Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najlon nije ‘in’: Jednokratnu plastiku svi kupuju zbog cijene

Alternativa jednokratnoj plastici mora biti kupcima dostupna fizički i financijski. Ako su biorazgradivi proizvodi skuplji, građani će nastaviti uzimati jednokratne plastične, rekao je Marko Košak iz Zelene akcije

Paket od 100 jednokratnih plastičnih čaša stoji kao osam komada od materijala koji puno manje zagađuje okoliš. Ne mogu si to priuštiti.

To nam je, na pitanje zna li koliko vremena treba da se plastika razgradi, odgovorila žena koja je kupovala “opremu” za dječji rođendan. Stav je razumljiv i tim tragom smo u trgovačkim lancima usporedili ponudu najlonskih vrećica i ostale “plastike” sa sličnim proizvodima koji se više puta koriste ili lakše i brže recikliraju. Od velikih trgovačkih centara, samo u Intersparu na odjelu voća i povrća nude alternativu i besplatnim tankim vrećicama.

ČUVAJTE ZDRAVLJE Pijete kavu natašte? Evo što se događa u vašem organizmu...

Biorazgradiva se plaća 40 lipa, a prodaju i višekratne mrežice za voće i povrće. Dvije stoje 12,99, a četiri manje 17,99 kuna. No višekratnih torbi bilo je samo na jednoj blagajni, po 9,99 i 12,99 kuna. Na svim blagajnama, osim običnih vrećica, bilo je papirnatih po 1,99 i biorazgradivih za 3,69 kuna. Toliko stoje i u Plodinama. U Kauflandu je bilo i platnenih torbi za 12,99 kuna te sintetskih složivih po 7,99 kuna. Najveći izbor višekratnih i platnenih torbi je u Kiku. Mala platnena stoji šest, a jako velika osam kuna. Po osam kuna su i višekratne torbe, složive ili čvrste. Najjeftinije višekratne torbe pronašli smo u Pepcu, po 5,20 kuna, a bilo je više vrsta.

U Tediju su rekli da plastične vrećice nemaju, a osam kuna su platnene, višekratne ili kutije.

NE SLUŽE NIČEMU Riješite se nereda: Pobacajte iz kuće ovih 60 stvari i uživajte

U Mülleru kod blagajne imaju višekratnu torbu za 7,50 kuna i papirnatu vrećicu po kunu. No prodaju i složive torbe, ali su daleko od blagajne. Stoje između 12,90 i 49,90 kuna, a platnena crna je 25,90 kuna. Platnena torba u dm-u stoji 16,90 kuna i kažu da se može zamijeniti ako se ošteti.

- Alternativa jednokratnoj plastici mora biti kupcima dostupna fizički i financijski. Ako su biorazgradivi proizvodi skuplji, građani će nastaviti uzimati jednokratne plastične - rekao je Marko Košak iz Zelene akcije. Apeliraju da se koriste višekratni proizvodi.

Jednokratne čaše

Papirnate čaše u većini prodavaonica koje smo obišli imaju tisak i stoje između osam kuna za osam komada i 16,99 za 20 komada. Samo smo u Tediju našli papirnate bijele čaše, a 20 komada stoji osam kuna.

Foto: Dreamstime

Papirnate slamke

Izdržat će više čaša pića, a ako i završe u šumi ili na livadi, neće im trebati desetljeća da ‘nestanu’. Pronašli smo ih samo u Kauflandu, a 40 komada je stajalo 9,49 kuna. Toliko stoji i 100 plastičnih slamki.

RANO OTKRIVANJE JE KLJUČNO Prepoznajte podmukle znakove raka debelog crijeva na vrijeme

Plastični tanjuri

Za 13 kuna može se kupiti 25 plastičnih tanjura. Osam papirnatih je osam kuna, a 25 tanjura od šećerne trske 20 kuna. Bijeli, četvrtasti, kakvima su kopali snijeg u filmu ‘Vlak u snijegu’, stoje 6,99 kuna (25 komada).

Štapići za uši

Dršku od papira imaju štapići koje smo pronašli u Mülleru. Tamo više nemaju vatiranih štapića s plastičnom drškom. Ostale prodavaonice imaju obje vrste, a papirnati su malo skuplji.

Foto: Dreamstime

Pribor za jelo

Papirnati nismo pronašli, no metalni nije toliko skup da se ne bi mogao koristiti na zabavama na otvorenom za više ljudi, ako se pazi da se ne izgubi. Paket s po šest žlica, vilica, noževa i malih žlica stoji 80 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

SLOMIO SE PRED KAMERAMA: Princ Harry plakao zbog Meghan, nije mogao izdržati

Komentari (2)
  • mah,višekratne ovo i ono.... i najlon vrećice se mogu xx puta upotrijebit samo ih treba opet ponijet sa sobom drugi put

    18. 10. 2019,   08:19
  • A u međuvremenu se voda prodaje u plastičnoj boci sa rokom trajanja, i to ne zbog vode, nego boce koja nakon nekog vremena ispušta kemikalije u vodu koju navodno čuva.., pametnom dosta..

    17. 10. 2019,   21:42