Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Najvažnija pravila poslovnog telefoniranja i komunikacija

Najvažnija pravila poslovnog telefoniranja i komunikacija
1

Scenarij: Ako mi zovemo, treba imati plan koji uključuje razlog poziva i ciljana pitanja, no prije svega treba se znati predstaviti te odrediti razinu intimnosti

VIDEO

Za poslovni telefonski razgovor važno se pripremiti. To podrazumijeva svijest o onome što želimo razgovorom postići, kaže Marija Novak-Ištok, profesorica psihologije i komunikacija na Veleučilištu Vern te direktorica konzultantske tvrtke Gendar d.o.o. 

Valja osvijestiti tko nas zove (ili koga mi zovemo), odnosno tko je sugovornik kao osoba, dodaje. Važna je i svijest o sebi, o svojoj važnosti u komunikaciji, a za zadovoljstvo klijenta i dobrobit tvrtke. Treba pripremiti dokumentaciju i bilješke koje nam mogu zatrebati kako druga osoba ne bi morala čekati dok kopamo po ladicama.

Kako je upravo komunikacija telefonom najčešće prvi kontakt te prvi dojam o osobi, tvrtki i ustanovi, a u međunarodnoj komunikaciji i o zemlji, naša sugovornica ističe da je presudno naučiti pravila poslovnog telefoniranja. 

- Mnoge tvrtke imaju propisane kodekse o načinu telefoniranja. Oni sadrže obvezne i preporučene načine predstavljanja i vođenja razgovora, a ponekad su praćeni i snimani, tj. razgovori se preslušavaju - ističe profesorica. Dodaje kako razgovor valja početi pozdravom te predstavljanjem vlastitim imenom i imenom tvrtke u čije ime zovemo. Zatim bi trebalo provjeriti zovemo li u pravo vrijeme, na primjer: “Je li vam sada zgodno razgovarati? Trebam vas minutu, dvije”, što će sugovorniku pomoći da procijeni ima li toliko vremena i pomoći da bude prisutniji u razgovoru.

Zatim valja krenuti na razlog poziva i jasno ga naznačiti u nekoliko kratkih i jasnih rečenica. Pritom izdvojite detalje koji će zanimati drugu osobu. Sugovornika možda čekaju druge obveze pa nema vremena slušati o svim prednostima vaše usluge, osim detalja koji su njemu važni. 

- Ako mi zovemo, dobro je imati okvirni plan, tzv. scenarij poziva, koji uključuje razlog poziva te pitanja. Doprinos učinkovitosti daje i olovka jer omogućuje zapisivanje informacija i sprečava pogrešnu interpretaciju i prenošenje - kaže Novak-Ištok. 

Tko je sugovornik?

Ovisno o bliskosti s poslovnim sugovornikom i raspoloživim vremenom, na početku razgovora možemo obaviti skraćeni uvod, tzv. small talk, te upitati: ‘Kako ste? Ima li što novo u vezi s...’ (temom koju ste možda prošli put usput dotaknuli), savjetuje profesorica Novak-Ištok. 

Pitanja za pripremu

Vodite računa da su vam dostupne baze podataka i potrebnih informacija kako biste što brže mogli postaviti ciljana pitanja. Možete si unaprijed postaviti nekoliko pitanja: s kim razgovaram, što od mene očekuje, o kakvoj se osobi radi te kako joj mogu pomoći. 

Bolje je odgoditi

Dobra priprema nije važna samo onda kada ste na strani pozivatelja nego i onda kada su vas nazvali te od vas se očekuju neke informacije ili odgovori. Ako niste spremni za razgovor o temi u trenutku kada vas sugovornik nazove, jednostavno zatražite da vam da desetak minuta za pripremu, pa vas onda nazove. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'