komad koji otpušta puno boje, najpametnije ga je neko vrijeme prati zasebno u perilici ili na ruke dok se boja malo ne ispere.

tired woman housewife ironing clothes iron in laundry | Autor: Evgeny Atamanenko Foto: Evgeny Atamanenko

Trikovi kako peglati manje

 • Rublje izvadite iz perilice odmah nakon pranja jer sa svakom minutom stajanja u njoj postaje sve zgužvanije. 
 • Prije sušenja na zraku, svaki komad dobro rastegnite rukama u svim smjerovima.
 • Neke domaćice ubacuju kuglice od aluminijske folije u perilicu i sušilicu rublja jer to čini glačanje puno lakšim i bržim. Naime, tako je odjeća nakon pranja i sušenja mekanija pa nije toliko zgužvana. 
 • Stavite komad aluminijske folije između navlake i daske za peglanje tako da sjajni dio bude gore. Skratit će vam vrijeme peglanja jer će se toplina reflektirati s folije i glačati drugu stranu odjeće koju peglate. Žene koje koriste ovaj trik kažu da im skraćuje vrijeme peglanja za čak pet puta - sa 15 minuta za jednu košulju, na tri minute.
ČUVAJTE ZDRAVLJE Pijete kavu natašte? Evo što se događa u vašem organizmu...

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (5)
 • peglanje bi trebalo zakonom zabranit jer nema smisla..pametni razumiju...

  17. 10. 2019,   10:31
 • Ova s naslovnice je baš lipa

  17. 10. 2019,   19:56
 • jedino što peglam su kartice. :)

  5. 11. 2019,   19:17