Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Najmlađa na svijetu: Curici (2) otkrili rak jajnika velik 14 cm

Najmlađa na svijetu: Curici (2) otkrili rak jajnika velik 14 cm
1

I liječnici su ostali zapanjeni, jer tako mladu pacijenticu nisu vidjeli. Operacijom su joj odstranili tumor, i sada čeka kemoterapiju. Dane u bolnici krate joj dva starija brata

VIDEO

Malena McKenna 'Kenni' Shea Xydias (2), nevjerojatno, ali istinito, bori se s rakom jajnika od kojeg obolijevaju uglavnom žene u reproduktivnoj dobi. Rijetku vrstu tumora otkrili su joj 15. veljače nakon što je dobila temperaturu, a trbuh joj se naduo. 

Njezin pedijatar mislio je da su joj se crijeva napunila mjehurićima plina nakon što ju je odveo na rendgensko snimanje. Međutim ultrazvuk je otkrio nešto zlokobnije: čudnu tvorbu na njezinim jajnicima i abdomenu.

Njeni roditelji, Mike i Meagan Xydias, bili su šokirani kad su doznali nalaze s CT i MRI snimanja. Riječ je bilo o zapravo nekoliko tumora koji su se 'raspršili' po cijelom trbuhu - jedan su našli blizu jetre, a drugi, od nevjerojatnih 14 centimetara, na desnom jajniku.

'Zamislite da djetetu kažete da ima rak! Šok, strah, panika...'
'Zamislite da djetetu kažete da ima rak! Šok, strah, panika...'

Stručnjaci smatraju da je Kenni jedna od najmlađih djevojčica koja pate od ove rijetke vrste raka, koja obično pogađa djevojčice i žene u dobi od 10 do 30 godina. 

Inače, nasmijanoj djevojčici liječnici su uklonili desni jajnik i dio tankog crijeva, ali joj daju dobru prognozu za izlječenje. Njeni roditelji, sada moraju organizirati odlaske na kemoterapiju i eventualno neke druge tretmane, no ono što ih zabrinjava je činjenica na koju im doktori za sada ne mogu dati odgovor - kolika je vjerojatnost da Kenni ostane plodna, kada odraste, te hoće li moći normalno rađati. 

- Svaki dan pokušavamo ići korak po korak, ali razmatramo i to kako će tumori i kemoterapija utjecati na Kenni na duge staze. Zato moramo gledati širu sliku. Nisam siguran da smo još uvijek spremni za to. Manje je zalogaje ipak lakše progutati - napisao je Mike na GoFundMe stranici. 

Nisu niti znali da se tako nešto može dogoditi malom djetetu.

- Meagan i ja slažemo se da je Kenni naš junak kako se s time svime nosi. Bez obzira na sve ona je puna energije kao i svaka druga dvogodišnjakinja. Ona je naše najmlađe dijete, ali ujedno i prava šefica i izuzetno je tvrdoglava, što je jaka osobina u borbi protiv raka. Ne dopušta ništa da je zaustavi - kaže. 

Mišljenje hrvatskog stručnjaka

Kennijev tip raka spada pod tumor stanica jajnika, također poznat kao GCT. Zapravo radi se o Yolk sac tumoru - tumoru žumanjčane vrećice koji je jedan od tipova GTC tumora. 

- Germ Cell Tumor (GCT) je vrlo rijedak oblik tumora (1-2 posto svih malignih tumora). Riječ 'germ' potječe od riječi germinizirati što označava tumor koji počinje rasti. Razvija se iz stanica iz kojih se razvijaju gonade (jajnik i testis), tako da je njihova najčešća lokalizacija upravo u tim organima, iako se rijetko mogu vidjeti i izvan trbušne šupljine (mozak, retroperitonej) - kaže dr. Gordan Crvenković iz zagrebačke ginekološke ordinacije GynNova, te dodaje da obolijevaju najčešće djevojčice u tinejdžerskoj dobi, a vrlo iznimno i starije žene od 60 godina. Još rjeđe ih nalazimo prije puberteta. 

Bolesni mališani iz Klaićeve s Krijesnicama snimili spot nade
Bolesni mališani iz Klaićeve s Krijesnicama snimili spot nade

Najučinkovitija vrsta liječenja za pacijente poput Kenni je kemoterapija. 

- Liječe se najčešće operativnim putem, iako se dobro reagira i na kemoterapiju. Prognoza za izlječenje je dobra (oko 90 posto). Ne postoji jasna genetska poveznica, iako od njega češće obolijevaju djevojke kod kojih su majka ili sestra imale ovaj tip tumora. Rast ovog tumora počinje još za vrijeme dijeljenja stanica u trudnoći - kaže Crvenković, specijalist ginekologije i porodništva, te subspecijalist humane reprodukcije.

Obzirom da su se simptomi kod ove djevojčice manifestirali tek u 2. godini života, nastavlja, te da je tumor dosegao veličinu od 14 cm, za vjerovati je da je on postojao i pri porodu, ali znatno manji i asimptomatski. Yolk sac tumor je tumor žumanjčane vrećice i jedan je od tipova GCT. Izrazito je agresivan i brzo metastazira.

- Osobno nisam imao takav slučaj, iako sam jednom detektirao rak jajnika tijekom trudnoće. Kirurški se odstranjuje jajnik sa pripadajućim jajovodom, a prognoze da će te djevojčice zatrudnjeti (preostali jajnik) su vrlo izgledni - kaže dr. Crvenković, čija ordinacija GynNova je jedina u Hrvatskoj (od 2015. godine) licencirana za pretragu IOTA (International Ovarian Tumor Analysis) kojom se procjenjuje rizika za rak jajnika.

Obitelj trenutno dijeli svoju dirljivu priču, nailazeći na potporu, a prijatelji i poznanici pokušavaju skupiti sredstva za liječenje malene. 

- Ovo jadno dijete treba vaše molitve - napisali su na Facebooku. 

Mike i Meagan, oboje učitelji, uz Kenni imaju i dva starija sina.  

- Cijelo ovo iskustvo je potpuno izvan našeg naše uobičaje svakodnevice - napisao je otac na GoFundMe. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku