Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najviše suosjećanja za tuđe probleme imaju žene u 50-ima

None Foto: Allmoviephoto

One najemotivnije reagiraju na tuđe probleme i trude se razumjeti ih, a znanstvenici tvrde da je tome tako zato što su odrasle u doba visoke socijalne osviještenosti

Žene u 50-ima najviše brinu o drugima, slušaju njihove probleme i nastoje im pomoći, potvrdili su američki znanstvenici sa Sveučilišta Michigan i Sveučilišta Sjeverna Karolina koji su proučili tri studije provedene na 75.000 ljudi. One pozornije slušaju nego muškarci i pokazuju više suosjećanja, a razlog za to krije se u dobu u kojem su se rodile, piše Daily Mail

Odrastanje u 60-ima i 70-ima pomoglo im je da lakše shvate tuđe brige i mučenje, a tome su pridonijeli prosvjedi protiv rata i borba za ravnopravnost spolova, tvrde znanstvenici. Za razliku od njih mlađe generacije odrasle su materijalističkom svijetu i više su posvećene zadovoljavanju svojih potreba. 

- Razina empatije varira tijekom života, a vrhunac doživljavamo u 50-ima. Upravo žene u 50-ima najemotivnije reagiraju na tuđe probleme i trude se razumjeti ih. Najvjerojatnije je tome tako zašto su odrasle u vrijeme visoke socijalne osviještenosti - objasnila je koautorica studije Sara Konrath.

Komentari (19)
  • Ako je netko suosjećajan mislim da to nema veze sa godinama. Ili jesi ili nisi!!

    1. 2. 2013,   13:54
  • suosjećanje je apsolutna rijetkost, pa i ljubaznost je rijetkost i obična uljudnost.

    3. 2. 2013,   10:21
  • Pa normalno, svoje nisu mogle riješiti, ali znaju kako ćeš ti riješiti svoje. A osim toga moraju znati ko je koga i zašto.

    1. 2. 2013,   20:22