Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Najčešći razlozi za dati otkaz: Loši uvjeti rada, premala plaća

Najčešći razlozi za dati otkaz: Loši uvjeti rada, premala plaća
1

Premala plaća, nemogućnost profesionalnog napretka, loši uvjeti rada i negativan odnos s izravno nadređenom osobom najčešći su razlozi za davanje otkaza

VIDEO

Od ostalih motiva, na promjenu radne okoline potiču i brojni prekovremeni sati, neslaganje s menadžmentom kompanije, bolja ponuda drugog poslodavca, ali i dosada, nezakonito poslovanje poslodavca te nedovoljna samostalnost u obavljanju radnih zadataka, pokazuje istraživanje portala MojPosao provedeno na više od 1600 ispitanika.

Istraživanje je potvrdilo da je čak 80 posto osoba u dosadašnjoj karijeri barem jednom dalo otkaz, a potrazi za novim poslovnim izazovima ispitanici se u pravilu okreću nakon četiri godine staža kod istog poslodavca.

Odluka se ne donosi brzopleto

Svjesni važnosti i mogućih posljedica davanja otkaza, takvu odluku ispitanici u pravilu ne donose ishitreno, već o njoj neko vrijeme razmišljaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svaki četvrti ispitanik ističe kako je od trenutka donošenja odluke do samog davanja otkaza prošlo mjesec dana, za petinu ispitanika to se razdoblje odužilo na pola godine, a za svaku desetu osobu i do godine dana.

S druge strane, otprilike sedam posto ispitanika odluku je donijelo impulzivno i odmah je, bez njenog propitkivanja, dalo otkaz.

Prije donošenja konačne odluke većina voli poslušati tuđe mišljenje, najčešće se konzultiraju sa članovima obitelji (49 posto), partnerom (44 posto) i prijateljima (28 posto), dok svaka peta osoba tu važnu odluku donosi samostalno. Muškarci češće daju otkaz, a da se prethodno nisu savjetovali s nekom osobom od povjerenja.

Također, namjera o promjeni radne okoline je poprilično čvrsta, što potvrđuje podatak da dvije trećine osoba (62 posto) od svoje odluku o odlasku iz firme ne bi odustalo čak ni u slučaju da im poslodavac ponudi novu, znatno višu plaću. S time se ne slaže 24 posto osoba koji bi "produžili vjernost" i povukli odluku o otkazu kada bi im poslodavac obećao povišicu.

Brat i sestra iz Zagreba: 'Naša tvrtka najbrže raste u Europi'
Brat i sestra iz Zagreba: 'Naša tvrtka najbrže raste u Europi'

U trenutku davanja otkaza svega trećina ispitanika je već imala dogovoren novi posao (34 posto), podjednak broj ljudi bio je u procesu traženja posla (32 posto), a 17 posto osoba uopće nije razmišljalo gdje će raditi.

U 50 posto slučajeva poslodavci traže odrađivanje otkaznog roka, a za to vrijeme većina osoba nema negativnih iskustava, izuzev povremenih prijekornih pogleda i zajedljivih komentara kolega ili nadređenih osoba. Stoga ne čudi da se s poslodavcem u 66 posto slučajeva rastaju u dobrim odnosima.

Novi poslodavac može privući boljom plaćom i svojim imidžom

Na pitanje kakvom bi ih ponudom potencijalni novi poslodavac mogao natjerati na razmišljanje o davanju otkaza na trenutnom poslu, većina ispitanika odgovara - boljom plaćom.

Važan utjecaj na odluku ima i imidž poslodavca, jer žele raditi u tvrtki koja dokazano brine o zaposlenicima, zatim različiti financijski uvjeti (poput bonusa, regresa i božićnica), fleksibilno radno vrijeme, izazovni radni zadaci, kvalitetnija lokacija i slično.

Znate li čemu služe ove crne točkice na staklu vašeg auta?
Znate li čemu služe ove crne točkice na staklu vašeg auta?

Također, za razliku od svojevoljnog napuštanja poslodavca i davanja otkaza, istraživanje otkriva kako se s dobivanjem otkaza kudikamo rjeđe susrećemo.

Naime, svega 29 posto osoba priznaje kako su u nekoj fazi života otpušteni, većinom jer su bili tehnološki višak, zatim zbog propasti tvrtke, neslaganja s politikom firme, nezadovoljavanja postavljenih ciljeva te bolovanja, odnosno odlaska na porodiljni dopust. (bs)

Čudesni prizori: Ovo su gradovi pod vodom koje morate vidjeti
Čudesni prizori: Ovo su gradovi pod vodom koje morate vidjeti

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru