Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Najnaporniji kašalj zaustavljaju majčina dušica i sirup trpuca

Najnaporniji kašalj zaustavljaju majčina dušica i sirup trpuca

Istraživanja su dokazala i antiseptičko djelovanje bijelog sljeza te njegovu sposobnost da se bori protiv infekcija poticanjem rada imunosnog sustava u organizmu

VIDEO

Izbor ljekovitih biljaka koje pomažu protiv kašlja doista je velik - zato je najbolje odabrati onu koja će pomoći riješiti i neke druge tegobe.

Majčina dušica (Thymus vulgaris) od davnina se rabi u narodnoj medicini, a suvremena znanost potvrđuje njezinu učinkovitost. Majčina dušica pomaže u pročišćavanju nosa tijekom prehlade, peludne groznice i astme. Utječe na bronhije tako što ih širi i sprečava razvoj gotovo svih bakterija. S velikim se uspjehom koristi kod kašlja, bronhitisa i hripavca.

Katkad se majčina dušica propisuje u liječenju upale desni i krajnika. Čajevi od majčine dušice blagog su djelovanja, pa se mogu propisivati i djeci, za razliku od eteričnog ulja ove biljke, koje je vrlo snažno, pa nije uvijek prikladno za najmlađe. U aromaterapiji se rabi protiv umora, depresije, slabe cirkulacije, glavobolje, mišićnih bolova i tegoba dišnih putova. Može se kapnuti u vruću vodu i inhalirati ili dodati nekoliko kapi uljima za masažu, no ne treba ga nanositi izravno na kožu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bijeli sljez dobro je poznat po umirujućim i protuupalnim svojstvima, pa se često propisuje za smirivanje suhoga kašlja i liječenje drugih bolesti dišnih putova kao što su upala grla i bronhitis. U vanjskoj uporabi (kad se primjenjuje kao oblog) vrlo je učinkovit u liječenju žvala, nadraženog zubnog mesa, čireva, akni i opeklina. 

Uz ove ljekovite biljke spavat ćete mirnije i bolje se odmoriti
Uz ove ljekovite biljke spavat ćete mirnije i bolje se odmoriti

Zbog visoke razine sluzi u korijenju bijelog sljeza ta biljka ima sposobnost smanjivanja upalnih procesa. Istraživanja su pokazala i antiseptičko djelovanje bijelog sljeza te njegovu sposobnost da se bori protiv infekcija poticanjem rada imunosnog sustava u organizmu. Korijenje bijelog sljeza iskopava se u jesen, i to dvije godine nakon početka uzgoja, a potom suši. Listovi se katkad beru ljeti za pripremu čajeva.

Crni sljez umirujuće djeluje na bronhije, pa se najčešće rabi za smirenje kašlja i bolesti bronhija. Također se može uzimati za smirivanje upala u probavnom traktu te za liječenje simptoma zatvora i katara debelog crijeva. U vanjskoj uporabi crni sljez smiruje nadraženost kože i pomaže kod tegoba u ustima. Stoga se čaj od crnog sljeza može stavljati na desni djeteta za smirenje bolova izazvanih nicanjem zubi.

Podbjel (Tussilago farfara) djeluje i blago diuretički pa se često upotrebljava kod zadržavanja tekućine, u kombinaciji s biljkama snažnijeg djelovanja. Vrlo pozitivno utječe na kožne upale i osipe. Mast ili melem od podbjela mogu biti vrlo učinkoviti kod porezotina i iritirane kože jer ubijaju bakterije i smanjuju upalni proces.

Podbjel sadrži vrlo male količine pirolizidinskih alkaloida, zbog kojih ovu biljku nije preporučljivo upotrebljavati predugo ni u prevelikim količinama. No uz dopuštene količine i vrijeme primjene, najviše 6 tjedana na godinu, te u čajnim mješavinama, nisu uobičajene nuspojave.

Ipak, zbog mogućih neželjenih djelovanja alkaloida pri produljenoj uporabi pripravci od podbjela ne preporučuju se trudnicama i dojiljama.

Mnogo sigurniji su pripravci od jaglaca. Ova biljka preporučuje kao lijek kod teških bronhijalnih katara, kod upale pluća ili hripavca. Osim toga, korijen, a i cvjetovi jaglaca, djeluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne tvari koje utječu na stvaranje bolesti gihta i reumatizma.

20 LJEKOVITIH RECEPATA

1. Čaj od podbjela

Jednu punu žlicu usitnjena lista podbjela prelijete s pola litre vrele vode i ostavite poklopljeno 15 minuta, procijedite, zasladite medom i pijete dva do tri puta na dan po jednu šalicu.

2. Čaj od sapunike

Dvije čajne žličice sapunike držimo u hladnoj vodi i ostavimo da odstoji 6 do 8 sati, a potom grijemo do vrenja i pijemo po jednu šalicu, do dva puta na dan. Za vanjsku primjenu kod gljivičnih bolesti ili prištića čaj razrjeđujemo vodom ili čajem od kamilice.

3. Med od miloduha

Usitnite 2 šake suhog miloduha, pomiješajte s 5 dl meda i nad parom vruće vode lagano zagrijavajte od 20 do 30 minuta. Procijedite med i čuvajte na hladnome mjestu. Uzimajte tri do četiri puta na dan po dvije žlice meda.

4. List kupine

Prelijte 1,5 g sušenog lista kupine s 250 ml kipuće vode, ostavite da odstoji 10 minuta pa procijedite. Pijte 3 šalice na dan, između obroka.

5. Vino od komorača i kopra

U jednoj litri suhog bijelog vina prokuhate 15 g komorača, 15 g kopra i 5 g marulje te pustite da lagano kuha deset minuta, a nakon toga procijedite. Od toga vina odrasli mogu triput na dan popiti po čašicu, a djeca triput na dan po žlicu.

6. Čaj od komorača

Svježe izmrvljene ili mljevene plodove komorača prelijete vrućom vodom i ostavite pokriveno od tri do pet minuta. Za odrasle stavljamo po dvije žličice, za djecu jednu. Čaj se pije dva do tri puta na dan.

Umjesto s vodom, možete ga napraviti s mlijekom te zasladiti medom. Zbog opuštanja dišnih organa također ga koristimo u obliku inhalacija kod grčevitoga kašlja i hripavca.

7. Ljuske luka

Ljuske luka (najbolje ljubičastog) posušite, usitnite i pripremite kao čaj – prelijte vrućom vodom, ostavite 10 minuta i procijedite. Pijte 2-3 šalice na dan. Ljuske luka bogate su kvercetinom, antioksidansom koji može pomoći smanjiti upalu i spriječiti oslobađanje histamina iz imunosnih stanica.

8. Lipov čaj

Prelijte dvije do tri žličice narezanih cvjetova lipe šalicom kipuće vode i pustite da odstoji pet do deset minuta. Zasladite medom i pijte dvije do tri šalice na dan. Ne pijte veće količine.

9. Čajna mješavina

Pomiješajte jednake količine listova kadulje, listova podbjela, Omanova korijena i uskolisnog trpuca. Pri pripremi čaja žličicu mješavine prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji deset minuta. Pije se svježe pripremljen čaj, što je god moguće topliji. Želite li ga zasladiti, dodajte malo meda. Pijte dva do tri puta na dan po šalicu čaja.

10. Dugotrajni kašalj

badiane

Protiv dugotrajnoga kašlja pomaže mješavina od 40 g korijena jaglaca, 20 g sjemenki anisa, 2 g sjemenki komorača i 20 g lista podbjela – od jedne žličice mješavine pripremi se čaj koji se pije dva do tri puta na dan, zaslađen medom.

11. Bomboni protiv kašlja

Pripremite 200 listova trpuca, 500 ml vode, 500 g šećera, 25 g grožđanog šećera, 20 g maslaca, žlica ulja, žličica mljevenih sjemenki koromača. Svježe listove trpuca narežite, prelijte vodom, zakuhajte i lagano kuhajte 30 minuta. Tekućinu procijedite, a listove protisnite. Dodajte šećer, maslac i koromač pa lagano kuhajte 20-ak minuta dok ne nastane gust sirup. Lim za pečenje obložite masnim papirom, premažite ga uljem i izlijte sirup. Ostavite da djelomično očvrsne te narežite na komade veličine bombona.

12. Suhi kašalj

Isjeckani prženi luk pomiješajte s kozjim mlijekom i medom u jednakim dijelovima i sve dobro izmiješajte. Smjesa se uzima svaki sat tijekom dana po jednu žličicu sve dok se kašalj potpuno ne izliječi.

13. Sirup od luka

Ogulite i sitno narežite 6 srednje velikih glavica luka. Pomiješajte luk s 4 žlice meda i stavite u posudu, koja se nalazi iznad zdjele vode koja kuha. Poklopite i lagano kuhajte 2 sata. Procijedite i uzmite 1 veliku žlicu svaka 2 ili 3 sata.

14. Sirup od crne rotkve

Schwarzer Rettich halbiert

Crnoj rotkvi odrežite gornji dio kao poklopac, a unutrašnjost izdubite tako da dobijete “posudu” debljine 1-1,5 cm. U udubinu stavite žlicu cvjetnog meda te ostavite da poklopljeno odstoji dok ne nastane sirup (od četiri do pet sati). Kad potrošite sirup, ponavljajte postupak dok se rotkva ne smežura. Uzimajte po žlicu triput na dan. Učinkovit je protiv bronhitisa, osobito kod djece.

15. Sljezov čaj

Prelijte 2 žličice listova i cvjetova crnog sljeza šalicom hladne vode i ostavite nekoliko sati. Prije uporabe lagano zagrijte.

16. Bazga

Uzimajte pripravke od bobica ili pripremite čaj od cvjetova. Vrhom puna žličica cvjetova bazge prelije se s dva decilitra vrele vode, ostavi poklopljeno deset minuta da odstoji, a zatim se, što je moguće toplije, popije, odmah legne u krevet i dobro se pokrije.

Uz dvije vruće šalice čaja od bazge možete na taj način provesti kuru znojenja, koja će izliječiti mnoge prehlade i gripu već na početku. Pijte nezaslađeno, a kod kašlja dodajte žličicu meda. Triput na dan pije se jedna do dvije šalice vrućeg čaja.

19 vrsti cvijeća i povrća koje za rast trebaju samo čašu vode
19 vrsti cvijeća i povrća koje za rast trebaju samo čašu vode

17. Majčina dušica

Stavite dva grama osušene majčine dušice u šalicu kipuće vode. Pokrijte pa ostavite da odstoji oko pet minuta. Pijte tri šalice na dan.

18. Sirup od trpuca

Potrebno vam je 4 šake svježeg trputca, 300 g šećera i 250 g meda. Oprani trputac sameljite u stroju za mljeveno meso. Dolijte malo vode, šećer i med te polako zagrijte da lagano zakuha. Neprekidno miješajte dok ne dobijete gusti sirup.

19. Sirup od majčine dušice

Thyme herb plant in a vase

Svježe cvjetove i stabljike majčine dušice lagano ovlažite mokrim rukama. U staklenku stavite red bilja pa red šećera. Sve ostavite oko tri tjedna na suncu ili toplome mjestu. Pri cijeđenju cvjetove i stabljike koji su bili natopljeni šećerom isperite u malo vode, koju zatim dodajte u sirup.

Stavite sirup na štednjak i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ne smije zakuhati, a treba i pripaziti da ne bude pregust. Gotovi sirup nalijte u staklene bočice. Uzimajte tri žlice na dan, najbolje prije obroka. Pijte tijekom prehlade i gripe.

20. Ječmeni čaj

Protiv dugotrajnoga kašlja pomoći može mješavina ječma i majčine dušice. Potrebno vam je 20 g ječma, 2 žlice suhe majčine dušice, litra vode i 4-5 žlica meda.

Usitnjenu majčinu dušicu i ječam stavite u vodu, zakuhajte te lagano kuhajte dok ječam ne omekša. Tekućinu procijedite, zasladite medom i popijte tijekom dana. Redovito uzimajte dok kašalj ne prestane.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...