Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Napuhani trbuh može biti znak mjesečnice, ali i ozbiljne bolesti

Endometrioza je složena bolest i različito utječe na svaku ženu, ali postoje dvije teorije o tome što uzrokuje nadutost u endometriozi. Prvi je da endo trbuh prati menstruaciju, a drugi je vezan uz crijeva

VIDEO

Napuhani trbuh od endometrioze, poznat kao endo trbuh (#endobelly) jedan je od najgorih simptoma endometrioze. U bilo kojem trenu, donji dio trbuha može nabubriti, izazivajući bol i osjećaj nelagode. Žena može biti naduta danima, tjednima, a nadutost joj može splasnuti i za samo nekoliko sati. 

Možda mislite da je nadutost normalan dio ciklusa svake žene, ali to nije normalno nadimanje, a endometrioza nije normalan ciklus.

- Žene uglavnom 'nabubre' dan ili dva prije ciklusa, ali nadimanje kao posljedica endometrioze može biti drastičnije i trajati puno dulje - objasnila je Karli Goldstein, kirurginja i članica medicinskog savjetodavnog odbora Zaklade za endometriozu u Americi.

Endometrioza je bolest u kojoj tkivo maternice počinje rasti na drugim dijelovima tijela. Tkivo se i dalje ponaša kao da je u maternici, tako da kada dođe vrijeme, te stanice krvare. Ali budući da su na pogrešnom mjestu, krv zaglavi u tijelu - i to je nevjerojatno bolno.

Smatra se da endometrioza pogađa 11 posto žena između 15 i 44 godine. To je također bila jedna od najtraženijih zdravstvenih tema 2018. godine. Endo trbuh je sve češća tema na raznim internetskim forumima jer se žene raspituju o ovom često podcijenjenom simptomu.

Šest tihih znakova začepljenih arterija: Bolovi u potkoljenici...
Šest tihih znakova začepljenih arterija: Bolovi u potkoljenici...

- Pojava endometrioze kod žena u Hrvatskoj je u prosjeku s ostatkom svijeta, a najčešće se otkriva kod žena koje imaju problema s kroničnim bolovima u zdjelici. Osim kronične boli u zdjelici problem je vezan uz nemogućnost zanošenja. On dovodi do stvaranja priraslica, jajovodi mogu postati neprohodni, a kod žena koje boluju od endometrioze zna se dogoditi i izvanmaternična trudnoća - objašnjava ginekolog Ivan Fistonić.

Endo trbuh se obično pogoršava kako se bliži večer. 

- Često će pacijentice ujutro biti dobro, a tijekom dana trbuh će se sve više nadimati do večeri, kad većina neće moći zakopčati hlače. Do kraja dana žena može izgledati kao da je šest mjeseci trudna - objašnjava dr. Goldstein, koja ima endometriozu četvrtog stupnja. 

Uz ove fizičke nelagode, endo trbuh je također emocionalno zabrinjavajući.

Za početak, budući da endometrioza može otežati začeće, izgledati kao da ste u drugom tromjesečju je prilično okrutna nuspojava. Osim toga, može doći do posljedica vezanih za cjelokupni izgled tijela. Ženama s endo trbuhom se često savjetuje da se zdravo hrane, često vježbaju i održavaju idealnu tjelesnu težinu kako bi si olakšale simptome, jer kad endo trbuh nabubri, žene se znaju osjećati frustrirano, uznemireno i demoralizirano.

Stjenice su 'okupirale' Jadran: Evo kako ih uočiti i eliminirati
Stjenice su 'okupirale' Jadran: Evo kako ih uočiti i eliminirati

Zdrave navike su presudne, kaže dr. Goldstein, ali ipak teško se nositi s ovim simptomom. 

- Liječenje endometrioze je problematično. Ako se radi o jednoj cisti na jajniku, ona se može odstraniti, ali ako je u pitanju puno malih cista onda je najbolja terapija kontinuirana hormonska kontracepcija, a postoji i lijek s gestagenima. Zahvaljujući lijeku se ta žarišta smanjuju. Liječenje je dugotrajno i zna biti jako teško - dodao je ginekolog Fistonić.

Zašto se endo trbuh pojavljuje?

- Ne znamo točan razlog zašto se to događa. Bilo je više istraživanja, ali nema dobrih dokaza. Iako je vidljivo da se nešto događa unutar trbuha, ako napravite ultrazvuk, ne postoji stvarno opipljiv, konačan razlog zbog kojeg se endo trbuh pojavljuje.To je vrlo frustrirajuće za pacijente - kaže dr. Goldstein. 

Endometrioza je složena bolest i različito utječe na svaku ženu, ali postoje dvije teorije o tome što uzrokuje nadutost u endometriozi. Prvi je da endo trbuh prati menstruaciju. Kada endometrijsko tkivo koje raste na drugim organima misli da je vrijeme za menstruaciju, žene počinju krvariti interno, a tijelo se upali. 

 - Druga teorija je da pacijenti s endometriozom mogu biti osjetljiviji u odnosu na način na koji njihova crijeva procesiraju tjelesne procese - kaže dr. Goldstein. 

Kad riječi bole: Evo zašto se ne treba javljati bivšim ljubavima
Kad riječi bole: Evo zašto se ne treba javljati bivšim ljubavima

To je jedan od razloga zašto se antiupalna dijeta dosljedno preporučuje pacijentima s endometriozom, dodaje dr. Goldstein. Međutim, naglašava da ne postoji jedna dijeta za endo. 

- Svaka žena mora sama utvrditi što je za nju najbolje i na što njezino tijelo reagira - kaže. 

Sarah Devens je otkrila da je reagirala na mliječne proizvode i otkad je to shvatila, potpuno ih je izbacila iz prehrane. 

Kako se možete riješiti endo trbuha?

Budući da nema službenog stajališta o tome što uzrokuje nadutost s endometriozom, nema službenog lijeka. Ali postoje neke tehnike koje vrijedi pokušati, a koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Evo što preporučuje dr. Goldstein.

Otiđite na pregled kod specijalista za endometriozu, koji će ovisno o stupnju endometrioze preporučiti najbolji oblik liječenja. 

Ako vam glava ‘puca’ tijekom vrhunca - hitno idite liječniku!
Ako vam glava ‘puca’ tijekom vrhunca - hitno idite liječniku!

- Mnoge naše pacijentice kažu da nakon operacije nemaju više toliko problema s nadimanjem - kaže dr. Goldstein.

Zakažite sastanak s dijetetičarem. 

Pokušajte protuupalno dijetu. Najbolji način da pronađete svoju verziju ove dijete je da počnete s eliminacijskom dijetom, polako dodajete stvari natrag i bilježite nakon koje vrste hrane će vaš endo trbuh iskočiti. Uklonite hranu koja vam ne odgovara. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi