Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

Nakon nesreće postali su geniji - sve im se presložilo u mozgu

Oštećenje mozga ovim je ljudima probudilo talente, mozak se presložio na potpuno drugačiji način i od izraženih ekstroverta postajali su introverti, genijalni matematičari ili sinesteti

VIDEO

Plodniji skladatelj od Beethovena

U ljeto 2006. Derek Amato je stajao na rubu plitkog dijela bazena i molio prijatelje da bace ragbijašku loptu iznad vode da bi je on panterskim skokom uhvatio i zadivio prisutne. Nažalost, pogrešno je proračunao skok, upao u vodu naglavce i udario čelom u betonsko dno. Tadašnji 39-godišnjak iz Denvera u polusvjesnom je stanju prevezen u bolnicu, gdje su mu utvrdili težak potres mozga.

Nakon što je četiri dana proveo ležeći i gotovo stalno spavajući, pokazalo se da je izgubio 35 posto sluha u jednom uhu i dio memorije, ali je zauzvrat dobio nešto zapanjujuće: dar za glazbu. 

Prilikom posjete prijatelju, pet dana poslije incidenta, pogled mu je pao na njegov električni klavir. Nešto ga je navelo da sjedne za instrument koji nikad nije svirao i za koji nije imao nikakvih sklonosti. Pred zaprepaštenim prijateljem počeo je svirati improvizirajući prekrasne melodije i harmonije.

Svirao je šest sati bez prekida, a kad se napokon uputio kući shvatio je da mu se dogodilo nešto izvanredno. Od tog dana ne samo što može improvizirati na klaviru, nego s lakoćom svira postojeće kompozicije velikih majstora i sklada vlastite. Masovno.

- Moj se život potpuno promijenio. Skladam i proizvodim glazbena djela ritmom koji nitko ne razumije. Dok je Beethoven stvarao 500 djela godišnje, ja ih pišem 2500 svake godine - rekao je u jednom intervjuu.

Njegov su nevjerojatan glazbeni napredak priznali i kolege, pa ga je Udruženje nezavisnih umjetnika SAD-a proglasila najvećim umjetničkim otkrićem 2007. Da bi rasvijetlio tajnu svoje transformacije, Amato je stupio u kontakt s dr. Daroldom Treffertom sa Sveučilišta u Wisconsinu, autorom knjige o pojavama nalik na onu koja je zadesila njega.

Dr. Treffert je smjesta shvatio da je pred njim novi slučaj sindroma mudraca ili savanta (od franc. savant - mudrac), kako psihijatri nazivaju iznenadan nastanak izvanrednih sposobnosti kod prethodno običnih ljudi. Po Treffertu, udarac glavom o beton presložio je neuronske mreže u Amatovom mozgu i učinio ga glazbenim genijem.

Slična je transformacija zadesila ortopeda Tonyja Cicoriju, ali ne od udarca glavom o tupi predmet. Njega je na polju, pogodila munja, ne usmrtivši ga i ne učinivši ga invalidom, nego ga pretvorivši u cijenjenog glazbenika. Prije nesreće ravnodušan na glazbu, zahvaljujući elektricitetu koji mu je prostrujao mozgom Cicoria je postao profesionalni klavirist i cijenjeni skladatelj. 

Od batina postao matematičar

Dvojica su huligana 2002. divljački pretukla Jasona Padgetta na izlasku iz karaoke bara uzrokovavši mu potres 
mozga. Na opće iznenađenje, poslije incidenta Padgett je postao matematički genij koji vidi svijet kroz geometrijsku prizmu. Trgovac nekretninama iz Tacome na sjeverozapadu SAD-a ranije se gotovo nimalo nije bavio visoko intelektualnim aktivnostima, no od napada je razvio sposobnost vizualiziranja složenih geometrijskih oblika i fizikalnih pojmova.

Uz obogaćen vid, Padgett je stekao sposobnost crtanja kompleksnih geometrijskih likova, ali zbog manjka temeljnog matematičkog obrazovanja nije razumijevao njihov značaj. Jednom prilikom neki ga je fizičar opazio kako izrađuje crteže i shvatio da oni odražavaju važne jednadžbe. Preporučio mu je da upiše studij matematike, što je ovaj prihvatio.

- Kamo se god okrenem, vidim oblike i kutove - od geometrijskih svojstava duge do kristala snježnih pahuljica. To je predivno! - rekao je Padgett znanstvenom portalu LiveScience.

Pogledajte video o Jasonu:

Glas o njegovim novostečenim sposobnostima dopro je do dr. Brit Broogard sa Sveučilišta u Miamiju, koja je pretpostavila da mu je ozljeda ‘otključala’ moždani centar koji mu omogućuje da u svemu vidi matematičke zakonitosti. Ekipa dr. Broogard snimala je Padgettov mozak tehnikom funkcionalne magnetske rezonancije izmjerivši mu promjene u krvotoku i potrošnji kisika u mozgu dok je promatrao matematičke formule.

Po očekivanju, snimke su pokazale pojačanu aktivnost u lijevoj polutci mozga, gdje počivaju matematičke vještine. Najjače mu je upaljena bila lijeva tjemena kora, gdje se nalazi centar za objedinjavanje podataka od različitih osjetila. 

Čuje boje i vidi zvukove

Dr. Brogaard se pozabavila s još nekoliko slučajeva ljudi kojima su traumatske ozljede mozga donijele duboku preobrazbu. Među njima je Leigh Erceg, Amerikanka hrvatskog porijekla, koja je nakon teškog pada razvila fantastične umne sposobnosti i umjetnički dar. Danas 49-godišnja bivša rančerica iz Kolorada ne sjeća se incidenta, ali su joj bližnji prepričali da je 2009. hraneći piliće na svom imanju pala niz strmi nasip i zadobila traumatske ozljede mozga i kičme.

Ostavši privremeno paralizirana morala je ponovno učiti hodati. Podvrgnuta je operaciji rekonstrukcije lica i boluje od potpune amnezije, ali je dobila nešto u zamjenu za sjećanje: proširena osjetila i matematičku genijalnost. Nekadašnja ljubiteljica auto-trka, koju prije nesreće nisu zanimale ni matematika ni umjetnost, od tada rado i uspješno rješava komplicirane jednadžbe i sipa stihove kao ‘iz rukava’.

Uz to je stekla vrlo rijetku moć sinestezije, odnosno objedinjavanja osjetilnih iskustava. Sinestetima se istovremeno bude dva ili više osjetila iako im je stimulirano samo jedno osjetilo. Tako Leigh može ‘čuti boje’, ‘vidjeti zvukove’ i ‘njušiti oblike’. Povrh svega, njena se osobnost promijenila pa od naglašenog ekstroverta postala introvert.

- Ja sam jedna od onih koji su imali sreću u nesreći. Kažu mi da ranije nisam marila za matematiku, pjesništvo, slikarstvo ni ples, a danas me samo to zanima - rekla je reviji Psychology Today.

Razumno je zaključiti da joj je udarac u glavu nešto “pomaknuo” unutar mozga, pretvorivši je u stvarateljicu i sinestetkinju. 

Ako često zaboravljate ključeve, mobitel, a potraga za kemijskom je jedina konstanta u vašem životu, ne brinite. To je samo dokaz da ste genijalac, tvrde znanstvenici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje