Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Naša osobnost otkriva bolesti: Provjerite čemu ste vi skloni

Naša osobnost otkriva bolesti: Provjerite čemu ste vi skloni
1

Pet je faktora, odnosno temeljnih karakteristika osobnosti koje mogu utjecati na razvoj bolesti ili općenito dobro zdravstveno stanje. Otkrijte koje od njih pripadaju vama i što za vas to znači

VIDEO

O karakternim osobinama ovisi mnogo više od toga hoćemo li u društvu biti omiljeni ili ne. Američki su istraživači, naime, otkrili da postoji snažna veza između osobnosti i rizika od bolesti. Tako primjerice marljivost i znatiželja štite od bolesti, dok joj tjeskoba i zabrinutost širom otvaraju vrata te kronični mrgudi obolijevaju češće i žive kraće od otvorenih i vedrih ljudi.

Razvoj niza bolesti povezan je s našim ponašanjem i načinom na koji doživljavamo i odnosimo se prema svijetu koji nas okružuje. Osobnost je stoga pouzdan predskazatelj mnogih bolesti, no ne i karcinoma, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Washington u St. Louisu.

Da bi precizno definirali koje osobine su prijatelji, a koje neprijatelji zdravlja, vodeći se petofaktorskim, tzv. Big five, modelom, ocijenili su pet temeljnih karakteristika ličnosti - ekstrovertiranost, savjesnost u poslu, otvorenost za nova znanja i iskustva, ugodnost tijekom druženja i emocionalnu uravnoteženost.

SAVJESNI IMAJU MANJI RIZIK OD MOŽDANOG UDARA 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oni koji su u poslu savjesni, a u komunikaciji otvoreni, ugodni i spremni na kompromis zdraviji su i pod znatno manjim rizikom od bolesti poput moždanog udara, dijabetesa i artritisa, tvrde istraživači. Razlog je, smatraju i to što „vlasnici“ spomenutih crta osobnosti vode više računa o zdravom načinu života, manje su pod stresom te češće komuniciraju sa liječnikom.

- Savjesne osobe ozbiljno shvaćaju obveze, rjeđe ih odgađaju te postavljaju prioritete. Imaju zdravije životne navike poput redovite tjelovježbe, nepušenja, zdrave prehrane te stoga imaju i manje izražene fizičke tegobe ili ih otkrivaju dovoljno rano da ih riješe - pojašnjava magistra psihologije Dunja Vuković iz tvrtke Ramiro.

Fotolia

Ekstraverti se kroz kontakte s ljudima oslobađaju negativnih emocija koje mogu uzrokovati fizičke smetnje. Otvoreni su te se ne ustručavaju tražiti savjete i psihološku potporu što, tvrdi psihologinja, učvršćuje njihovu liniju obrane od štetnih posljedica stresa. 

TUGA I RAZDRAŽLJIVOST ŠTETE MOZGU I SLABE IMUNITET

Tjeskobni, neraspoloženi, razdražljivi, konstantno zabrinuti ljudi, skloni epizodama tuge i promjenama raspoloženja, pod većim su rizikom od bolesti. Oni se, tvrde istraživači, manje efikasno nose sa stresom te njihovo tijelo otpušta više hormona stresa, kortizola, koji u velikim količinama oštećuje imunološki sustav i organe, uključujući i mozak.

- Emocionalno nestabilnije osobe su pod povećanim stresom, napetije su, prestrašenije ili tužnije te se teže hvataju u koštac s problemima. Skloni su sve što im se događa doživljavati negativnije što za posljedicu može imati kardiovaskularne i psihosomatske bolesti - upozorava psihologinja Vuković.

Dva osnovna tipa ličnosti

Po Kretshmerovoj tipologiji ličnosti koja se koristi i u kliničkoj medicini, dva su osnovna tipa - piknički i astenički. Da biste bili zdravi i puni energije odredite kojem tipu pripadate te se ponašajte u skladu sa svojom prirodom - istaknite svoje prednosti i disciplinirano radite na manama, poručuje dr. Meri Bura.

Astenici su, pojašnjava liječnica, uglavnom mršavi, nervozni, često površni i nedosljedni, ali vrlo kreativni. Naginju niskom tlaku i oscilacijama razine šećera u krvi. Emocija koju najčešće osjećaju je strah koji troši mnogo energije te često imaju smanjenu razinu šećera u krvi, smanjen broj otkucaja srca te smanjen broj leukocita, a povećan limfocita zbog čega ih često muče alergije. Skloni su TBC-u pluća, bronhalnoj astmi, gastritisu, ulkusu na želucu, hernijama, shizofreniji te ptozi organa (spuštena maternica, kapci, grudi).

- Ljudi asteničke konstitucije trebali bi puno hodati na svježem zraku te vježbati. Preporučujem jogu za početnike, sportove na otvorenom, jahanje i plivanje. Trebali bi redovito uzimati proizvode s klorofilom i kurkumu uz jela  te piti puno tekućine, limunade sa javorovim sirupom. Nesanicu mogu rješiti lijeganjem do 22 sata, a prije spavanja se treba najesti. Puretina, mlijeko i banane pospješit će dobar san“, savjetuje dr. Bura.

PIKNICI FUNKCIONIRAJU PO PRAVILU „MY WAY, OR NO WAY“

Tjelesno su jači, ambiciozni, skloni ljutnji, ljubomori i kontroli. Naginju visokom tlaku, dijabetesu te ateriosklerozi i srčanim bolestima, a fatalni mogu biti i krvni ugrušci. Često imaju povećan broj leukocita što ukazuje na upalne procese te se manifestira upalnim bolestima zglobova, kože i crijeva, migrenama, bolovima u vratu i donjem dijelu leđa, grloboljama, autoimunim bolestima i gihtom. Emocije osjećaju u srcu poput stezanja i težine na prsima.

- Oni žele biti pobjednici te su za njih preporučljivi natjecateljski sportovi, poput tenisa. Zdravom prehranom mogu spriječiti niz ozbiljnih kroničnih bolesti poput srčanih tegoba i dijabetesa - savjetuje dr. Meri Bura.

Kad se vratimo sami sebi, rješavamo se i bolesti

Već i način na koji hodamo o nama mnogo govori. Odaje sigurnost, čvstoću, opuštenost, sreću ili pak nesigurnost, nervozu, nezadovoljstvo, a sve to dodatno potvrđuje izraz lica osobe. S temperamentom smo rođeni i to je nešto što se ne mijenja. To je naša konstitucija koja nas određuje i fizički i emotivno. Možemo se udebljati 15 kg, no nikad nam se neće povećati opseg glave, promijeniti boja očiju, veličina usta i sl. Jednako se tako ne mijenjaju i ni naše osnovno raspoloženje i  odnos prema svijetu se.

No, ono što se mijenja je društveno uvjetovano te ljudi, kako bi udovoljili okolini, nažalost mijenjaju sebe te postaju netko drugi. Upravo tako nastaje bolest, a izlječenje dolazi kada se osoba vraća sebi, svom pravom karakteru te zadovoljavanju svojih potreba i užitaka, kaže liječnica Meri Bura. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje