Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Najštetniji sastojak hrane: EU ograničava količinu trans masti

Najštetniji sastojak hrane: EU ograničava količinu trans masti
1

Za Hrvatsku je ovo odlična vijest jer se četvrtina svih smrtnih slučajeva pripisuje rizicima povezanima s prehranom. Naši građani znatno više od prosjeka EU umiru od bolesti srca, raka, moždanog udara i dijabetesa

VIDEO

Europska unija donijela je zakonsko ograničenje razine umjetnih trans masnih kiselina u prehrambenim proizvodima te, a odluku pozdravlja hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan koja napominje da je riječ o pojedinačno najštetnijem sastojku hrane, priopćio je ured zastupnice.

Transmasti su vrsti nezasićenih masnih kiselina koja je izuzetno štetna za zdravlje, pogotovo krvožilnog sustava. Njihova upotreba je vrlo raširena jer su jeftine i dugotrajne, a najčešće se nalaze u margarinu, polugotovoj i prženoj brzoj hrani no od travnja 2021. njihova maksimalna količina u prehrambenim proizvodima će biti ograničena na dva grama na 100 grama masti, navodi se u priopćenju.

- Za zakonsko ograničenje trans masti lobiram već dugo i oduševljena sam ovom odlukom. Proizvođači i uvoznici hrane imaju još godinu i pol da se pripreme za nova pravila. Za Hrvatsku je ovo odlična vijest jer se četvrtina svih smrtnih slučajeva pripisuje rizicima povezanima s prehranom. Naši građani znatno više od prosjeka EU umiru od bolesti srca, raka, moždanog udara i dijabetesa, što su bolesti koje se povezuju s prekomjernim unosom trans masti - kazala je dr. Biljana Borzan, članica odbora za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta citirajući podatke iz nedavno objavljenog izvještaja o stanju zdravlja i zdravstva u EU. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Božićni party: Što se sve smije, a što ne na 'poslovnoj' zabavi?
Božićni party: Što se sve smije, a što ne na 'poslovnoj' zabavi?

Prema tom izvještaju gotovo je svaka peta odrasla osoba u Hrvatskoj 2017. bila pretila, što je više od prosjeka EU-a (18 posto u odnosu na 15 posto. Pretilost je sve veći problem i kod djece, u razdoblju 2013.–2014. dosegla je 16,5 posto, što je znatno povećanje u odnosu na razdoblje 2001.–2002.

- Zdravstveno stanje nacije je loše i ne popravlja se, kao društvo trpimo veliku štetu u vidu preranih smrti, obiteljskih tragedija, troškova zdravstva i izgubljene radne produktivnosti. To se neće promijeniti polurješenjima poput ad hoc poreza, potrebno je djelovati preventivno, sveobuhvatno i pratiti europske trendove, poput dobrovoljnog označavanja nutritivne vrijednosti hrane tzv. „semafor” sustavom - smatra hrvatska europarlamentarka.

Hrvati sad žive nešto duže, no i dalje smo ispod prosjeka EU
Hrvati sad žive nešto duže, no i dalje smo ispod prosjeka EU

Borzan je sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u Europskom parlamentu organizirala konferenciju o potrebi promjena u proizvodnji hrane i jedan od zaključaka je bio da se na razini EU mora donijeti zakonsko ograničenje udjela trans masti. Države članice EU poput Danske, Mađarske i Austrije su donijele slična nacionalna ograničenja, a Europski parlament je 2016. donio rezoluciju kojom podržava takve mjere, stoji u priopćenju.

- Danska je ograničenje donijela još 2003. i nakon tri godine počeo je opadati mortalitet od kardiovaskularnih bolesti. U posljednjih deset godina ta zemlja ima najveći pad slučajeva srčanih bolesti u EU. Nije tome pridonijelo samo zakonsko ograničenje, već i kvalitetno provedena informacijska kampanja. Nažalost, većina hrvatskih građana uopće ne zna što su, odnosno kako na zdravlje djeluju trans masti - upozorila je Borzan.

Što im je to trebalo? I slavni momci pretjeruju s botoksom
Što im je to trebalo? I slavni momci pretjeruju s botoksom

Borzan je financirala anketno istraživanje koje pokazuje da građani RH nisu upoznati s problematikom trans masnih kiselina. Tek 25 posto ispitanika smatra da imaju negativan efekt na zdravlje, 52 posto ne zna ili nema stav, a čak 22 posto misli da pozitivno utječu na zdravlje, podsjeća ured zastupnice. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise