Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Napušteni zabavni parkovi koji danas izazivaju jezu i strah...

None Foto: screenshot/YouTube

Nekadašnji megalomanski projekti - veliki zabavni parkovi ne uspijevaju svaki put. Ova tri zabavna parka bila su svojevremeno hit, no nisu uspjeli i danas su prije mjesto jeze nego zabave

1. "Gulliverovo kraljevstvo" je bio veliki projekt japanske vlade u 1990-ima. Sagrađen u sjeni planine Fuji i financiran vladinim novcem bio je veliki poticaj prilično zatvorenoj japanskoj ekonomiji. Kratkoročno je potaknuo mnogo novih poslova, pogotovo u građevinarstvu, ali dugoročno je bio veliki promašaj.

Otvoren je 1997. godine, a zatvoren deset godina kasnije jer ga je glavni investitor, japanska banka Nigata Chuo koja je u njega uložila 350 milijuna dolara, otpisala kao loš zajam.

Pogledajte kako danas izgleda:

 

2. Spreepark u Berlinu

Riječ je zabavnom parku u starom dijelu sjevernog Berlina, koji je dobio ime prema rijeci uz koju je podignut. U potpunosti ga je financijrala Njemačka demokratska republika. Svoja vrata je otvorio 1969. godine i isprva je bio jako popularan. U danima najveće popularnosti ugošćavao je čak 1,7 milijuna posjetitelja godišnje. 

No park je 1991 preuzeo Norbert Witte, dugogodišnji voditelj zabavnih parkova. Uložio je dodatnih 40 milijuna njemačkih maraka i dodao nove vožnje te općenito unaprijedio park.

Ali, nikad više nije vratio posjetitelje, iz godine u godinu zabavni park je sve manje zarađivao i sve više propadao. Park je vrata zatvorio 2001. a Witte je s dijelom atrakcija pobjegao u Limu.

Pogledajte kako danas izgleda:

3. Zabavni park na Boblo otoku u Detroitu

Bio je otvoren skoro 100 godina, a ljudi iz cijelog SAD-a su dolazili starim parnim brodovima na otok i uživali u atrakcijama kao što su Noćna mora, Padajuća zvijezda, Divlji Miš, Nebeska pruga, išli u zoološki vrt ili uživali u mnogobrojnim restoranima.

Desetcima godina otok Boblo je bio meka zabave za turiste, ali par nemilih događaja park su odveli u propast.

Foto: YouTube

Država Michigan je 1948. podigla tužbu protiv operatera parobroda u parku zbog rasističkog ponašanja. To je bio prvi korak u propadanju zabavnog parka. Nakon par godina borbe, zatvorio je vrata 30. rujna 1993. godine.

Pogledajte kako danas izgleda:

 

Danas je ostala samo sjena nekadašnjeg parka.

Komentari (17)
  • Najvece mjesto jeze i za snimat horror filmove je ona nasa velika nedovrsena bolnica u zagrebu

    12. 3. 2017,   18:57
  • Ja sam svome sinu od 40 godina uplatio putovanje u taj Japanski par bez povratne karte neka se dijete igra jednom se živi.

    12. 3. 2017,   18:40
  • Najjeziviji i najzanimljiviji zabavni park koji sam ja posjetila je u Pripyatu..nema tih riječi kojima mogu to opisati

    12. 3. 2017,   18:39