Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Naše mediteranske biljke čisto su zdravlje - liječe upale, tlak...

Naše mediteranske biljke čisto su zdravlje - liječe upale, tlak...
1

Kadulja ubija viruse i regulira hormone, rogač regulira probavu, komorač je odičan lijek protiv upale oka, a ružmarin jača pamćenje i koncentraciju. Donosimo vam 20 ljekovitih recepata

VIDEO

Bilje koje nalazimo u primorskim krajevima ima snažna ljekovita svojstva. Komorač (Foeniculum vulgare) dvogodišnja je ili trajna štitarka ugodna i slatkasta mirisa. Cvate od srpnja do rujna. Domovina komorača je područje Sredozemnog mora. Kod nas raste kao divlja biljka, pretežito u primorskim krajevima, gdje se nalazi uz putove, polja i kamenita mjesta.

Zbog svestrane uporabe u prehrani, medicini i industriji likera, komorač se naveliko uzgaja u mnogim zemljama. Duž cijele jadranske obale ovu samoniklu biljku često beru i priređuju od nje različita aromatična jela. Miješaju je najčešće s drugom zeleni, za salate, umake i variva. Jako aromatični plodovi služe kao začin u kuhinji, a često i za kruh, umjesto kima.

Rabe se i u medicini u obliku različitih čajeva. U primorju se uzgaja posebna vrsta komorača s odebljalim lisnim bazama koji se jede svjež, u salati ili pirjan kao ukusno povrće. Može se uzgajati i na drugim mjestima. Nakon cvatnje i plodove koristimo u svrhu liječenja. Komorač se koristio kod tegoba s očima tijekom cijelog srednjeg vijeka, a takva se uporaba djelomično očuvala i do danas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I u suvremeno ga doba ponajviše koristimo kod probavnih smetnji i kašlja, osobito u liječenju djece, a katkad i za ljekovite pripravke kod očnih bolesti. Gospina trava (Hypericum perforatum) poznata je ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini često rabi za pospješivanje izlučivanja mokraće, kod bolesti s vrućicom, jetrenih i žučnih tegoba te mokrenja u krevet.

Ipak, najbolje je istraženo njezino djelovanje protiv depresije. Kliničkim je ispitivanjima potvrđen utjecaj gospine trave na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije. Hipericin iz gospine trave pospješuje korištenje svjetlosti, što je osobito očigledno zimi, pa je učinkovita i protiv sezonske potištenosti. Antidepresivno djelovanje nastupa polagano; tek nakon dva tjedna primjećuju se promjene. Malen broj bolesnika ne reagira na liječenje.

Gospina trava poboljšava raspoloženje te umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi i u djece i mladih koji imaju poteškoće sa spavanjem i koncentracijom. Preporučljiva je za žene u menopauzi, od četrdesete godine nadalje.

Kadulja (Salvia officinalis) djeluje antiseptički, baktericidno i fungicidno, a vjerojatno i protiv virusa. Sprečava nastanak upala. Ulje kadulje rabi se kod upalnih bolesti usne šupljine i ždrijela, za ispiranje te grgljanje. Kod unutarnje primjene kadulja sprečava nastanak sline i smanjuje djelovanje znojnih žlijezda sprečavajući na taj način znojenje. Često se upotrebljava kod probavnih smetnji, osobito kod vjetrova, upale crijevne i želučane sluznice te kod proljeva. Poboljšava probavu, pa je stoga dobra kao začin, osobito ako se dodaje teškim i masnim jelima. Potiče mjesečnicu.

1. KOMORAČ PROTIV KAŠLJA

U litri suhog bijelog vina prokuhamo 15 g komorača, 15 g kopra i 5 g marulje te pustimo da lagano kuha deset minuta, a nakon toga procijedimo. Od toga vina odrasli mogu triput na dan popiti po čašicu, a djeca triput dnevno po žlicu.

2. VODICA ZA ISPIRANJE USTA

Potrebno vam je 1,5 žlica listova kadulje, 5 dl destilirane vode, žličica soli i 50 ml 70-postotnog alkohola. Vodu sa solju zakuhajte, dodajte usitnjenu kadulju i kratko prokuhajte. Pokriveno ostavite da se ohladi, procijedite i umiješajte alkohol. Više puta na dan ispirite usta vodicom.

3. MACERAT OD SMILJA

Za pripremu macerata staklenka se napuni cvjetovima ili vršnim dijelovima smilja, prelije hladno prešanim biljnim uljem i ostavi da stoji od 4 do 5 tjedana. Upotrebljava se za njegu lica.

4. TLAK I KOLESTEROL

Dvije žličice suhih cvjetića smilja prelijte s 2 dl vrele vode, pustite da odstoji 15 minuta pa procijedite. Ovaj čaj regulira probavu, snižava krvni tlak i kolesterol te jača cijelo tijelo.

5. ROGAČ ZAUSTAVLJA PROLJEV

Pomiješajte 20-30 grama rogačeva brašna s malo mlijeka i brašna te uzimajte kod proljeva.

6. PROTIV GIHTA

Uzmite dva rogača, natrgajte ih na komade i kratko prokuhajte u 3 dl vode. Ostavite da odstoji neko vrijeme, najbolje preko noći. Procijedite i popijte na prazan želudac. Ponavljajte postupak 20-25 dana i trebali biste primijetiti značajna poboljšanja.

7. MASAŽNA TINKTURA

Potrebno vam je 100 g klekinja te 500 ml 70-postotnog alkohola ili kvalitetne domaće rakije. Klekinje dobro usitnite, prelijte alkoholom i ostavite da se namaču dva tjedna. U međuvremenu više puta promućkajte. Procijedite kroz gazu u staklenku. Tinktura se koristi za utrljavanje u kožu ili razrijeđena za obloge kod bolova mišića i zglobova te neuralgija.

8. LIKER OD ROGAČA

Potrebni su vam 200 g domaćeg rogača, 150 g šećera, korica neprskanog limuna, vanilin šećer i litra domaće rakije. Operite rogač i nasijecite ga na krupnije komade, bez odvajanja koštica. Limun operite i narežite koricu, najbolje nožem za guljenje krumpira. Sve sastojke stavite u bocu široka grla i ulijte litru domaće rakije. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji na suncu četrdesetak dana. Jednom na tjedan dobro protresite da bi se šećer bolje otopio. Procijedite kroz sitno cjedilo ili gazu te ulijte u tamnu bocu.

9. DIŠNI PUTEVI

Protiv bolesti dišnih i mokraćnih putova pomoći će vam čaj od klekinja. Žličicu zdrobljenih klekinja stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Pijte šalicu na dan.

10. KANTARIONOVO ULJE

Blago uvenule cvjetove gospine trave (10 g) prelijte maslinovim uljem (100 ml). Do ruba napunjenu i dobro zatvorenu staklenku stavite na prozor izložen suncu te je više puta protresite. Nakon tri tjedna ulje bi trebalo poprimiti lijepu zagasitocrvenu boju. Ocijeđeno ulje čuvajte u tamnim staklenkama na hladnom. Rabite za masažu, liječenje površinskih rana, opeklina te drugih kožnih tegoba.

11. PROTIV ŠUMA U UŠIMA

Sjemenke gorušice (20 g) samljeti u prah i dobro pomiješati sa zgnječenim smokvama (200 g). Kašom premazati komad gaze i staviti kao oblog na uho.

12. UKLANJANJE BRADAVICA

Namočite vatu jabučnim octom, prislonite na bradavicu, učvrstite flasterom i držite preko noći. Nakon nekoliko dana bradavica će otpasti. Ponovite tretman još nekoliko puta da ponovno ne naraste.

13. KUPKA OD LAVANDE

Potrebno vam je od 1 do 1,5 kg lavande i 12 l vode. Lavandu kuhajte oko pola sata pa ulijte vodu u kadu. Dopunite mlakom vodom prema potrebi. Već jedna kupka djeluje okrepljujuće na cijeli organizam. Nakon nje prema potrebi možete ponavljati kupku s manjom količinom lavande (50 do 100 g) koju ste skuhali u litri vode.

14. ZA IMUNITET

Žličicu majčine dušice u prahu pomiješajte s 3 žlice brašna i umijesite s toliko mlake vode da nastane čvrsto tijesto. Oblikujte kolačiće i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C od 10 do 12 minuta ili dok ne postanu zlatnožuti. Kolačiće jedite tople jedanput na dan deset dana. Preporučljivi su i onima koji su zdravi.

15. KADULJA PROTIV REUME I ZA BOLJU PROBAVU

Ulje od kadulje možete pripremiti tako da namočite punu šaku suhih cvjetova kadulje u litru kvalitetnog maslinova ulja i ostavite na suncu mjesec dana. Procijedite i koristite za masažu kod probavnih tegoba i reume.

16. NERVOZA I NESANICA

Stavite 30 g suhog mažurana u staklenku, prelijte sa 700 ml bijelog vina, zatvorite i pustite da odstoji sedam dana. Procijedite kroz gazu i čuvajte na hladnome. Pijte jednu do dvije likerske čašice na dan, poslije ručka i prije spavanja.

17. PROTIV PREHLADE

Potrebna vam je žličica mažurana u prahu, žličica konjaka ili vinjaka te žličica maslaca ili vazelina. Dobro osušeni mažuran sameljite ili zdrobite u prah. Pomiješajte prah mažurana s konjakom ili vinjakom i ostavite da odstoji dva-tri sata. Dodajte maslac ili vazelin i zagrijavajte nad parom vruće vode oko deset minuta. Mast procijedite kroz gazu i ohladite. Kod prehlade nekoliko puta na dan namažite nos izvana i iznutra.

18. ULJE MILODUHA

Šaku usitnjenog suhog miloduha stavite u staklenku, prelijte s 5 dl maslinova ulja i zatvorite. Neka odstoji dva tjedna, uz povremeno protresanje. Kod probavnih tegoba uzimajte dvaput na dan po žlicu ulja prije jela. Kod kožnih bolesti masirajte uljem.

19. PASJI TRN

Stavite dvije žličice zdrobljenih plodova pasjeg trna u 500 ml kipuće vode i ostavite da poklopljeno stoji pola sata. Protisnite sadržaj kroz cjedilo. Preporučljiv je u slučajevima proljeva, reumatizma i kožnih bolesti.

20. KOD PROŠIRENIH VENA

Svježe osušeni mažuran (50 g) prelijte sa 100 ml 70-postotnog alkohola ili domaće rakije i ostavite da stoji 30 dana. Procijedite kroz gazu i ulijte u tamnu bočicu. Kod probavnih tegoba uzimajte od 10 do 15 kapi triput na dan, a razrijeđenu tinkturu upotrijebite za masažu kod bolova u mišićima, kostobolje, ukočenih zglobova, proširenih vena i kožnih bolesti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje