Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Namirišite svoj ormar: Moljce tjeraju ružmarin, limun i cimet

Spriječite najezdu moljaca u svojem ormaru tako da ga namirišite koristeći svježu mentu ili ružmarin, koji im jako smetaju. Podijelite odjeću prema tkaninama i nikako ih ne ostavljajte u najlonu

Bez obzira jeste li neku odjeću nosili samo jednom, prije nego je spremite u "ljetni ormar" obavezno je operite. Nevidljive mrlje od dezodoransa, roll-ona ili bijelog vina pravi su izvor hrane za moljce. Prije pranja provjerite i sve džepove kako im slučajno ne biste ostavili mamac.

Moljce privlači i štirka pa odjeću ili stolnjake koje nećete uskoro koristiti radije nemojte štirkati. Nježnije i finije materijale odnesite na kemijsko čišćenje. No nemojte ih u ormar stavljati u zaštitnim plastičnim ili najlonskim "košuljicama" u kojima ih dobijete u čistionici. Odjeća ne može "disati" u plastici, pa ako u njima slučajno zatočite moljca, oni će dobiti idealne uvjete za razmnožavanje. Prerađena plastika može ispuštati i plinove zbog kojih svijetli materijali mogu lako požutjeti.

Ormar u koji namjeravate staviti sezonsku odjeću najprije dobro prozračite, a potom prebrišite. Odjeću podijelite prema vrsti tkanine.

Proteinska vlakna poput svile, vune, krzna i kože prirodna su hrana moljcima. Zato ih treba odvojiti od biljnih vlakana (pamuka, lana i industrijske svile) u drugi ormar ili u vakumske vrećice kako bi ih dobro zaštitili.

Foto: shutterstock

Svježa menta i ružmarin snažnim mirisom držat će moljce podalje od omiljene odjeće, a ružmarin možete osušiti i držati ga u platnenim vrećicama.

Budući da drvo u sebi sadrži kiselinu koju otpušta u malim količinama, može oštetiti odjeću koja u drvenim ormarima stoji duže od šest mjeseci. Zato stručnjaci savjetuju da je umotate u muslin.

Cedar promijeniti svakih pola godine

Cedar ima izrazito jak miris od kojeg moljci doslovno bježe. Učinkovit je bilo da je u obliku gela, vrećica ili kockica. Potrebno ga je mijenjati svakih šest mjeseci.

EGZOTIČNI DODATAK Ideja: Ovog proljeća interijer ili vrt ukrasite pampas travom...

Težak miris kuglica se ne da oprati

Kuglice protiv moljaca stručnjaci ne preporučaju. Istraživanja su pokazala da su otrovne, a i njihov težak miris je gotovo nemoguće poslije “istjerati” iz ormara.

Težu odjeću čuvajte u muslinu ili kutiji

Poplune i težu odjeću poput pulovera od kašmira te večernjih haljina složite i čuvajte u muslinu jer u njemu zrak lako cirkulira. Plastične kutije također su dobre.

Foto: YouTube 2

I cimet I limun su prirodna zaštita

Suha lavanda, ružmarin, menta, majčina dušica, cimet, cedar i suha korica limuna imaju intenzivan miris koji nadaleko tjera moljce. Vrećicu protiv moljaca možete sami napraviti zamotate li u čistu krpicu ili gazu svježi ružmarin i mentu u jednakom omjeru.

STARO I NOVO Vosak za njegu poda ne koristi se za laminat: Bit će sklizak...

Učinkovit je već I smotuljak ružmarina

Zaštitu od moljaca dobit ćete pomiješate li malo lavande, ružmarina, klinčić i vrlo malo suhe korice limuna te zavežete u smotuljak. Isto možete napraviti i s malo lavande, suhe limunove korice i štapića cimeta. Moljci će pobjeći i ako zamotate jedan sastojak.

Komentari (9)
  • Naravno da perem robu prije spremanja bilo ljetnu ili zimsku. Šta vi mislite da smo mi neke šporkačunke?

    12. 4. 2018,   19:07
  • A ne znaš šta je gore kad se nađe u ormaru , dal moljci , dal ljubavnik / ljubavnica ? :-)))))

    12. 4. 2018,   18:23
  • cimet je najbolji

    12. 4. 2018,   19:26