Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Naopaki kolači peku se na tavi i odlična su ideja za višak voća

Naopaki kolači peku se na tavi i odlična su ideja za višak voća
1

Za pripremu je praktična željezna tava koja smije ići u pećnicu jer se iz nje kolači najlakše vade. Koriste se sve vrste voća koje treba potrošiti da ne propadnu...

VIDEO

Naopaki kolači ime duguju načinu pripreme - na dno posude za pečenje stavlja se voće, na koje se ulijeva smjesa za biskvit. Obogatiti ih možete i s malo čokolade. Koristiti se mogu sve vrste voća pa ako imate zrele banane, jabuke ili šljive koje treba potrošiti - iskoristite ih za pripremu kolača. Višak vode ili soka prije dodavanja ocijedite.  

Za pripremu je praktična željezna tava koja smije ići u pećnicu jer se iz nje kolači najlakše vade.  U biskvitnu smjesu možete dodati i čokoladne suze te krupnije sjeckane bademe. Osim limunove korice, stavite i malo limunova ili narančina soka. Smjesom možete puniti i kalupe za muffine pa ih, kad su pečeni, premažite glazurom šećera u prahu i limunova soka. 

Efektni su mramorni naopaki kolači koji se dobivaju miješanjem dvije biskvitne smjese. Pomiješajte pola šalice mascarponea ili nekog drugog kremastog sira. s malo ruma i žličicom meda. Ravnomjerno je dodajte u pripremljenu smjesu za čokoladni biskvit. Izmiješajte lagano vilicom gornju i donju smjesu te ispecite. 

Poklopi pa izvadi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kolač odmah nakon pečenja izvadite iz pećnice na hladnu rešetku i pričekajte minutu. Poklopite ga velikim tanjurom i preokrenite ga služeći se dovoljno debelim rukavicama ili kuhinjskim krpama kako se ne biste opekli. Iz posude će izići para pa budite oprezni.  

Thinkstock

Kolač od kupina

Sastojci: 400 g kupina, 80 g šećera, 6 žlica otopljenog maslaca, jaje, 80 g smeđeg šećera, 6 žlica mlijeka, 2 žlice slatkog vrhnja, 100 g glatkog brašna, 30 g kukuruznog škrobnog brašna, vanilin šećer, ribana limunova korica, 1/2 vrećice praška za pecivo, šećer u prahu

Priprema: Kupine pospite šećerom i vanilijom te ostavite oko 15 minuta. U posudi za miješanje umutite jaja sa smeđim šećerom. Umiješajte rastopljeni maslac, mlijeko i slatko vrhnje te dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dodajte i škrobno brašno te ribanu limunovu koricu pa izmiješajte. Kalup za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom. Izlijte smjesu u kalup, a na vrh posložite kupine. Pecite kolač oko 25 minuta na 180°C.

Dreamstime

Kolač od jabuka

Sastojci: za kalup: 225 g maslaca,50 g smeđeg šećera, 600 g ploški jabuka; za biskvit: 170 g smeđeg šećera, 3 jaja, 175 g brašna za dizana tijesta, 60 g mljevenih lješnjaka, 3 žlice mlijeka,  žličica cimeta u prahu

Priprema: Pjenasto izmiješajte 50 g maslaca s isto toliko smeđeg šećera. Kalup za torte ili tavu koja smije u pećnicu promjera 25 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Izmiješanom smjesom šećera i maslaca prekrijte dno pripremljenog kalupa. Cijelu površinu zatim prekrijte ploškama jabuka koje ste posipali cimetom u prahu. S preostalim maslacem izmiksajte 170 g smeđeg šećera. 

Postupno umiksajte jaja. Lagano umiješajte prosijano brašno, mljevene lješnjake i mlijeko te smjesu rasporedite preko jabuka. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite kolač oko 45 minuta. Nožem prođite između rubova deserta i kalupa. Pokrijte ga zagrijanim tanjurom za posluživanje i preokrenite. Poslužite uz slatko vrhnje.

Thinkstock

Desert s višnjama i mirisnim šlagom

Sastojci: 450 g višanja bez koštica, 60 g smeđeg šećera, 60 g brašna za dizana tijesta, 150 ml vrhnja, 300 ml mlijeka 2 žlice likera od višanja, 3 jaja, šećer u prahu za posipavanje, vrhnje za šlag, cimet, vanilija 

Priprema: Višnjama odstranite koštice. Namastite ovalni kalup za pite ili tavu promjera 23 cm koja smije u pećnicu. Posložite voće pa posipajte s dvije žlice šećera. U većoj zdjeli izmiksajte jaja i preostali smeđi šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Smjesi dodajte brašno. Dobro izmiksajte električnim mikserom dok smjesa ne postane kompaktna. 

Zatim umiješajte prvo vrhnje, pa mlijekoi liker. Smjesu prelijte preko voća. Pecite oko 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C dok se kolač malo ne digne i ne postane čvrst u sredini. U međuvremenu izmiksajte ohlađeno vrhnje u šlag. Dodajte i malo arome vanilije i cimeta. Kolač pospite šećerom u prahu i poslužite toplo sa šlagom.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise

Dolazi nam pomicanje sata: Evo kako se pripremiti na novi ritam
DA SE OSJEĆATE DOBRO

Dolazi nam pomicanje sata: Evo kako se pripremiti na novi ritam

U vrijeme prilagodbe nastojte ustati čim zazvoni sat, bez stiskanja gumba za ponavljanje alarma. Tako ćete izbjeći mogućnost stresa zbog kašnjenja u rješavanju obaveza
Otkrila neobičan sistem kojim ona i suprug iniciraju seks: 'Ovako je sve puno lakše'
ZNAK ZA AKCIJU

Otkrila neobičan sistem kojim ona i suprug iniciraju seks: 'Ovako je sve puno lakše'

Radi se o jednostavnom triku koji se Influencerica iz Australije sjetila kako se ona i suprug bolje snalazili u intimnom životu. Njoj je bilo neugodno govoriti o tome kad želi seks, stoga sada imaju poseban znak