Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Namirnica koju svi imaju doma uljepšava kožu, jača imunitet...

Namirnica koju svi imaju doma uljepšava kožu, jača imunitet...

UKUSAN I ZDRAV Med smanjuje stres, pomaže kod problema s nesanicom, aknama, probavom i sužavanjem krvnih žila, njeguje kožu te potiče mršavljenje, a pomaže i kod rana...

VIDEO

Med je jedna od najstarijih prehrambenih namirnica na svijetu. Već su i drevni Egipćani znali za njegova ljekovita svojstva pa su se njime mazali i jeli ga kako bi imali ljepšu kožu, bolju probavu i lakši san. 

Jar full of fresh honey and honeycombs.

Osim što je prirodni zaslađivač, med je odličan antioksidans. Sprečava sužavanje krvnih žila, a dnevno je dovoljno uzeti jednu žličicu kako biste otkrili njegova “magična svojstva”. Njegova primjena vezana uz kožu je odavno poznata pa su nekad često mazali med po ranama kako bi one lakše zarasle.

Osim toga, on uništava bakterije i bori se protiv infekcija. Med djeluje na rane tako da izvlači svu vodu iz nje, a to je sterilizira i sprečava razvoj bakterija. Imate li problema sa spavanjem, med pomaže djelovanju triptofana, od kojeg se osjećamo pospano.

Za ljepšu kožu pomiješajte jednu žličicu meda sa svojim omiljenim šamponom ili regeneratorom, a možete ga kombinirati i s maslinovim uljem. Ako imate problema s aknama, pokušajte ih riješiti medom. Malu količinu meda stavite na problematično mjesto, pustite da tako odstoji barem pet minuta pa nakon toga lice isperite vodom.

41% fruktoze u medu - Šećeri sadržani u medu su fruktoza (oko 41%), glukoza (34%) i saharoza (od 1 do 2%). Količine ovise o vrsti meda.

Na 40°C gubi ljekovita svojstva - Iznad temperature od 40°C med gubi ljekovita svojstva pa pripazite da ga ne koristite u napicima koji su prevrući.

Opasan je za novorođenčad - Med može opteretiti djetetov probavni sustav i izazvati grčeve, zbog toga ga bebi možete uvrstiti u prehranu tek nakon 12. mjeseca. 

Honey and wild flowers

Šest pozitivnih učinaka meda:

1 Jača vaše srce - Antioksidansi iz meda mogu spriječiti sužavanje krvnih žila, što inače uzrokuje zastoj srca, dezorijentaciju i glavobolje. 

2 Pomaže kod pamćenja - Rješava stres, ojačava imunitet i poboljšava pamćenje. Med pomaže smiriti živce i otkloniti umor te ublažava psihološke poremećaje. 

3 Odličan je za probavu - Med je jak antiseptik pa ga uzimajte natašte i riješite probleme s probavnim traktom. Prolazeći kroz želudac, uništava bacile i liječi manje rane u sluznici.

4 Pomaže kod mršavljenja - Šećer u medu drugačijeg je sastava od različitih zaslađivača. Med također ubrzava metabolizam, što pomaže mršavljenju. 

5 Za ljepšu kožu - Redovitim unosom meda možete očistiti tijelo od raznih toksina, a antibakterijska svojstva održavaju ljepotu kože.

6 Med za mirniji san - Šećer u medu povećava razinu inzulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin, koji se pak pretvara u melatonin, hormon zaslužan za kvalitetan san.

U jednoj žličici meda možete pronaći vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5 i B6

Med je kombinacija organskih kiselina, enzima, aminokiselina, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina, minerala i drugih vrijednih sastojaka. Med sadrži vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5, B6, te minerale željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen. Svi ti vrijedni vitamini i minerali zaslužni su za njegova brojna ljekovita svojstva. 

Nemojte koristiti metalne žličice kad jedete med

Najviše ljekovitih svojstava meda unijet ćete u organizam ako ga rastopite u toploj tekućini i popijete ili nekoliko minuta držite pod jezikom. Nemojte koristiti metalnu žličicu za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, pa radije neka bude drvena, porculanska ili plastična.

Med u grobnici Tutankhamona bio je jestiv...

Povijest upotrebe meda stara je koliko i povijest čovjeka te se u gotovo svakoj kulturi mogu pronaći dokazi o njegovu svakodnevnom korištenju. Egipatski hijeroglifski zapisi govore o značajnoj ulozi pčela i meda u svakodnevnom životu drevnog Egipta, a nevjerojatni nalazi pronađeni su u grobnici faraona Tutankhamona. U Tutankhamonovoj grobnici je pronađen jestivi med koji je star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i skladišten na tamnome mjestu, med može imati neograničeni rok trajanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku