Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najčešći ginekološki problemi koje nikako ne treba zanemariti

None Foto: Fotolia

Krvarenje nakon seksa može biti posljedica vaginalne suhoće, infekcije i spolne bolesti, dok pojačani vaginalni iscjedak može ukazivati na upalu ili klamidiju

Menoragija ili menstruacija koja traje dulje od sedam dana, a karakterizira ju obilno i produljeno krvarenje nepovoljno utječe na zdravlje. Takvom se menstruacijom gubi više od 80 mililitara krvi, a tijekom uobičajene menstruacije koja traje do pet dana od 25 do 80 mililitara.

Obilno se krvarenje povezuje s hormonalnim promjenama, anemijom i umorom. Probleme mogu poboljšati kontracepcijske pilule, ali se prethodno preporučuje posavjetovati s liječnikom.

Bolne menstruacije

Dismenoreju ili bolnu menstruaciju karakteriziraju grčeviti bolovi. Ti bolovi se javljaju neposredno prije i tijekom mjesečnice, a toliko su jaki da se mogu pojaviti i u leđima i u bedrima, piše Handbag .

Ovaj poremećaj prate mučnina, povraćanje, proljev ili zatvor, glavobolje, umor, nesvjestica, vrtoglavica i prevelika osjetljivost na zvukove i mirise. Ublažiti ih može korištenje kontracepcijskih pilula, ali samo u dogovoru s liječnikom.

Dismenoreja može biti jedan od simptoma endometrioze. Ona označuje prisutnost unutarnjeg sloja maternica izvan same maternice.

Bol tijekom seksa

Dispareunija je bol koja se javlja tijekom seksa. Može biti povremena ili trajna, ali i simptom endometrioze. Bol može biti posljedica bakterijske infekcije, hormonalnih promjena, suhoće genitalija, a jednako tako uzrok može biti psihološke prirode.

Bol se naročito može pojaviti tijekom i nakon menopauze koju prati vaginalna suhoća. U tom se slučaju preporučuju koristiti lubrikant, a ako bolovi ne prolazi valja posjetiti ginekologa.

Krvarenje nakon seksa

Krvarenje nakon seksualnog odnosa može biti posljedica vaginalne suhoće, ali i ozbiljnijih tegoba kao što su infekcije, spolne bolesti poput klamidije, ali i raka vrata maternice. Mogući uzroci su i fibroidi i polipi, abnormalne priraslice u maternici. Krvarenje je moguće u menopauzi najčešće zbog vaginalne suhoće. Ako se javlja u vrijeme plodnih dana, krvarenje može biti bezopasan znak ovulacije koje se javlja nakon pucanja folikula.

Ovaj problem može uzrokovati niz novih tegoba ako se ne liječi na vrijeme. Kao posljedice se mogu javljati kronična bol u zdjelici, problemi s plodnosti, izvanmaternična trudnoća i metastaziranje stanica raka, piše Local Health .

Pogledajte moguće uzroke krvarenja nakon seksa u videu:

Krvarenje između menstruacija

Osim nakon seksa, krvarenje se može pojaviti i između menstruacija. Ono se može javiti zbog korištenja kontracepcijskih pilula, ali brzo prolazi.

Ako krvarenje traje duže vrijeme ono može biti posljedica mioma na maternici i polipa. Te su izrasline benigne, ali polipi ponekad mogu biti kancerogeni. Najčešće se javljaju u menopauzi, ali mogući su i kod mlađih žena.

Pojačani vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak varira tijekom menstrualnog ciklusa. Tijelo tijekom ovulacije proizvodi najviše sluzi, a iscjedak je vodenast. Ako se pojave promjene u boji, mirisu i teksturi, najbolje je posjetiti liječnika. Promjene su moguće zbog upale, gljivične infekcije i spolno prenosive bolesti poput klamidije.

Komentari (61)
  • Došao sam samo da podržim ženski rod, i da im preporučim redovito posjećivanje ginekologa !!

    6. 6. 2014,   12:47
  • I ja se pridruzujem podrsci zenama i poslusajte savjete Zuzi Jelinek !

    7. 6. 2014,   00:37
  • ma ja imam iscjedak od kako znam za sebe, curim iz nosa, curim dolje, uvijek curim!

    6. 6. 2014,   14:06