Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najtradicionalniji božićni sajam u Zagrebu okuplja 35 zemalja

Najtradicionalniji božićni sajam u Zagrebu okuplja 35 zemalja
1

Španjolska će se podičiti paellom koja se prošle godine razgrabila u rekordnom roku, a ove će se nuditi 80 porcija. Kralj litvanskog stola bit će - šakotis, kolač koji se služio na vjenčanju princa Edwarda...

VIDEO

Već 26. godinu za redom Međunarodni kluba žena Zagreb organizira najtradicionalniji božićni sajam, Christmas Bazzar, u paviljonu 8 Zagrebačkog Velesajma, koji svake godine privlači sve više i više oduševljenih ljudi željnih doživljaja raznih kultura. Do sada su prodajom jela i ostalih suvenira karakterističnih zemlje koje ih nude na svojim štandovima prikupili više od osam milijuna kuna. 

- Ove godine odlučili smo iznos darovati udruzi Mali zmaj koja pomaže obiteljima teškog imovnog stanja, a čije su prostorije i stvari uništene u ovogodišnjoj poplavi - kažu nam organizatorice Suarna Ramadanović i Joanna Petreski. Ove će se godine na Christmas Bazzaru predstavljati 35 država uz čija će autohtona jela posjetitelji tako svi imati priliku "proputovati svijetom" te uživati u gastronomskim užicima raznih kultura.

Pokretanje videa...

01:12

Glazbeni program u nedjelju, 1. prosinca 2019. godine, uključuje spektakularnim nastupima u tradicionalnim nošnjama, dok će samo događanje otvoriti solistica Valentina Fijačko Kobić s arijom iz moderne opere "Madam Butterfly", a cijeli će nastup biti praćen orkestrom HNK.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje koji će također imati priliku osvojiti vrijedne nagrade putem bogate tombole i tako pridonijeti prikupljanju sredstava namijenjena udruzi Mali Zmaj u Zagrebu. 

- Morale smo ove godine preseliti u veći paviljon. Tolika zna biti navala da do 13 sati već sva hrana bude rasprodana - kažu organizatorice.

Na talijanskom štandu naći će se sve moguće vrste tjestenine, vina, ali i slatkih stvari poput panetonea, cantuccina, te proizvode talijanskih modnih kuća. Pripremat će i pizzu i lazanje koje će se moći kušati. 

- Prošle sam godine sedam sati radila na štandu i toliko sam bila u poslu da ništa od drugih štandova nisam uspjela vidjeti - smije se Talijanka Danila Girardi Rajić. Pohvalila se da će se ove godine kod njih naći i "vintage" corner s odjećom koju su za ovu prigodu donirale talijanske žene. 

Probajte yukatu i fotkajte se

Na japanskom će se štandu moći kupiti kusudama, ukrasi rađeni origami tehnikom, koji se mogu staviti i na bor, a u prijevodu znače medicinska lopta, objasnile su nam predstavnice japanskog veleposlanstva. Za ovaj ukras treba jedan sat rada. Tsumami zaiku je tradicionalna japanska tehnika slaganja malih komadića tkanine pincetom, a kojom nastaju ukrasi poput broša i kopče za kosu. Prošle je godine japanski ambasador crtao portrete, no ove će se godine posjetiteljima omogućiti da odjenu yukatu, tradicionalnu japansku odjeću, i slikaju se u foto-kutku. Od japanske gastronomije u ponudi će biti sushi, gyoza, katsu ili pržena piletina...

Jedna je paella

Španjolska će se podičiti jamon šunkom i paellom koja se prošle godine razgrabila u rekordnom roku. 

- Bit će oko 80 porcija miksane paelle, s piletinom, morskim plodovima, maslinovim uljem i povrćem uz dodatak tajnog začina - zafrona ili šafrana  - kaže nam Gema Bernabeu iz španjolske ambasade te dodaje da je to zapravo originalna paella kakva se pravi u Valenciji, mjestu iz kojeg inače potječe ovo jelo. Kuha se oko sat vremena, ali trik je u tome da se ostavi stajati 15-20 minuta. 
Posjetitelje će uveseliti flamenko pjevačica Nina Ćorić, a klinci će moći nacrtati flamenka u dječjem kutku. 

Buncek, ajngemahtec, crni hot dog: Omastite brk na Adventu!
Buncek, ajngemahtec, crni hot dog: Omastite brk na Adventu!

Happy...

Na grčkom će se štandu naći melomakarona ili finikja, tradicionalni kolačići spravljeni od maslinova ulja, brašna i soka od naranče, uz dodatak začina poput cimeta, klinčića, i muškatnog oraščića. Posipani su nasjeckanim lješnjacima i preliveni s mednim sirupom,. Osim za Božić, u Grčkoj se služi i na karminama. 

- "Makar" znači sretan na grčkom, pa je to zaista kolačić sreće - kažu nam Grkinje Evangelia Vitalioti i Natasa Giapii. Služit će se grčke pljeskavice, sarmice u vinovoj lozi, razne vrste pita, te pasticio - složenac poput lazanja, ali pravljen s posebnom vrstom grčke tjestenine, mesom i bešamelom. Jhurja su dekoracije od gline koje će također biti u ponudi, a koje se za sreću dijele na Novu godinu. 

Kraljev kolač

Kralj litvanskog stola na Christmas Bazzaru bit će - šakotis. 

- Kao i dvije godine unazad, na stolu će se naći slavni kolač šakotis - koji znači drveni kolač. Radimo ga za sve prigode, vjenčanja, krštenja i ostale proslave. Sastojci od kojih se radi su jaja, putar, brašno, vrhnje i šećer. Za njegovu izradu potrebna je posebna oprema - ražanj i otvorena vatra. Poplaran je i zato jer se šakotis servirao na vjenčanom stolu princa Edwarda. Okus šakorisa tvrtke koja ga proizvodi svaki dan nije nimalo drukčiji nego onaj koji se kušao na prinčevoj svadbi - kaže nam Litvanka Jurga Žiugždiene. Posebnost su i raženi kruh koji će nuditi, kao i litavsko pivo i čokolada.

Tko su dvije simpatične organizatorice?

Međunarodni klub žena (IWCZ) je nevladina, neprofitna udruga za žene svih nacionalnosti koje borave u Hrvatskoj. Klub ima više od 250 članica iz 50 različitih zemalja. Jedan od ključnih ciljeva kluba jest prikupljanje sredstava za grupe i ustanove u Hrvatskoj koje djeluju za dobrobit žena i djece.

Organizatorice Suarna Ramadanović i Joanna Petreski već godinama žive u Hrvatskoj, a zbog organizacije Christmas Bazzara, koju rade posljednjih šest godina, zapostavljaju poslove. Suarna je iz BiH i dugo je godina živjela u Švedskoj, a se udala za Zagrepčanina. Programerka je, te je uz to i menadžerica u obiteljskom biznisu. 

Sarma ili salata

Joanna je podrijetlom s Malte. Supruga Zagrepčanina je upoznala u Londonu. Vodi obiteljsku firmu. Kaže kako je tijekom godina zavoljela naše specijalitete. 

- Kuhamo pola-pola. Suprug kuha prava jela, od sarme, do gulaša, a ja samo lagano, salate, ribu i rižoto - kaže Joanna, dok Suarna dodaje da se ona u Švedskoj navikla na losos i cimet rolnice. 

- U zadnjih mjesec dana toliko smo u poslu, jedemo u hodu, i zanemarimo sve druge poslove, pa ni se peglamo - smije se Suarna. 

Sve je spremno za početak šarenog Adventa u Zagrebu
Sve je spremno za početak šarenog Adventa u Zagrebu

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku