Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Napravite ih sami: 10 laganih sladoleda od dinje, borovnica...

Napravite ih sami: 10 laganih sladoleda od dinje, borovnica...

HAJDE, HONEY, PLIZ, PLIZ... Za zdrav sladoled, umjesto šećera, dodaje se med, a bira najbolje sezonsko voće. Ako nemate kalupe za sladoled, za one na štapiću mogu vam poslužiti i obične plastične čaše

VIDEO

Za pripremu domaćih sladoleda najbolje je koristiti sezonsko voće, a ledenu poslasticu možete napraviti od samo dva sastojka.

Pomiješajte 500 grama zamrznutog bobičastog voća ili nekog drugog voća po izboru s 200 mililitara vrhnja za šlag. Po želji zasladite šećerom ili medom. Izmiksajte u blenderu ili pomoću štapnog miksera pa zamrznite. Za zdraviju varijantu pomiješajte voće s grčkim jogurtom. Možete koristiti jednu vrstu ili se poigrati okusima i kombinirati više vrsta voća.

Za ‘pijanu’ varijantu smjesi se dodaje malo ruma ili voćnog likera. Ako nemate kalupe za sladoled, za one na štapiću mogu vam poslužiti i obične plastične čaše. Ulijte smjesu i kada bude napola zaleđena, samo utisnite štapiće u sredinu. Kao kalup za sladolede ‘na kuglicu’ može vam poslužiti plastična kutija od kupovnog sladoleda, ali i bilo koja posuda koja može u zamrzivač. Domaći sladoled možete obogatiti voćnim ili čokoladnim preljevom i prije posluživanja ukrasiti komadićima voća.

10 LAGANIH SLADOLEDA:

1. Sladoled od malina i borovnica

SASTOJCI: 1/2 mahune vanilije, 200 ml mlijeka, 150 g malina, 150 g borovnica, 2 žumanjka, 1 vanilin šećer, 60 g šećera, 200 g jogurta, 200 ml slatkog vrhnja 

PRIPREMA: Mahunu vanilije prorežite, ostružite sjemenke pa oboje dodajte u mlijeko i zajedno zakuhajte. Ostavite da se ohladi pa izvadite mahunu. Bobice operite i izblendajte. Istucite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom na pari pa umiješajte mlijeko, jogurt i izmiksane bobice te ostavite da se malo ohladi. Umiješajte tučeno slatko vrhnje, napunite posudu za zamrzavanje i zamrznite. Poslužite ukrašeno bobicama. 

2. Osvježenje od lubenice i krastavaca

SASTOJCI: svježi krastavac, lubenica (omanja), 1/3 šalice zaslađivača (šećer i voda), 2 žličice limunova soka

PRIPREMA: Zaslađivač napravite od šećera i vode koji su u omjeru 2:1. Pustite da voda zakuha pa u nju dodajte šećer i miješajte dok se ne rastopi. Zatim smanjite vatru, pokrijte lonac i pustite da se kuha na laganoj vatri 10-15 minuta. Pustite da se ohladi i zgusne pa stavite u šalicu. Očistite lubenicu i krastavce te im maknite koru, a lubenici povadite koštice. Sve sastojke izblendajte u blenderu pa procijedite smjesu. U kalup za štapiće dodajte nekoliko koštica lubenice kao ukras pa ulijte smjesu, ali ostavite malo prostora za zamrzavanje. Stavite u zamrzivač, nakon jednog sata dodajte štapić pa nastavite zamrzavati još barem četiri-pet sati. 

3. Ledeni užitak od dinje

SASTOJCI: 3 šalice sjeckane dinje, 1/2 žlice limunova soka, 1/2 šalice grčkog jogurta, 1/2 žlice meda

PRIPREMA: Sjeckanu dinju i limunov sok stavite u blender te ga uključite dok smjesa ne postane glatka. Zatim dodajte jogurt i med pa uključite blender dok se sastojci ne stope. Smjesu prelijte u kalup za sladoled, ali ostavite malo mjesta na vrhu jer će se sladoled povećati zamrzavanjem. Nakon sat vremena stavite štapiće, a zatim zamrzavajte još barem tri sata.

4. Limunsko osvježenje

SASTOJCI: 1/2 šalice limunova soka, limunova korica, 200 g šećera, 250 ml mlijeka, 250 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA: U blenderu izmiksajte limunovu koricu i šećer pa smjesu prebacite u posudu te u nju umiješajte mlijeko i limunov sok. U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag mikserom dok se ne stvrdne pa ga uz miješanje prebacite u posudu sa smjesom od limuna. Miješajte dok se šlag ne stopi sa smjesom. Smjesu ulijte u manju posudu posudu za zamrzavanje te ju prekrijte aluminijskom folijom. Smjesu zamrzavajte tri sata ili dok ne postane čvrsta. Preostalu limunovu koru prerežite na pola pa u njoj poslužite sladoled. 

5. Kremasti sladoled od banane

SASTOJCI: 4 šalice vrhnja za šlag, 1/2 šalice šećera, sol, 4 jaja, 4 šalice tučenog vrhnja, limenka nezaslađenog kondenziranog mlijeka, žlica ekstrakta vanilije, 2 šalice pirea od banana

PRIPREMA: U tavi zagrijte vrhnje za šlag pa dodajte šećer i malo soli te miješajte dok se ne otope. U zdjeli lagano istucite jaja, dodajte malo vruće smjese pa ih vratite u tavu uz neprestano miješanje. Kuhajte i miješajte na laganoj vatri dok smjesa ne obloži stražnju stranu metalne žlice. Maknite s vatre, tavu stavite u zdjelu napunjenu ledenom vodom i miješajte dvije minute. Umiješajte tučeno vrhnje, mlijeko i ekstrakt vanilije. Stavite plastičnu foliju na kremu pa stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Umiješajte zgnječene banane. Sve stavite u hladnjak na dva sata pa premjestite u posudu za zamrzavanje i zamrznite na dva-četiri sata.

6. Sladoled od bobičastog voća

SASTOJCI: 375 g bobičastog voća po želji (borovnice, maline, kupine...), jaje, 175 ml čvrstog jogurta, 125 ml crnog vina, 2 i 1⁄2 želatine u prahu, borovnice za ukras, 4 žlice šećera u prahu

PRIPREMA: Bobičasto voće stavite u blender i izradite glatki pire. Protisnite kroz sito u zdjelu. Razbijte jaje i razdvojite bjelanjak od žumanjka u dvije posude. Umiješajte šećer, žumanjak i jogurt u voćni pire, a bjelanjak ostavite sa strane. Ulijte vino u vatrostalnu posudu i stavite na vodenu paru. Posipajte želatinu po površini vina i ostavite neka odstoji 5 minuta dok ne omekša. Rastopite želatinu na pari. Ulijte smjesu u voćni pire uz stalno miješanje. Prebacite smjesu u posudu otpornu na niske temperature i zamrzavajte oko 2 sata ili dok se ne pretvori u vodenastu kašu. Istucite bjelanjak u čvrsti snijeg. Izvadite smjesu s voćem iz zamrzivača i pažljivo umiješajte snijeg. Izlijte u čaše, nabodite drvene štapiće i vratite u zamrzivač dok se ne učvrsti. 

7. Zamrznuti jogurt s borovnicama

SASTOJCI:  2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4 žlice šećera u prahu, 3 žlice likera od borovnice, 4 žlice jogurta, 4 žlice limetina soka, prstohvat soli 

PRIPREMA: Pomiješajte borovnice, sok i šećer, pa kuhajte dok ne zavrije. Smanjite temperaturu i ostavite neka ključa na laganoj vatri 2 minute. Maknite s vatre i ostavite neka se hladi na sobnoj temperaturi. Ulijte smjesu u blender, dodajte liker, jogurt, limetin sok i sol, pa izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u kalupe za sladolede na štapiću i zamrznite. 

8. Voćni vodeni sladoled

SASTOJCI: 5 jagoda, marelica, nektarina, kivi, šaka borovnica, limun, žlica meda, šalica vode

PRIPREMA: Ocijedite limunov sok i pomiješajte s medom, pa kad se otopi ulijte vodu. Voće ogulite i izrežite na ploške, slažite ih u slojevima u kalupe, zalijte limunadom i stavite u zamrzivač na najmanje dva sata.

9. Ljetni egzotik od manga i kokosa

Popsicles, Frozen mango smoothie

SASTOJCI: pola manga, pola banane, 2 dl soka od banane ili ananasa, 3-4 žlice ruma s okusom kokosa (pina colada), 2 žlice soka limete, prstohvat soli 

PRIPREMA: Pomiješajte komade oguljenog voća u blenderu sa sokom, solju, rumom i limetinim sokom. Mješavinu izlijte u kalupe za sladolede i stavite u zamrzivač. Nakon što se počne zaleđivati, nakon dvadesetak minuta, utisnite drvene štapiće i vratite u zamrzivač dok se skroz ne zalede.

10. Mojito s lubenicom na štapiću

SASTOJCI: 150 g šećera, 3 dl vode, 600 g lubenice, 40 ml bijelog ruma, aroma mente, 30 ml soka od limete

PRIPREMA: Pripremite šećerni sirup od vode i šećera. Kuhajte oko pet minuta, pa ostavite neka se ohladi. Lubenicu izblendajte i pomiješajte sa šećernim sirupom i istom količinom hladne vode. Umiješajte rum, sok limete i aromu mente. Izlijte u kalupe za ledenice i zamrznite.

6 bizarnih činjenica koje nisi znala o maskari!

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti