Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Napravite slasne domaće njoke uz recept nagrađivanog chefa

None Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Vrhunski chef otkrio nam je recept za domaće njoke koje možete i zamrznuti. Pomoću par trikova njoki i lazanje će biti kao iz restorana, a kad ih probate više nikad nećete koristiti kupovne

Za ukusne domaće njoke skuhajte krumpir u kori. Duljina kuhanja ovisi o veličini krumpira i debljini kore, a to je nekih 20 do 40 minuta, kaže nagrađivani chef Željko Neven Bremec.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1198769 / ]

- Kad su krumpiri gotovi, iscijedite vodu, pustite da se malo ohlade, a zatim im toplima ogulite koru i protisnite ih kroz tijesak za krumpire. Ako nemate tijesak, može poslužiti i gnječilica. Protisnuti krumpir začinite, dodajte mu jaja i brašno. Okvirno se stavlja od jedne trećine brašna do istog omjera sa smjesom krumpira, a što je više brašna, njoki će biti tvrđi i dulje će se kuhati. No puno brašna donosi i karakteristični praškasti okus njoka - objasnio nam je chef Bremec.

Tjestenina Skmer | Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Danas je predsjednik i predavač na ŠKMER-u (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija), međunarodnoj organizaciji koja okuplja stotine kuhara, i često vodi radionice.

Recept: Domaći njoki

Sastojci: 1 kg krumpira, 300-400 g brašna, jaje, 2 žlice maslaca, sol, muškatni oraščić

Priprema: Krumpir kuhan u kori ogulite i protisnite kroz gnječilicu za krumpir dok je topao. U krumpir dodajte sol, maslac, muškatni oraščić i jaje. Izmiješajte i počnite mijesiti dodajući brašno, dok se tijesto lijepo ne spoji te prestane lijepiti za ruke.

Razvaljajte ga u kobasice i izrežite na željenu veličinu. Oblikujte kuglice pa vilicom ili ribežom napravite utore na njokima kako bi se bolje zadržavao u njima umak.

Zamrznite do upotrebe ili stavite kuhati u slanu kipuću vodu. Njoki su gotovi kad isplivaju na površinu, pa ih izvadite cjediljkom ili lopaticom te ubacite u umak.

Tema: To mi treba

Komentari (57)
  • u moje njoke dodam i još malo griza.. za prste polizati :))

    21. 2. 2018,   17:27
  • Kad skinem majicu i bacim se na kuvanje, žena bude više mokra od mene!!

    21. 2. 2018,   16:32
  • ..pa tako se i rade njoki...nisam ni čula da može drugačije....uvijek ih tako radim....njami..njami...

    21. 2. 2018,   16:20