Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nakon kontracepcijskih pilula grudi su manje, a libido raste

None Foto: Fotolia

Nakon prestanka korištenja kontracepcijskih pilula tijelo se polako vraća u "normalu", što znači da hormoni mogu izazvati akne, pojačati vaginalni iscjedak...

Nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula moguće su obilnije menstruacije, jači grčevi i intenzivniji PMS. Pilula zapravo podiže razinu progesterona i estrogena čime sprječava ovulaciju, a samim time i neugodne bolove. 

Trećina žena smršavi

Hormon estrogen koji kontracepcijske pilule sadrže može izazvati nadutost i zadržavanje vode, a jednom kad ih prestanete koristiti osjećaj napuhnutosti će prestati. Skoro trećina žena zbog toga smršavi. Međutim, trećina njih udeblja se zbog iznenadne hormonalne neravnoteže, potvrdile su studije. 

Grudi će se smanjiti

Progesteron i hormon uzrokuju bujanje grudi, pa se one nakon skidanja s pilule mogu vratiti u originalnu veličinu. Međutim, to nije pravilo za sve žene, slažu se ginekolozi. 

Vaginalni iscjedak je češći

Osim što sprječava ovulaciju, pilula smanjuje proizvodnju vaginalnog iscjetka. Tijekom ovulacije proizvodi se više iscjetka jer tako tijelo prirodno olakšava trudnoću, piše Women's Health

Poboljšanje libida

Jedna od najčešćih pritužbi kod uzimanja kontracepcijskih pilula jest i pad libida. Neke žene imaju nižu razinu testosterona koja u kombinaciji s pilulom dodatno snižava seksualni nagon. Moguća je i vaginalna suhoća što znači da bi se nakon prestanaka uzimanje pilula libido mogao poboljšati. Osobito u vrijeme ovulacije. 

Češće se pojavljuju akne

Po prestanku uzimanje pilule moguće su akne i prištići. Pilula snižava razinu testosterona koji se povezuje s aknama, pa jednom kad je prestanete uzimate mogu se pojaviti upalni procesi i crvenilo. 

Moguća je trudnoća u prvim tjednima nakon pilule

Pilule sprječavaju oslobađanje jajašca svaki mjesec. Nakon prestanka uzimanja pilula opet se javlja ovulacija zbog čega se povećava rizik od trudnoće. Trudnoća je moguća i u prvim tjednima po prestanku korištenja pilula. 

Komentari (31)
  • Dobro da ste napisali da se s prestankom uzimanja kontracepcijskih pilula moze zatrudnit. Nismo znale! A zasto ih onda uzimamo?!

    14. 10. 2014,   12:09
  • Kontracepcijske pilule na mene uticu tako sto su mi pluca zdravija!!! manje pusim, manje se sikiram :))

    14. 10. 2014,   12:32
  • Kontracepcijske pilule nisam nikad uzimala,ne valja se trovati tim hormonima,to nije zdravo.

    14. 10. 2014,   14:03