Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Napredak: Preživljava sve više ekstremno rano rođenih beba

Napredak: Preživljava sve više ekstremno rano rođenih beba

U posljednjih 40 godina granica realne mogućnosti preživljavanja ekstremne nedonoščadi polako je padala sa prijašnjih 28 tjedana na 25, 24 i 23 tjedna, a sve češće preživljavaju i rođeni s 22 tjedna

VIDEO

Liječnici su prije procjenjivali da najmanja gestacijska dob u kojoj su izgledi za preživljavanje realni iznosi 28 tjedana, kada je nedonošče teško oko kilograma, odnosno 12 tjedna prije termina porođaja u normalnoj trudnoći. 

Nedonoščadi se smatraju djeca rođena ispod gestacijske dobi od 37 tjedana. 

U posljednjih 40 godina granica realne mogućnosti preživljavanja ekstremne nedonoščadi polako je padala sa spomenutih 28 tjedana na 25, 24 i 23 tjedna. Sve su češći slučajevi i da nedonoščad rođena u 22. tjednu, mjereno od posljednje mjesečnice majke, preživi. 

Robert Anic/PIXSELL

Nedavno je naslovnice svjetskih medija zauzela vijest o japanskoj bebi koja je težila samo 268 grama kada je rođena u 24. tjednu, ali je preživjela i nakon petomjesečnog boravka u bolnici otpuštena je kući dobra zdravlja.  

- U ovom sam poslu 40 godina i svakih deset godina vidim kako se prag preživljavanja spušta za jedan tjedan - rekao je američki neonatolog Edward Bell iz Sveučilišne dječje bolnice u Iowi. 

Ekstremno prerano rođene bebe najveće izglede da prežive imaju u Švedskoj, objavljeno je u časopisu Journal of the American Medical Association. Naime, ondje je šest bolnica s visoko razvijenim odjelom intenzivne neonatalne skrbi. Čak 90 posto porođaja u Švedskoj sada se obavlja u jednoj od tih šest bolnica. 

Žena rodila troje djece iz dvije maternice u samo mjesec dana
Žena rodila troje djece iz dvije maternice u samo mjesec dana

- Prije su pojedini liječnici unaprijed dizali ruke od djece rođene u 22. ili 23. tjednu - rekao je švedski neonatolog Mikael Norman iz Kraljevske sveučilišne bolnice u Stockholmu. 

U posljednjih deset godina u toj je zemlji stopa preživljavanja djece rođene u 22. tjednu porasla s 3,6 na dvadeset posto, a one u 26. tjednu na čak 80 posto. 

No taj podatak varira čak i u razvijenim zemljama. Ne samo da razlike postoje od zemlje do zemlje nego i od bolnice do bolnice. 

DPA

Premda kod njih stope preživljavanja rastu, u Britaniji, Francuskoj i SAD-u, primjerice, ne mogu se pohvaliti švedskim postocima. Ondje preživi oko 50 posto rođenih u 26. ili 27. tjednu. 

Od 90-ih godina prošlog stoljeća tri velika medicinska napretka omogućila su bolje preživljavanje djece rođene s ekstremno niskom porođajnom težinom i sva su usmjerena na pomoć u disanju jer su za nedonoščad te dobi najveći problem nerazvijena pluća. 

To su umjetni surfaktanti (tekućina koja oblaže plućne alveole), koji nedonoščadi sa slabo razvijenim plućima pomažu u izdisaju, ubrizgavanje injekcija steroida majkama neposredno prije porođaja što ubrzava razvoj pluća ploda (u jednom danu se razviju onoliko koliko bi u tjednu) i uznapredovala mehanička ventilacija. 

ŠOKIRALA JAVNOST: Nekad je glumila 'rugobu', a danas privlači zavodljivim izgledom i fotografijama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'