Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Napravite sami šampon protiv ušiju i gnjida na dječjoj glavi

None Foto: Dreamstime

Uši i gnjide najčešće se nalaze kod korijena kose, uz vrat i iza uha. Ovi nametnici mogu se uspješno riješiti prirodnim uljima. Važno je da se tretiraju svi u kući

Djeca u vrtiću i nižim razredima osnovne škole najizloženija su ušima. Iako nisu opasne jer ne prenose viruse ni bakterije, mogu biti vrlo uporne i neugodne. Uši i gnjide najčešće se nalaze kod korijena kose, uz vrat i iza uha. Ovi nametnici mogu se uspješno riješiti prirodnim uljima, kemijskim šamponima za uklanjanje ušiju i gnjida ili električnim češljevima. 

- Vrlo je važno da se terapija primjenjuje na svima u kućanstvu. Sva posteljina i roba koja dolazi u dodir s vlasištem redovito se treba prati na barem 50 stupnjeva - objašnjava aromaterapeut Saša Radulović, koji posljednjih tjedana dobiva mnogo upita o suzbijanju ušiju. 

Sva posteljina i roba koja dolazi u dodir s vlasištem redovito se treba prati na barem 50 stupnjeva.

No riješiti ih se može i na potpuno prirodan način, bez agresivnih kemikalija. Eteričnim uljima koja se dodaju u šampon, mješavinom biljnih i eteričnih ulja te svakodnevnim preventivnim nanošenjem eteričnih ulja u spreju. - Baza sprejeva s eteričnim uljima najčešće su hidrolati lavande ili čajevca, a ostatak čine eterična ulje čajevca i lavande, geranija, eukaliptusa, jojobe i ostalih biljaka.

Dreamstime

Pomiješajte 100 ml hidrolata čajevca, po 10 kapi eteričnog ulja čajevca, geranija i himalajskog cedra te osam kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa. Ukapajte ulja u staklenu bočicu od 100 ml sa sprej-pumpicom te do vrha ulijte hidrolat. Poprskajte vlasište tri puta na dan. Obavezno dobro promućkajte jer se eterična ulja ne otapaju u hidrolatu. Pazite da ne dođe u dodir s očima. Za stariju se djecu broj kapi eteričnih ulja iz recepture udvostruči.

Prirodni šampon

Po 50 kapi eteričnog ulja čajevca, geranija,  himalajskog cedra i limunskog eukaliptusa ulijte u staklenu tamnu bočicu. U šampon prije stavljanja na glavu dodajte pet kapi mješavine i ostavite minutu-dvije. Odrasli koriste trostruku količinu kapi.

Komentiraj, znaš da želiš!