Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

'Napadaje migrene ublažavam sa šest jednostavnih trikova'

'Napadaje migrene ublažavam sa šest jednostavnih trikova'

Krunčicu Rakić jake migrene muče 20 godina, a počele su još u srednjoj školi. Pokrenula je i udrugu Migrena Hrvatska, a napadaje ublažava uz šest super trikova

VIDEO

Pred sam napadaj migrene iznenada osjetim promjenu. To je neki predosjećaj, nešto što samo prođe kroz glavu ili želudac, jednostavno osjećaj da - stiže migrena, priča Krunčica Rakić, koja već 20 godina pati od strašnih napadaja migrena.

- Počele su još u srednjoj školi. Glavobolje su obično bile praćene mučninama i povraćanjem, drhtavicom te općom slabosti, a tad nisam bila ni svjesna da se radi o migrenama - prisjeća se Krunčica.

Kad migrena nastupi, kaže, javlja se naizmjence, iako je češća na lijevoj strani.

- Tih dana teško radim, a što sam starija, to mi je teže, pa sam u zadnjih godinu dana dva-tri puta izostala s posla zbog napadaja. Ostale obaveze tad ne obavljam. Ležim i čekam da prođe. Kad sam između napadaja, obavljam što više jer nikad ne znam kad će se vratiti - priča Krunčica, diplomirana sociologinja i magistrica ekonomije, koja radi uredski posao.

Kiseli kupus i grejp pomoći će spriječiti, ali i izliječiti gripu...
Kiseli kupus i grejp pomoći će spriječiti, ali i izliječiti gripu...

Trudnoća ih smanjila

Migrenski napadaji nekad traju jedan dan, a nekad i do sedam dana s prekidima od nekoliko sati. Trebale su joj godine da prihvati svoje stanje, no na kraju se morala pomiriti s tim.

- Stalno sam se nadala da ću je uspjeti izliječiti isprobavajući razne lijekove i alternativne načine liječenja. Fizički sam u redu između napadaja, ali dok traje, mislim da imam moždani udar koliko je težak. Obitelji često kažem: ‘Boli me glava, djeco budite tiši’ ili ‘Mama mora odspavati, ne mogu sad ništa raditi s vama’. To mi od svega najteže pada, pogotovo jer sam inače dosta hiperaktivna - kaže Krunčica. Dodaje kako migrena tijekom trudnoća nije imala, no pojačale su se nakon porođaja.

- Različiti liječnici pričali su mi različite teorije. Zajedničko im je da se ne zna što je točno uzrok - neki kažu neprohodne žile u vratu i mozgu, neki nepravilan rad mozga, neki srce, neki želudac. Možda je i genetika imala ulogu jer je slično bolovala i pokojna baka - kaže Krunčica.

Terapija su joj bili razni lijekovi, triptani, betablokatori, antiepileptici, a trenutačno si pomaže raznim jakim tabletama protiv bolova koje pokušava popiti na vrijeme.

Young woman taking a pill

Isprobala sve i svašta

- Probala sam čajeve, akupunkturu, kiropraktičare, bioenergetičare... Terapije i tretmani uvijek su pomagali u početku, ali kratkotrajno, migrena se uvijek vrati. Pazila sam i na prehranu, izbacila gluten, ubacila probiotike i magnezij klorid. Cijelo vrijeme sam fizički aktivna, no stres je ipak teško srezati - kaže Krunčica.

Dodaje da je nikakve aktivnosti nisu ‘odvukle’ od tegoba. Sad se veseli novom lijeku, injekciji koja se daje na mjesečnoj bazi.

Top 20 recepata koji pomažu kod glavobolje, nervoze, upale
Top 20 recepata koji pomažu kod glavobolje, nervoze, upale

Voditeljica Udruge Migrena Hrvatska

Udrugu sam pokrenula jer sam se osjećala usamljeno u svojoj muci koja je već počela poprimati obrise depresije. Shvatila sam da ima mnogo ljudi sa sličnim problemima te da bi bilo zgodno dijeliti informacije o novim terapijama i načinima na koje si pomažemo, priča Krunčica, voditeljica udruge Migrena Hrvatska. 

Dodaje da je bitno da se osvijesti da migrena nije obična glavobolja nego bolest, od koje se većinom ne umire, no može se dobiti moždani udar. Oboljelog ometa u svakodnevnom životu, a poslodavci baš i nemaju razumijevanja jer ne shvaćaju da čovjek može biti izvan funkcije. Većina dolazi na posao i tijekom napadaja jer bi inače na bolovanju bili i po više od pola mjeseca.

ŠEST KORAKA KOJIMA KRUNČICA UBLAŽAVA NAPADAJ

1. Duboko dišem i pokušavam se opustiti iako sam pred napadaj razdražena i nervozna.

2. Pijem puno vode i magnezija.

3. Ako postoji mogućnost, odležim u zamračenoj prostoriji neko vrijeme.

4. Korisno je izmasirati vrat ako je početak napadaja izazvan spazmom (grčenjem) mišića zbog stresa. 

5. Osjetim li da ne mogu spriječiti migrenu, što prije popijem tabletu kako se ne bi razbuktala u jaki napadaj.

6. Tijekom migrene čekam da prođe. Ako sam te sreće da je vikend - ležim i čekam, a ako nisam, odradim svakodnevne obaveze u sumaglici lijekova i čekam da dođem doma da mogu u krevet. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje