Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Napravite sami zdravije verzije omiljenih slatkiša - brzo i lako

Popularne kuglice od kokosa ili čokolade, kao i čokoladice od kokosa ili karamele prave se bez pečenja, a domaći čoko namaz od lješnjaka gotov je u svega 15 minuta

VIDEO

Kad pripremate domaće verzije slatkiša, uvijek se pridržavajte točnih količina sastojaka navedenih u receptu kako bi vam ispali što sličniji originalnima. Svi sastojci koje koristite trebali bi biti na istoj, najbolje na sobnoj temperaturi.

Suhe sastojke uvijek pomiješajte i prosijte kako bi vam kolačići bili prozračniji. Kod pripreme čokolade, nastojte je topiti na pari. U nedostatku vremena poslužit će i mikrovalna pećnica, no tad se preporučuje otapanje u intervalima od po 30 sekundi te miješanje nakon svakog od intervala.

Napravite sami slatki kolač s osvježavajući kiselim višnjama
Napravite sami slatki kolač s osvježavajući kiselim višnjama

Ako čokoladu otapate na pari, pripazite da vam voda ne dodiruje dno posude u kojoj topite čokoladu. Za slastice birajte što kvalitetniju čokoladu, odnosno onu s najvišim udjelom kakao maslaca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U čokoladu je dobro  dodati i malo soli kako biste pojačali njezin okus. Možete je obogatiti orašastim plodovima i sušenim voćem, kao i karamelom, maslacem od kikirikija, cimetom, čilijem ili nekim drugim začinom po želji. Zanimljiv okus dat će i korica limuna, limete ili naranče. Jednostavno otopite čokoladu i umiješajte željene dodatke te ćete dobiti domaće čokoladice s orašastim plodovima ili voćem.

Kako biste ljepše i ravnomjernije izrezali čokoladne kolače, savjetuje se da prije svakog reza oštricu noža umočite u toplu vodu. Obrišite ga kako biste uklonili kapljice vode, a zatim zarežite kolač. Toplina oštrice lagano će otopiti čokoladu te će rezanje biti ravnomjernije i lakše.

Verzije popularnih čokoladica možete napraviti i u obliku torte. Za tortu od čokolade i lješnjaka ispecite čokoladni biskvit. Napravite čokoladnu kremu i u nju umiješajte sjeckane ili mljevene lješnjake. Rubove torte možete ukrasiti kuglicama od čokolade i lješnjaka.

Za verziju od kokosa pripremite klasični biskvit u čiju smjesu dodajte mljevene bademe. Kad je biskvit pečen, prelijte ga kremom od kokosa i pospite kokosom u prahu. 

Za tortu od kokosa odličan ukras su domaće kuglice od kokosa koje se pripremaju u svega 20 minuta od samo tri sastojka. A volite li spoj kokosa i čokolade, biskvit od kokosa prelijte čokoladom i ukrasite čokoladicama s kokosom. 

Čoko namaz od lješnjaka

SASTOJCI: 1 šalica lješnjaka, 340 g komadića mliječne čokolade, 2 žlice ulja, 3 žlice šećera u prahu, 1 žlica nezaslađenog kakao praha, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 3/4 žličice soli

PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 180°C. Posložite lješnjake u jednom sloju na obloženi lim za pečenje. Prepržite lješnjake dok lagano ne posmeđe, oko 10 minuta. Zamotajte lješnjake u kuhinjskom ručniku i snažno trljajte kako biste uklonili što više ljuske (neka se ne može ukloniti, to je u redu). Ostavite da se potpuno ohladi.

Napravite slasnu baklavu od oraha, pistacija i puno čokolade
Napravite slasnu baklavu od oraha, pistacija i puno čokolade

Čokoladu otopite na pari dok ne postane glatka. Ostavite da se potpuno ohladi. Lješnjake sameljite u  blenderu dok ne dobijete gustu pastu. Dodajte ulje, šećer, kakao prah, vaniliju i sol te nastavite blendati dok smjesa ne postane glatka. Dodajte rastopljenu čokoladu i pomiješajte u homogenu smjesu.

Pritisnite smjesu kroz sitno cjedilo kako biste uklonili sve veće komade lješnjaka. Dopustite da se smjesa ohladi (mogla bi biti topla od blendanja). Spremite čokoladni namaz u posudu s hermetičkim zatvaračem. Držite  na sobnoj temperaturi i potrošite u roku 2 tjedna.

Hladne pločice s čokoladom, kikirikijem i karamelom

SASTOJCI: 2 šalice čokoladnih kapljica (komadića čokolade), 3/4 šalice maslaca od kikirikija, 1/4 šalice maslaca, 1 šalica šećera, 1/2 šalice vrhnja za šlag, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 vrećica karamela, 1 1/2 šalice slanih kikirikija, 16 sljezovih kolačića

PRIPREMA: Otopite 1 šalicu čokolade s 1/4 šalice maslaca od kikirikija u mikrovalnoj pećnici, oko 90 sekundi. Miješajte dok ne postane glatko pa rasporedite na posudu obloženu papirom za pečenje. Stavite u zamrzivač. Za kremu od sljezovih kolačića, zagrijte malo vode i šećera sa 16 sljezovih kolačića dok se ne otope.

Ostavite da se ohladi. Maslac, šećer i 1/4 šalice vrhnja za šlag zagrijte na srednje visokoj temperaturi. Povremeno miješajte, dok ne dobijete homogenu smjesu. Dok zavrije, nastavite kuhati još šest minuta. Nakon toga maknite s vatre i umiješajte 1/4 šalice maslaca od kikirikija, ekstrakt vanilije i kremu od sljezovih kolačića.

Prelijte preko zamrznute čokolade pa vratite u zamrzivač. Otopite karamele s 1/4 šalice vrhnja za šlag u mikrovalnoj pećnici. Za to će vam trebati otprilike jedna minuta. Rasporedite i lagano pritisnite 1 i 1/2 šalice slanih kikirikija po zamrznutom nugatu, pa prelijte karamelom i vratite u zamrzivač.

Rastopite 1 šalicu čokolade s 1/4 šalice maslaca od kikirikija u mikrovalnoj pećnici oko 90 sekundi, a zatim prelijte po smrznutoj karameli. Vratite u zamrzivač na još 20 minuta pa izrežite. Držite u hladnjaku.

Domaće kokos kuglice s bademima

SASTOJCI: 30 blanširanih badema, 240 g kokosa, 400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka

PRIPREMA: Bademe prepržite na tavi bez ulja. Samo ih povremeno protresite dok ne dobiju zlaćanu boju. Za to će vam trebati samo nekoliko minuta pa pripazite da ne zagore. Kad su gotovi, premjestite ih na tanjur i ostavite da se ohlade. Stavite 200 g kokosa u posudu, dodajte zaslađeno kondenzirano mlijeko i dobro umiješajte.

Ostavite da stoji pet minuta kako bi se mlijeko potpuno stopilo s kokosom. Lagano namočite ruke vodom i napravite kuglice. U sredinu svake kuglice dodajte prženi badem te ih uvaljajte u preostali kokos. Kad su gotove, stavite ih u hladnjak.

Kuglice od čokolade i lješnjaka

SASTOJCI: 2 šalice prženih lješnjaka, 1/2 šalice kakao praha, 2 žličice ekstrakta vanilije, 1/2 žličice soli, 1/2 šalice meda, 1 šalica rastopljene čokolade, 1 šalica grubo sjeckanih lješnjaka (za ukras)

PRIPREMA: Nekoliko prženih lješnjaka ostavite kako biste ih stavili u centar svake kuglice, a ostatak sameljite u blenderu dok ne dobijete pastu. Za to će vam trebati od dvije do tri minute. Dodajte kakao prah, ekstrakt vanilije, sol i med te ponovno uključite blender dok se sastojci ne sjedine, otprilike 20 sekundi.

Smjesa mora biti ljepljiva. Uzimajte malo po malo smjese i radite kuglice, a u sredinu im stavljajte cijele lješnjake. Kuglice stavite u hladnjak na minimalno sat vremena. Nakon toga svaku kuglicu umočite u rastopljenu čokoladu, a zatim ih uvaljajte u sjeckane lješnjake. Držite ih u hladnjaku i pojedite u roku od tri dana.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps