Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Najpoznatiji karnevali u Hrvatskoj i svijetu

Najpoznatiji karnevali u Hrvatskoj i svijetu
1

Karneval je svečano razdoblje prije Korizme koje obilježavaju povorke maškara, plesovi i dobra hrana

VIDEO

Karneval, čiji naziv potječe iz latinskih riječi caro (meso) i levare (dignuti) što zajedno daje značenje "zbogom mesu", svečano je razbolje prije Korizme koje obilježavaju povorke maškara, plesovi i dobra hrana.

Običaj vjerojatno datira još iz vremena rimskih bakanalija i saturnalija, a utemeljen je djelomično i na magijskom vjerovanju u protjerivanje zla. Karneval ima i društveno značenje, jer pokladne povorke često šalju i određene poruke političarima na vlasti što se pogotovo čuje u čitanju optužnice za Princa karnevala koji na kraju biva spaljen. Kostimi u povorkama prepušteni su mašti na volju, kako kod nas tako i u brojnim državama svijeta gdje se obilježavaju karnevalske svečanosti.

Najpoznatiji svjetski karneval svakako je onaj u Rio de Janeiru koji svake godine privlači velik broj posjetitelja. Rekord je ostvaren prije četiri godine kada je taj brazilski grad pohodilo čak 400.000 stranaca. Bogatstvu kostima u Riju najbolje konkurira jedan nama znatno bliži karneval. On se još od 1268. godine održava u Veneciji, a  zbog prevelike raskoši kostima Mletačke vlasti pokušavale su ga zakonima "svesti na primjereniju razinu".

Ako niste znali, jedan vrlo poznati svjetski karneval ima i Belgija. U gradu Binche svake se godine na pokladnu nedjelju, ponedjeljak i utorak održava karneval star 600 godina. Riječ je o jednom od najvećih europskih uličnih festivala. Schemenlaufen je pak karnevalska povorka koja se svake četiri godine održava u Imstu u Austriji. Sastoji se od povorke maskiranih plesača u parovima od kojih jedan nosi rotirajuća zvona (Roller), a drugi velika zvona teška čak do 35 kilograma.

U susjednoj Mađarskoj najpoznatiji karneval pod nazivom Pohod bušara započeli su upravo Šokački Hrvati, a ta se svečanost održava u gradu Mohaču. Kad smo već kod Hrvata, naš najpoznatiji karneval je onaj riječki. Njime kao i svim karnevalima u bližoj okolici dominiraju Zvončari, najpoznatiji ophodnici stočarske pokladne magije u Hrvatskoj. Zvončari s istočnoga dijela Kastavštine nose maske životinjskog izgleda, ogrnuti su okrenutom ovčjom kožom te s jednim ili s tri zvona oko pasa. Zvončari zapadne Kastavštine umjesto maski životinjskog izgleda nose klobuke pokrivene papirnatim cvijećem, a oni podno Ćićarije opremaju se papirnatim trakama u raznim bojama. U kontinentalnom dijelu Hrvatske najpoznatiji je Samoborski fašnik. On se održava već 183 godine i među najstarijim je i najvećim hrvatskim pokladnim svečanostima. Za vrijeme njegova održavanja Samobor posjeti čak 200.000 ljudi.

Gdje god se uputili, od Brazila do Hrvatske, dobra zabava na karnevalima je zajamčena. Pronađite svoju masku i kostim po najpovoljnijoj cijeni na Popustolovac.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku