Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Naučite ekspresno čistiti mrlje s robe uz trikove kostimografa

None Foto: fotolia

Ne treba zbog svake mrlje trčati u kemijsku praonicu: Mrlju od crnog vina uklonit će džin, krpica baršuna ukljanja ruž, a masnu mrlju pobrisat će dječji puder

Na snimanjima u pustinji, pri iznimno visokim temperaturama, rabila sam svoj tajni recept koji je uspješno sačuvao kostime glumaca od neugodnog mirisa znoja i tragova koje on ostavlja na tkanini, otkriva poznata holivudska kostimografkinja Birgit Mueller. Riječ je o jednostavnoj mješavini koja se sastoji od 30 ml votke i 60 ml vode. 

Mješavinu ulijte u bocu s raspršivačem te njome obilno poprskajte kritično područje pazuha. Taj se trik u praksi pokazao iznimno djelotvornim u borbi protiv znoja i svih njegovih neugodnih “nuspojava”. Zato ako na vašem omiljenom komadu odjeće ugledate mrlju od hrane, šminke, tinte ili ulja, to ne znači da odmah morate pohitati u kemijsku čistionicu. 

Trikovi iz kućne radinosti majstora kostimografije uštedjet će vam vrijeme i novac, a vašoj će odjeći znatno produljiti rok trajanja. Također, mogu se primijeniti na licu mjesta jer improvizirani “deterdženti” zapravo su sredstva koja se mogu naći u restoranu. 

Primjerice, mrlju od crnog vina uklonite džinom. Njime dobro natopite vinsku mrlju te potom isperite. Osim votke i džina, kostimografi u svojoj torbi “za prvu pomoć odjeći” obvezno imaju i dječji puder, komad krpice od baršuna, bijelu kredu te lak za kosu.

Baršun uklanja mrlje od ruža

Komadić tkanine od baršuna uspješno “briše” mrlje od hrane, šminke i ruža za usne. Dovoljno je da mrlju dobro istrljate baršunom. Osim baršuna, djelotvorna je i krpica od mikrovlakana, stoga ih je uvijek dobro imati u torbici.

Masne mrlje "brišu" puder i zaslađivač 

Za masne mrlje od ulja “lijek” je dječji puder. Pospite ga na mrlju te mu dajte vremena da izvuče i upije ulje, a potom ga iščetkajte. Osim pudera, djelotvorni su i umjetni zaslađivači u prahu. Nanesite ih na mrlju nekoliko puta i ona će nestati. Ova dva “čistača” treba izbjegavati jedino na vunenoj odjeći. 

Kredom protiv nečistoće

Za bijelu odjeću čaroban štapić je bijela kreda - istrljajte mrlju pa iščetkajte. Tintu uklonite lakom za kosu. Mrlju dobro poprskajte lakom i operite.

Uz šampon košulja je kao nova 

Masnoću s rublja i odjeće možete ukloniti i bez deterdženta, uz pomoć amonijaka. Ovratnik je kritično mjesto na košuljama, a masni “prsten” operite jeftinim šamponom za kosu. On će bolje od skupih deterdženta razgraditi masni otisak vrata. Sakoe istrljajte sapunom i isperite sa što manje vode.

Komentiraj, znaš da želiš!