Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Napravila palačinke od starog brašna pa dobila tešku alergiju

Alergijskim testom utvrđeno je kako nesretna žena nije alergična niti na jedan sastojak ovih neobičnih palačinki koje uključuju jaja, kozice, svinjetinu i lignje, nego upravo na grinje

Ženi (43) u Japanu pozlilo je nakon nekoliko zalogaja okonomyaki palačinki. Zbog osipa i otežanog disanja žena je hitno prevezena u bolnicu gdje je doktorima objasnila kako je palačinke napravila od brašna koje je godinu dana čuvala u ormariću.

Man with magnifying glass checking mold fungus KAKO JE SE RIJEŠITI? Plijesan može izazvati alergiju, astmu, pa i oštećenje bubrega

Nakon što je ispitan uzorak, znanstvenici su pronašli nevjerojatnih 4.500 grinja po gramu brašna. Alergijskim testom utvrđeno je kako nesretna žena nije alergična niti na jedan sastojak ovih neobičnih palačinki koje uključuju jaja, kozice, svinjetinu i lignje, nego upravo na grinje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Apolline - Diététicienne (@dunouveaudanstonassiette) on

Grinje su prisutne u svim kućanstvima, a najčešće žive u našim krevetima, jastucima, tepisima i tapeciranom pokućstvu. Rjeđe, može ih se pronaći i u kuhinji jer kuhanje stvara toplu i vlažnu sredinu koja pogoduje stvaranju grinja. Alergeni grinja nalaze se u njihovom izmetu i mišićima, koji su nevidljivi ljudskom oku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UC Davis Biological Sciences (@ucdavisbiology) on

Nakon što osušeni izmet inhaliramo postajemo osjetljivi na njega. Alergija na grinje kućne prašine je vrlo česta, a simptomi su najčešće blagi i uključuju curenje iz nosa, otečene oči i stezanje grla. U iznimno rijetkim slučajevima alergija može izazvati anafilaksiju ili astmatični napad.

 

Zaraza brašna grinjama najčešća je u tropskim i suptropskim krajevima zbog visokih temperatura i vlažnosti zraka, a najveća opasnost leži u činjenici da zaraženo brašno golim okom izgleda normalno, prenosi Daily Mail

ONI SU GROZNI I ZLI: Ova tri horoskopska znaka nije briga za druge i nitko ih ne želi u svojoj blizini

Komentari (3)
  • Rjeđe, ih se može naći u kuhinji jer vlaga od kuhanja pogoduje stvaranju grinja... Sta je pjesnik htio reći?

    23. 3. 2019,   11:49
  • Ja sam imun na grinje, svaki dan pojedem po 25 dkg kada gledam turske sapunice, da li sam dobio imunitet gledanjem serija.

    23. 3. 2019,   11:01
  • gri gri grinja gora neg' zaražena svinja - bra bra brašno u kojem živi biće STRAŠNO humbla humbla hooooooooj

    23. 3. 2019,   12:26