Obavijesti

Lifestyle

Komentari 55

Naš raj u Lici: U maloj kućici od 27 kvadrata imamo baš sve

Naš raj u Lici: U maloj kućici od 27 kvadrata imamo baš sve

Osim što žive u maloj kući, pretvorili su je i u eko kuću - zidovi i podovi su izolirani ovčjom vunom, električnu energiju obitelj Jošt dobiva iz solarnih panela, vodu s izvora, a griju se na drva

VIDEO

Kad sam prije pet godina došao u zaseok Rasoja, pokraj Lovinca, i ugledao livadu okruženu šumom, odmah sam znao da je to ono što tražim. Osvojili su me netaknuta priroda, šum vjetra, cvrkut ptica i pogled na Velebit - govori nam 45-godišnji Kruno Jošt, koji je rodni Zagreb zamijenio netaknutom prirodom u kojoj je odlučio osnovati dom. Ubrzo mu se pridružila i djevojka Lana. Mladi par je prije nekoliko mjeseci dobio i prinovu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:16

Čim je stigao u, kako kaže, rajski kutak i kupio oko 3500 četvornih metara zemlje, krenuo je u izradu kuće dimenzija devet s tri metra po svojoj zamisli. 

Parcela se ne nalazi u građevinskoj zoni, a to je Kruno i tražio, jer je odlučio da žive na osami, pa je morao graditi kuću na kotačima kako bi udovoljio propisima. Na postolju kamiona, uz pomoć nekih ljudi koji se razumiju u drvo, a kud ćeš bolje od starosjedioca, niknuo je dom u kojem obitelj živi već četvrtu godinu. 

Vanjski zid je napravljen od dasaka jele, a unutrašnji obložen lamperijom. Kao izolacija u podu i zidovima poslužila mu je ovčja vuna, koje tamo ima u izobilju. 

Vunu je prije ugradnje kiša nekoliko puta oprala i, kad se osušila, pošpricana je ekološkim sredstvom koje “tjera” insekte što dalje od materijala koji se pokazao sjajnim izolatorom. 

U kući imaju sve što im je potrebno za život. Električnu energiju dobiju iz četiri panela po 150 vata. Sve funkcionira na 12 volti. Od hladnjaka, rasvjete, punjenja mobitela i računala do rasvjete. Kažu da im struje nikad nije manjkalo. Vodu koriste iz obližnjeg izvora, koju također dobavlja solarni panel. 

Što mislite, koliko stoji noćenje u ovom 'ružičastom carstvu'?
Što mislite, koliko stoji noćenje u ovom 'ružičastom carstvu'?

- Dobra izolacija nas ‘čuva’ od ljetne žege i ličke zime, tako da nije potreban nikakav klima-uređaj. Za grijanje tijekom zimskih dana koristimo štednjak na drva s pećnicom. Mislim da u daljoj i široj okolici nema objekta u kojem se živi da u prirodu ispušta manju emisiju CO2 od naše nastambe - pojašnjava nam Kruno, dok šećemo u društvu supruge i kćeri, kojoj izgleda lički zrak paše jer ni u jednom trenu je nismo čuli da je zaplakala.

Raspored u kući je poput onog u podmornici, gdje je svaki pedalj detaljno isplaniran i iskorišten. Jednu podužu prostoriju dijele kuhinja, dnevni boravak, a smjestio se i radni kutak, u kojemu se nalaze dva računala. Mjesta za TV nema jer kažu kako ih ta naprava ne zanima. Na suprotnoj strani od ulaza smješteni su kupaonica i posebno WC.

Toalet je malo čudo od “tehnike” jer iz njega ne dopiru nikakvi mirisi, i to zahvaljujući tome što se tijekom upotrebe razdvajaju tekuće od krutih fekalija, koje odlaze u posebne spremnike ispod kuće jer je ona na kamionskom “postolju”. 

Čuvaj okoliš: Doniraj ono što ne trebaš, sadi povrće i voće
Čuvaj okoliš: Doniraj ono što ne trebaš, sadi povrće i voće

- Kako smo vegetarijanci, sve dobijemo iz svojega vrta koristeći permakulturu, koja isključuje bilo kakve herbicide, pesticide i ostale kemikalije. Koristimo slamu, sijeno, lišće... Na taj se način zemlja ne isušuje i ne odvajaju se iz prirode hranjive tvari koje se zatvorenim krugom vraćaju opet u prirodu - kaže nam bračni par.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite