Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

Najčešće umiremo od bolesti srca i dišnog sustava, raka...

Raspodjela prema spolu u 2017. godini pokazuje da su žene zastupljenije u ukupnom broju umrlih, a naročito u dobnoj skupini iznad 65 godina dok muškarci više umiru u dobi do 64 godine...

VIDEO

U Hrvatskoj je u 2017. umrlo ukupno 53.477 ljudi, a najčešći uzrok smrti bile su bolesti cirkulacijskog sustava od kojih je umrlo 23 i pol tisuća ljudi, dok je od malignih bolesti (novotvorina), druge po redu skupine bolesti vodećih uzroka smrti, umrlo nešto manje od 14 tisuća ljudi.

Treći najčešći uzrok smrti bile su bolesti dišnog sustava (3139), a slijede ozljede i otrovanja (2694) te bolesti probavnog sustava (2255), podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Najviše ljudi umrlo je od ishemijske bolesti srca (11.069) i cerebrovaskularnih bolesti (6147), a slijede rak bronha i pluća (2994) i šećerna bolest (2331). U odnosu na 2016. godinu, promijenio se poredak šećerne bolesti koja je sada četvrti uzrok smrti, a rak debelog crijeva peti.

Porasla je i pojavnost insuficijencija srca, kronične bolesti jetre i ciroze, dok je smrt od hipertenzija ili visokog tlaka na desetom mjestu. U odnosu na 2016. godinu, među prvih deset uzroka smrti  pojavile su se pneumonije.

U 2017. godini nije umrla niti jedna žena od komplikacija u trudnoći, porođaju ili babinjama.   

Raspodjela prema spolu u 2017. godini pokazuje da su žene zastupljenije u ukupnom broju umrlih, a naročito u dobnoj skupini iznad 65 godina dok muškarci više umiru u dobi do 64 godine.

Prošle su godine bile zabilježene i 2694 nasilne smrti, među kojima je 1962 nastalo nesretnim slučajem, a bilo je i 635 samoubojstava te 51 ubojstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje