Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Naučite ekspresno čistiti mrlje s robe uz trikove kostimografa

Naučite ekspresno čistiti mrlje s robe uz trikove kostimografa
1

Ne treba zbog svake mrlje trčati u kemijsku praonicu: Mrlju od crnog vina uklonit će džin, krpica baršuna ukljanja ruž, a masnu mrlju pobrisat će dječji puder

VIDEO

Na snimanjima u pustinji, pri iznimno visokim temperaturama, rabila sam svoj tajni recept koji je uspješno sačuvao kostime glumaca od neugodnog mirisa znoja i tragova koje on ostavlja na tkanini, otkriva poznata holivudska kostimografkinja Birgit Mueller. Riječ je o jednostavnoj mješavini koja se sastoji od 30 ml votke i 60 ml vode. 

Mješavinu ulijte u bocu s raspršivačem te njome obilno poprskajte kritično područje pazuha. Taj se trik u praksi pokazao iznimno djelotvornim u borbi protiv znoja i svih njegovih neugodnih “nuspojava”. Zato ako na vašem omiljenom komadu odjeće ugledate mrlju od hrane, šminke, tinte ili ulja, to ne znači da odmah morate pohitati u kemijsku čistionicu. 

Trikovi iz kućne radinosti majstora kostimografije uštedjet će vam vrijeme i novac, a vašoj će odjeći znatno produljiti rok trajanja. Također, mogu se primijeniti na licu mjesta jer improvizirani “deterdženti” zapravo su sredstva koja se mogu naći u restoranu. 

Primjerice, mrlju od crnog vina uklonite džinom. Njime dobro natopite vinsku mrlju te potom isperite. Osim votke i džina, kostimografi u svojoj torbi “za prvu pomoć odjeći” obvezno imaju i dječji puder, komad krpice od baršuna, bijelu kredu te lak za kosu.

Baršun uklanja mrlje od ruža

Komadić tkanine od baršuna uspješno “briše” mrlje od hrane, šminke i ruža za usne. Dovoljno je da mrlju dobro istrljate baršunom. Osim baršuna, djelotvorna je i krpica od mikrovlakana, stoga ih je uvijek dobro imati u torbici.

Masne mrlje "brišu" puder i zaslađivač 

Za masne mrlje od ulja “lijek” je dječji puder. Pospite ga na mrlju te mu dajte vremena da izvuče i upije ulje, a potom ga iščetkajte. Osim pudera, djelotvorni su i umjetni zaslađivači u prahu. Nanesite ih na mrlju nekoliko puta i ona će nestati. Ova dva “čistača” treba izbjegavati jedino na vunenoj odjeći. 

Kredom protiv nečistoće

Za bijelu odjeću čaroban štapić je bijela kreda - istrljajte mrlju pa iščetkajte. Tintu uklonite lakom za kosu. Mrlju dobro poprskajte lakom i operite.

Uz šampon košulja je kao nova 

Masnoću s rublja i odjeće možete ukloniti i bez deterdženta, uz pomoć amonijaka. Ovratnik je kritično mjesto na košuljama, a masni “prsten” operite jeftinim šamponom za kosu. On će bolje od skupih deterdženta razgraditi masni otisak vrata. Sakoe istrljajte sapunom i isperite sa što manje vode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku