Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Naši dizajneri ističu: Hoodica ide na sako, tenisice na odijelo

Naši dizajneri ističu: Hoodica ide na sako, tenisice na odijelo

Ivica Klarić i Tomislav Bahorić donose top adute za mušku garderobu te predlažu cool kombinacije za svaki dan. Nekima treba savjet, nekima ne, koji su se naši poznati momci' rodili s modnim DNK'?

VIDEO

Na čemu muškarac, kad je u pitanju garderoba, ne treba štedjeti? Naši poznati dizajneri muških kolekcija, Ivica Klarić i Tomislav Bahorić, ističu kako su tamno plavi sako i dobar kaput osnova muške garderobe. Ljeti je to i majica zanimljivog printa, dodaje Bahorić. Iako je svjetska modna pista vrlo atraktivno i šaroliko mjesto, uglavnom naši momci vole praktične stvari, zagasite boje i casual forme. Tu i tamo ukrašavaju se šalom, potfrknu hlače te nose tenisice i vojničke čizme... 

Ako je crno, onda je tu i volumen!

- Moj brend Spirit prvenstveno je namijenjen muškarcima, no zapravo od samih početaka kupuju ga i žene. Pogotovo kad je riječ o oversized majicama, košuljama, kaputima… Danas se izgubila granica između muškog i ženskog odijevanja - kaže Bahorić, koji je upravo usred pregovora o predstavljanju nove kolekcije na sljedećem Fashion.hr-u.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@ognjenvucinic wearing asymmetric neoprene coat #spiritbytb #blackavantgarde #totallook #maremilin

A post shared by Spirit by T.B. (@spirit_by_t.b) on

Bahorić je poznat po cool komadima uglavnom tamnih nijansi, s raznim perforacijama i zanimljivim krojnim efektima, kao što su potezi kistom. On je majstor za garderobu s pomakom, no da opet sve skupa bude stilistički realno izvedivo od jutra do mraka, pa do jutra.

Kod Ivice, u njegovom IK Studiju, situacija je nešto drugačija, poslovnija. On radi samo za muškarce, njegova odijela po mjeri nadaleko su poznata. Kod njega je ključno poznavanje engleske klasike, koju on začini inovativnim detaljima na kragni, džepu, orukavlju…

- Kod mene dolaze muškarci svih dobi, od maturanata koji žele svoje prvo odijelo, preko poslovnjaka koji trebaju odijelo specifičnog uzorka, do onih koji idu na svadbu, mladoženje, kumovi i gosti. Tu su, naravno, i stalni klijenti koji dolaze po točno određeni tip odijela. Oni u svom ormaru imaju na desetke odijela pa odabirom kod mene nadopunjuju garderobu. No sve u svemu, ljudi se žele osjećati drugačije i posebno, upravo onako kako to odijelo po mjeri i čini - veli Klarić.

Na što sve možemo nositi sako?

I ptice na grani znaju da je eklektična modna scena srušila neka pravila, pa sako više nije samo dosadan komad koji odijevamo kad idemo na sastanak ili na vjenčanje. Naime, on je postao multipraktični komad kojeg moderan frajer nosi čak i na mekane hlače i tenisice.

- Tu je zaista jako širok izbor kombinacija. Može se nositi na traperice i bijelu majicu i na slične ležerne varijante. Jedan od sakoa koji je nedavno doživio renesansu je onaj karirani, tu postoji bezbroj opcija - savjetuje Klarić.

Ako ćeš uzeti jedan sako, onda neka to bude karirani. Idealan je za niz raznih stylinga, bilo da se radi o kepericama, trapericama ili onim mekanim hlačama koje podsjećaju na trenirku. A dolje? Naravno, tenisice ili čizme na vezanje, a onda i crne, visoke, koje podsjećaju na vojničke.

Što s hoodicom? Možemo li i nju nositi na sako?

- Pa to mi je OK. No onda sako mora biti od tkanine koja se slaže s hoodicom, inače je kontrast prevelik. Znači, za majicu s kapuljačom su sakoi od pamuka, tweeda, kariranog uzorka grubljeg tkanja. I naravno, legendarni plavi blejzer - kaže Klarić.

Minimalizam i dobre tenisice

Bahorić je nešto drugačijeg estetskog izričaja te je pristaša, kako kaže, minimalizma s pomakom u dizajnu.

- Važni su mi individualnost, ali i lakoća kombiniranja odjeće. Isto tako, poštujem dress code u određenim situacijama, no nisam pristaša slijepog praćenja - kaže Bahorić. 

Njegova glavna ideja bazira se na jaknama i majicama koje vole dobru, jednostavnu tenisicu.

I Klarić predlaže sportivo štih, no, ističe, to nipošto nije poslovan look.

- Kad nose tenisice, momci često znaju potfrknuti hlače, kako bi se istaknula sama cipela. No napominjem da to nije poslovan, već više casual styling, iako je tenisica postala dio svakodnevice - upozorava Klarić.

Mješavina materijala je bolja od čistog, jer…

Iako nemaju velik izbor, muškarcima ipak treba lekcija iz poglavlja – kako izabrati odjevni predmet koji će trajati?

- Razlika u sakou odnosno odijelu od prirodnih tkanina (čiste vune, pamuka, lana…) i odijela rađenih od mješavina je prvenstveno u udobnosti nošenja, održavanja i gužvanja. Odijela od mješavina se manje gužvaju, više su otporna na habanje, pogodna su za nošenje u situacijama koje zahtijevaju više stresa i znojenja - savjetuje Klarić.

- Za razliku od njih, odijela od čisto prirodnih tkanina puno su osjetljivija. Također, ne smiju često na kemijsko čišćenje jer ono dodatno oštećuje vlakna. To je dosta važno kod vune, koja ne podnosi vodu, a time ni znoj, kišu, vlagu…  Naime, vunena vlakna u kontaktu s tekućinom postaju jako krhka pa se nerijetko događa i pucanje tkanine na mjestima koja podnose najveća opterećenja, kao što su nogavice, sjedalni šav… - objasnio je.

Majstori koji znaju što je stil – Massimo i Maksim Mrvica

Ova dva glazbenika nadaleko su prepoznata po odijevanju – Maksim je konstantno u crnom, no kod njega je to onaj elegantan gothic pristup, iako je tu sve više klasike u posljednje vrijeme, dok je Massimo već sto godina vjeran odličnim odijelima po mjeri.

Kod obojice se odijevanje godinama ističe kao specifičan dio njihovog imidža, jer stil ne znači da stalno nosiš nešto novo i moderno, već stvari koje ti pašu karakterno. Ova dvojica su dokaz kako jednostavnost ima vrijednost, a pomno razrađena konstanta u odijevanju stvara uvjerljiv imidž.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tonight! #maksim #piano🎹 #show #australia🇦🇺 #tour2018 @sydneyoperahouse

A post shared by Maksim Mrvica Official (@maksimmrvicaofficial) on

Od boja biraju one jednostavne, od krojeva tu su uglavnom klasični, minimalistički komadi. Prednost ovakve garderobe je lakoća svakodnevnog kombiniranja. Smirena paleta boja uvijek je prigodna, to je svakako jedna od prednosti.

Retro na dandy način – Aljoša Šerić i Luka Nižetić

Kad si glazbenik i odvjetnik, ne nužno tim redom, onda je stvar jasna – tu i tamo koji prsluk dobro dođe, a i kravata… Aljoša Šerić  ima onaj super stil koji balansira između casual, retro i elegancije. Kod njega ćete naći i fine šalove, vunene kapute, u prirodnim, zagasitim tonovima…

Lukin statement komad su vojničke čizme koje kombinira s potfrknutim hlačama i bazičnim majicama. Ima onaj dobar hipsterski stil – ne izgleda kao da se sređivao sat vremena. Cijeni i dobre košulje, zanimljive, s nekim atraktivnim motivima… Odjenut će i kožnjak, jer bajkerski chic u njegovoj garderobi ima posebno mjesto.

Znaju se tu naći i sakoi, no nipošto Luka nema onaj dosadan poslovni stil, već se radi o casual jaknama koje se lako kombiniraju na stageu, ali i na nekom događanju. Tenisice su još jedna svakodnevica, a osim bijelih omiljene su mu – crvene.

Grunge lekcija za nove generacije - Gibonni

Šalovi, casual košulje i općenito jako ležeran stil fura naš glazbenik Gibonni. Kod njega ćemo vidjeti i prsluke i košulje, ali uglavnom su tu i razni uzorci, kako sve ne bi bilo previše uglađeno. Kapice su još jedan detalj koji nerijetko nosi, a sve skupa uklapa se u grunge novog milenija.

Grunge, stil koji je zavladao u devedesetima bio je specifičan po tom vrlo ležernom pristupu koji je inzistirao da ništa ne djeluje luksuzno. Gibonni je u tome uspio, na nekako prirodan način, njegova odjeća dio je njegova autentičnog stila, vidi se da tu ništa nije glumljeno niti pretjerano. 

Ništa bez uglađenog odijela i bijele košulje - Ante Vrban i Janko Popović-Volarić

Janko Popović-Volarić sudjelovao je u nekoliko kampanja za tamna odijela, no i inače ovaj poznati glumac fura klasiku. Bijela ili plavičasta košulja, sako i uglađeni look njegov su odabir za događanja i premijere.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Crno-bijeli dan 🐾 #galileoallformen

A post shared by Janko Popović Volarić (@janko_popovic_volaric) on

I Ante Vrban ima u ormaru samo posebne stvari, ništa tamo nije slučajno. Naš poznati arhitekt također bira bijele košulje i crna odijela. Ponekad je tu neka rokerska jakna, kao protuteža svijetloj kragni i tankoj, tamnoj kravati. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#lastnight @moschino @hm

A post shared by ARCHITECT ANTE VRBAN (@antevrban) on

Da, ima kod nas super odjevenih frajera koji itekako znaju da dobar stil ne znači skupo, jeftino ili nešto treće. On znači ili razrađeni, planski imidž ili… se rodiš s time. Naravno, dobar stil može se osmisliti (naročito kad je riječ o poznatim licima) ako osoba nema afiniteta, no važno je da se na kraju u tome dobro osjeća.

ŠOK U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Meghan Markle priznala zašto bježi iz palače, ne može više ovako 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru