Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Nakon trčanja jedite lubenicu i ostanite snažni na treningu

Nakon trčanja jedite lubenicu i ostanite snažni na treningu
1

Nadoknadite elektrolite, a najbolji je način za to da jedete lubenicu jer ona sadrži likopen, dismutazu i šećer te je puna vode, zbog čega je i prirodni izotonik

VIDEO

Pravilna hidracija, dovoljno energetskih nutrijenata te mineralnih tvari i vitamina najvažnije su tri stvari u prehrani trkača, kaže magistar nutricionizma Nenad Bratković, univ. mag. pharm., stručni suradnik portala zdravakrava.hr. 

To je posebno važno tijekom ljetnih vrućina i povećane vlage, koje predane trkače ne sprečavaju da odrade trening. Pravilna hidracija podrazumijeva postupnost i unos tekućine ne samo prije i tijekom treninga nego i nakon. Pritom voda vrlo često nije dovoljna nego su potrebni izotonični napici. 

- Nažalost, izotonični napici koji se mogu nabaviti su ujedno sportski energetski napici s dodanim ugljikohidratima, koji pomažu u nadoknadi izgubljenih nutrijenata, odnosno energije, što katkad nije potrebno, ako se radi o kraćim treninzima. No naglasak je na nadoknadi elektrolita koje gubimo znojem, poput natrija, kalija, magnezija te kationa i aniona - objašnjava nutricionist Bratković.

Pri nadoknadi izgubljenih elektrolita može pomoći sezonsko voće i povrće koje je bogato kalijem, poput rajčica ili smokava, a lubenica se vrlo često koristi kao namirnica koja ima svojstva slična sportskom energetskom izotoniku. Osim što je izrazito bogata vodom, sadrži likopen i superoksid dismutazu, važan antioksidativni enzim, te šećere koji brzo nadoknađuju energiju.

Nenad Bratković kao napitke za oporavak ili punjenje energijom koji ne opterećuju probavu savjetuje smoothieje, odnosno frape mikseve s raznobojnim voćem. Takvi napici bogati su vodom i zdravim ugljikohidratima, a posebno preporučuje kombinacije sezonskog bobičastog voća uz dodatak sojina mlijeka ili manje masnog jogurta kao izvora proteina. 

- Trkači često u svojoj prehrani zaboravljaju proteine. Od svih aminokiselina koje sačinjavaju bjelančevine jedna od najvažnijih je leucin. Bjelanjak jajeta izrazito je bogat leucinom, ali ga sadrže i sojini proteini te piletina. Riba je namirnica izuzetno pogodna za ljetnu konzumaciju zato što omogućava prehrambeni unos visokokvalitetnih proteina odlične probavljivosti - savjetuje nutricionist.

Trenerica fitnessa i nutricionistica Marija Andrijašević kaže kako je preporučen unos vode pola litre prije trkačkog treninga, ali u periodu od sat vremena prije početka rute koju ćete istrčati. Nakon treninga još 150-250 mililitara. Naravno, količine ovise o spolu, dobi i fizičkoj spremi. 

- Osjećaj žeđi se kod sportaša javlja tek kad izgube od 1,5 do 2 litre tekućine, a tad je već kasno, stoga se žeđ smatra lošim indikatorom - ističe Marija Andrijašević.

Pritom je važno podsjetiti da pri redovitim treninzima treba izbjegavati slanu hranu jer sol izvlači vodu iz organizma. U prehranu uvedite što više svježih sezonskih namirnica te ne zaboravite unositi dovoljno ugljikohidrata, koji će vam dati energiju za trčanje.

Čelični mišići

Ako nemate dovoljno željeza, osjećat ćete pretjerani umor, a u krajnjem slučaju možete oboljeti od anemije. Željezo sadrže iznutrice, kelj, brokula i žitarice.

Crvene bobice

Bobičasto voće i trešnje konzumirajte što više. Ovo voće je puno antioksidansa koji će vašem organizmu pomoći da izbaci toksične tvari i manje se umara.

Mliječni oporavak

Zbog ravnoteže ugljikohidrata i proteina, obrano mlijeko pokazalo se kao najbolja hrana za trkače nakon treninga jer najbrže obnavlja mišićno tkivo.

Unosite proteine

Kao aktivan trkač, nutricionist Nenad Bratković posebno ističe važnost proteina u prehrani trkača. Proteini ili bjelančevine osnovni su izvor tvari za izgradnju mišića.

Kalij

Hidratizira i održava mišićnu funkciju, tako da utječe na pravilno opuštanje i stezanje mišića.

Preporuka: 7,4 g na dan

Omega-3

Ove masne kiseline smanjuju upale mišića nakon treninga, uključujući i bol, te pomažu oporavku tkiva.

Preporuka: 500 mg na dan

Cink

Kožu čini čvršćom i otpornijom, pomaže zacjeljivanje rana i poboljšava probavu ugljikohidrata.

Preporuka: muškarci 11 mg na dan, žene 8 mg na dan

Kalcij

Neophodan za čvrstoću kostiju, ali i važan elektrolit koji pomaže stezanju mišića i krvnih žila.

Preporuka: 1 g na dan

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku