Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Napravite ajvar na makedonski način, sa malo mljevenog čilija

Ajvar je gotov kada kuhačom prođete po dnu lonca i ocrta se put - možete vidjeti dno dok se ajvar polako vraća na mjesto. Sol, šećer i čili se dodaju pred kraj kuhanja

Sastojci:

 • 10 kg crvene rog paprike
 • 3 velika patlidžana
 • 5 dcl ulja
 • 5 žlica soli
 • 1 velika žlica šećera
 • 1 žličica mljevenog čilija

RECEPT Pikantna pohana krilca: Brzo su gotova, fino hrskava i sočna

Postupak:

Papriku i patlidžane pecite na roštilju (ako imate priliku) ili kod kuće u pećnici. Pecite dok tu i tamo malo ne pocrni. Potom stavljajte u veliki lonac i poklopite - da se dobro upari jer je tako puno lakše skinuti kožu. 

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Sljedeći korak, nakon što se ohladi dovoljno da možete držati u rukama, je guljenje paprike i patlidžana te čišćenje od koštica. Oboružajte se strpljenjem jer to zna trajati, posebno ako se na pojedinim komadima koža ne želi odvojiti lako.

Nakon toga oguljeno povrće stavite da se dobro ocijedi. Računajte da će vam za to trebati oko tri sata. Slijedi usitnjavanje, a za to je savršen stroj za mljevenje mesa. 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Stavite samljeveno povrće u velik lonac i kuhajte na laganoj vatri. Ajvar je potrebno cijelo vrijeme polako miješati. Nakon 20 minuta polako ulijte 1 dcl ulja pa kasnije svakih 20 minuta po 1 dcl dok sve ulje ne potrošite. Važno je da ulje ne isplivava na površinu.

Ajvar je gotov kada kuhačom prođete po dnu lonca i ocrta se put - možete vidjeti dno dok se ajvar polako vraća na mjesto. Sol, šećer i čili se dodaju pred kraj kuhanja, otprilike 20-tak minuta do završetka.

RECEPT Ovakvu pizzu nikada niste jeli: Podloga nije tijesto već pomfrit

Kada vidite da se bliži kraj kuhanju, stavite čiste teglice i poklopce u pećnicu na 100 stupnjeva da se dobro zagriju. Potom ih izvadite pa u njih stavljajte vruć ajvar. Kada teglice napunite, u svaku na vrh stavite malo ulja da prekrije ajvar. Prije zatvaranje premažite uljem i rub teglica i tek tada čvrsto zatvorite.

Sve teglice složite na mjesto gdje će moći stajati oko 24 sata dobro pokrivene dekama (sa svih strana). Cilj je postići da se što sporije hlade i tako se dobro pasteriziraju. Kada se skroz ohlade, spremite ih na tamno i hladno mjesto.

VIDI OVO: Navike na WC-u otkrivaju vam kakva ste osoba.

Komentari (13)
 • Sinoc sam ispekla 20 kg paprika i evo ih sad gulim.

  1. 9. 2018,   13:25
 • U neograničenim količinama ..!

  1. 9. 2018,   13:28
 • Sve li la ali, bez ajvara nikako u zimu. Lani sam priskočila pa se napatila ☺

  1. 9. 2018,   13:56