Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Naporni simptomi menopauze mogu potrajati i do 14 godina

None Foto: Dreamstime

Što valovi vrućine prije počnu to i dulje traju, pa tako menopauza u prosjeku traje 3,5 g. dulje kod žena koje su valunge iskusile prije samo gubitka menstruacije

Polovicu žena neugodni simptomi menopauze muče u prosjeku sedam godina, utvrdila je studija američkog Wake Forest Baptist Medical Centra provedena na 1449 žena četiri različite etničke skupine. Međutim, valovi vrućine i noćno znojenje mogu potrajati do 14 godina.

Što simptomi poput valova vrućina prije počnu to i dulje traju, utvrdila je dosad najveća studija. Žene koje su valovi vrućine mučili dok su još imale menstruaciju, menopauza je u prosjeku trajala 11,8 godina, što je tri i pol godine dulje nego kod žena koje su valunzi pogodili nakon gubitka mjesečnice, piše Daily Mail

Kod Afroamerikanki i žena latinoameričkog porijekla menopauza traje dulje nego kod Azijatkinja. 

- Liječnici bi trebali upozoravati žene da menopauza ne traje pet godina kako se to mislilo, već da se ona može odužiti i do 14 godina. To je osobito bitno za one žene koje koriste hormonalnu terapiju - istaknuo je voditelj istraživanja, Nancy Avis. 

Žene u prosjeku u menopauzu ulaze s 51. godinom života. Valovi vrućine povezuju se s povećanim rizikom od bolesti srca i gubitkom koštane mase. 

Komentari (34)
  • Uhhh,ne da su naporni već odvratni.Sjediš za stolom na radnom mjestu,svi oko tebe gledaju crvenilo u licu i preznojavanje.

    17. 2. 2015,   12:45
  • dura se...mora se..još kad se uznemire i drugi hormoni npr. štitne žlijezde pa u duteu zezaju...sve u svemu ja sam žena heroj, majka , kraljica :-)

    17. 2. 2015,   13:10
  • Napokon mi više nije nije stalno zima i nemam hladne noge.

    17. 2. 2015,   15:35