Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

'Naše kiselo zelje je najbolje - mi smo čuvari starog sjemenja'

'Naše kiselo zelje je najbolje - mi smo čuvari starog sjemenja'

Obiteljski obrt Jurica Cafuk iz Domitrovca nastavio je stoljetnu obiteljsku tradiciju proizvodnje varaždinskog zelja i najveći su uzgajivači kod nas. Godišnje proizvedu oko 500 tona varaždinskog zelja

VIDEO

- Mi smo i jedini čuvari sjemenja starog varaždinskog zelja. Prinos je upola manji nego kod hibridnog, a vegetacija traje 150 dana - rekla je Marija Cafuk, Juričina teta, jedna od najvažnijih karika u obiteljskom obrtu. 

Zelje prodaju po cijeloj Hrvatskoj. Voze ga kupcima ili im oni dolaze na kućni prag, a idu i na sajmove na kojima čim dođu prodaju sve što dovezu. Članovi su Poljoprivredne zadruge Vidovec, pa dio prodaju i preko njih, a dio ide na police Lidla. Na tržnice ne stignu, ali sudjeluju na humanitarnim akcijama. Svojim zeljem opskrbljuju i sve zagrebačke bolnice. 

- Tri puta tjedno im vozim zelje. Već sam u 5 ujutro u bolnici. To je kruh sa sedam kora, ali ja sam zaljubljenik u varaždinsko zelje. Ono ima najviše šećera od svih zelja. Glavica je zbijena, plosnata i jako žuta pa ne treba pri kiseljenju stavljati kukuruz. Obujam lista je veći nego kod hibrida pa je dobro za sarmu. Listovi su tanki i kroz njih se vide prsti, a nema izražena rebra - priča Marija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oko 100 tona zelja ukisele, ostalo prodaju svježe. Sjeme čuvaju tako da glavice čupaju s korijenjem i oko Martinja, 11. studenog, presade na zaštićeno mjesto na kojem u blizini nema zeljarica. 

12 večernjih grickalica: Imaju malo kalorija i ne remete san
12 večernjih grickalica: Imaju malo kalorija i ne remete san

- Utopljavamo ih slamom tijekom zime. Kad krene vegetacija, glavice na sredini puknu i izraste stabljika iz koje nikne cvijet. U njemu nastanu komuške u kojima je sjeme. Zelje beremo u srpnju i kolovozu. Tako su nas učile bake - kaže Marija.

Pomaže im i vitalna 90-godišnja baka Terezija koja kuha. Zelje kisele u poliesterskim bačvama od četiri tone.  

Kiselo za tri tjedna

- Električnim strojem izbušimo ‘kocen’, izribamo zelje na rezance i stavimo u bačvu. Posolimo ga pa netko od nas obuje gumene čizme i gazi ga dok ne počne izbijati tekućina. Kad napunimo bačvu, stavimo na nju najlon i drveni poklopac s kamenom. Zatim pustimo da vrije na temperaturi od 18 stupnjeva. Nakon tri tjedna je kiselo i spremno za jelo - kaže.

Prirodni antibiotik

Soli se dodaje tri posto od količine zelja. Glavice kisele u velikim kacama oko mjesec dana. Toliko vremena treba da u njih prodre sol. Svake godine doniraju četiri tone kiselog zelja za vidovečku Zeljarijadu. Siju ga već u veljači kako bi se ukiselilo do rujna.
Marija kaže da su zelje i rasol prirodni antibiotik.

Trik kako da ista količina riže ima 60 posto manje kalorija
Trik kako da ista količina riže ima 60 posto manje kalorija

- List svježeg zelja može ublažiti ili ukloniti bolove u zglobovima tako što se omota oko bolnog mjesta, a postupak se ponavlja dok bol ne prestane - savjetuje. 

Obitelj se nada da će jednog dana i šestogodišnji blizanci Ela i Ivano nastaviti tradiciju. 

Zelje ukratko:

  • 2-3 kuna/kg je svježe zelje, a ukiseljeno je između šest i 12 kuna, ovisno prodaju li na malo ili na veliko.
  • 5,99 kuna/500 g - cijena rezanog kiselog zelja u prodavaonicama Plodina i Kauflanda.
  • 3,99 kuna/kg stoji glavica svježeg zelja u Kauflandu, Lidlu i Konzumu. U Intersparu i Plodinama je 4,99 kuna.
  • 5,55 kuna/kg je trenutačno najniža cijena glavice kiselog zelja koje je u prodavaonicama Lidla na akciji.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno