Obavijesti

Lifestyle

Komentari 59

Najljepše plaže hrvatske obale + najtraženije plaže svijeta...

Najljepše plaže hrvatske obale + najtraženije plaže svijeta...
5

Hrvatske kupališne vode, uz one ciparske, proglašene su najčišćima u Europi, a velik broj hrvatskih plaža stoji "uz bok" egzotičnim lokacijama poput Sejšela

VIDEO

Čistoća voda diljem Europe nešto je niža od prošlogodišnje, no devedeset posto kupališnih voda i dalje zadovoljava propisane sigurnosne uvjete, pokazalo je istraživanje, čije je rezultate, u suradnji s Europskom agencijom za okoliš, nedavno objavila Europska komisija. Najčišću vodu za kupanje, utvrđeno je, imaju Cipar (100%) i Hrvatska (97,3%). Slijede ih Malta (95,4%), Grčka (94,2%) i Irska (90,1%), dok se najnepogodnijom za kupanje pokazala Poljska, gdje 25 posto obalnih i 16,7 posto kopnenih kupališnih voda ne zadovoljava kriterije čistoće.

Hrvatske plaže, diljem svijeta poznate po prirodnim ljepotama, s novim su podatkom o visokoj čistoći voda samo potvrdile status najpoželjnijih ljetnih turističkih odredišta. Tomu u prilog govori i nedavni izbor njemačkoga časopisa Bild, koji je dvije hrvatske plaže – Lubenice na otoku Cresu i Zlatni rat na Braču, svrstao među četrdeset najljepših svjetskih plaža. Ljepotu Zlatnoga rata 2008. godine proslavio je i britanski dnevnik The Daily Telegraph, koji je bračku ‘pješčanu ljepoticu’ tad proglasio najljepšom plažom na svijetu.

Dvije godine poslije Telegraph je ‘prošetao’ i Istrom, čiji je rt Kamenjak proglasio najljepšom, “kultnom” plažom istarskoga poluotoka. Američki specijalizirani televizijski program Travel Channel, s druge strane, pozabavio se “najseksi hrvatskim plažama”, među koje je svrstao Zrče na Pagu, plaže Paklenih otoka, Zlatni rat, rapsku Kandaloru, rovinjsku Valaltu, makarsku Brelu, Bašku na Krku i Girandellu na Rapcu, a seksi plažom broj jedan proglasio je dubrovački Plat. 

‘Skriveni raj’ zabačenih Viških plaža

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog teže dostupnosti svjetskim medijima manje poznata plaža Stiniva na Visu ubraja se među ‘skrivena utočišta’ Jadrana. Slično je i s drugim viškim plažama poput Stončice i Milne.

Lubenice kao bijeg od svih problema

Među manje ‘razvikane’ hrvatske plaže ubrajaju se i Lubenice na Cresu. Plaža, do koje se može doći brodom ili spuštanjem po liticama kao nagradu za poduzeti trud pruža uživanje u bistrome moru i tišini prirode.  

Rt Kamenjak– Među 10 najljepših

Na najjužnijem dijelu istarskoga poluotoka nalazi se park prirode rt Kamenjak kojega je poznati izdavač turističkih vodiča Lonely Planet svrstao među deset najljepših mediteranskih turističkih odredišta.

Zlatni rat - obavezno ga posjetite

Za diljem svijeta najpoznatiju hrvatsku plažu - Zlatni rat na otoku Braču, američki je izdavač turističkih vodiča Frommer’s napisao: “Ovu plažu morate posjetiti tek toliko da možete reći da ste ondje bili”. 

Najljepše "strane" plaže

Sve izraženija želja za osamom i bijegom u tišinu prirode usmjerila je svjetske putničke trendove prema skrivenim i izoliranim plažama. Tako je, primjerice, jedno od najpoželjnijih odredišta daleka Tasmanija. Četverodnevna ‘šetnja’ tasmanijskim poluotkom Freycinet, “The Freycinet Experience”, vodi u otkrivanje divlje prirode, granitnih planina i teško dostupnih pješčanih plaža, a prema britanskome Condé Nast Travelleru, jedno je od najnezaboravnijih životnih iskustava. Potragu za neotkrivenime preporuča i Lonely Planet, koji kao jedan od najljepših ‘tajnih’ otoka na svijetu preporuča mali južnokorejski otok Ulleungdo.

Uz dramatičnu prirodu, litice visoke i do 984m, povučeni zaljev i aromatično drveće, na Ulleungdu, piše Lonely Planet, nema onečišćenja, lopova ni zmija, pa je idealno mjesto i za duge šetnje. Iako nije izolirana, jednom od najljepših svjetskih plaža često se naziva i ona zaljeva Maya na tajlandskome otoku Koh Phi Phi Ley, gdje su snimani kadrovi filmskoga hita “Žal”. No kao puno povučeniju alternativu tajlandskoj ‘rajskoj’ plaži britanski dnevnik The Guardian preporuča zaljev Honda na filipinskome otoku Palawanu. Podzemne rijeke, stjenovite uvale, tropske šume i plaže s bijelim pijeskom idealne su za povučeno otkrivanje ‘u dvoje’. 

Uživanje na bijelom pijesku Sejšela

Plaže otočne države Sejšeli, a posebno plaža Anse Source d’Argent – najfotografiranija plaža na svijetu, prema časopisu National Geographic, ubrajaju se među najljepše na svijetu. Krase ih tirkizno more, palme i meki bijeli pijesak.

Ljepote divlje prirode Novog Zelanda

Plaža koju je britanski tjednik The Observer proglasio jednom od dvadeset najljepših svjetskih plaža, New Chums Beach na Novome Zelandu, izolirana je i teže dostupna, no pruža opuštanje i odmor u okrilju tišine i divlje prirode.

Bora Bora osvaja ljepotom unatoč morskim psima

Iako je stanište velikoga broja morskih pasa, zbog prirodne ljepote i izoliranih plaža, tzv. romantični otok - Boru Boru u Francuskoj Polineziji, National Geographic ipak je svrstao među deset najpoželjnijih odredišta za odmor.  

Neke od najljepših rajskih plaža na Vražjem otoku

Kao jedan od otoka s najljepšim skrivenim plažama Lonely Planet navodi Ile du Diable (Vražji otok) u Francuskoj Gvajani. Ondje je zatvorsku kaznu služio glavni lik autobiografskoga romana (i istoimena filma) Papillon.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara