Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Naučite kako urediti spavaću sobu i probudite usnulu strast

FENG SHUI STRAST U sobi je poželjno gotovo sve imati u paru jer se stvara osjećaj intime i ravnopravnosti. tako bi svatko trebao imati svoj noćni ormarić, svjetiljku...

Drevna kineska filozofija feng shui kaže da je svaki dom energetski povezan te predstavlja naše tijelo, um, misli i osjećaje. Osnova Feng Shuija je chi, energija koju trebamo izbalansirati kako bismo, primjerice, poboljšali odnose i bolje spavali.

Uredite li spavaću sobu prema kineskoj vještini, ona može postati vaše utočište i zemlja snova. Za balansiranje energije chi obratite pozornost na nered, previše žarkih boja u sobi i loš raspored u prostoriji. Jedan od jamaca dobrog sna i odličnog seksa je položaj kreveta.

Dreamstime PROVJERITE KAŽIPRST Dužina prsta otkriva je li žena sklona varati supruga ili nije

- Prema feng shuiju uzglavlje kreveta trebalo bi biti oslonjeno na čvrsti zid te tako da, dok ležimo na krevetu, imamo dobar pregled nad cijelom sobom. Zatim dolaze i drugi faktori, poput kvalitete kreveta i madraca, podzemnih zračenja, boja, dekora i izračuna povoljnih smjerova. Feng shui snažno zagovara ekologiju pa je naglasak da se soba oprema prirodnim materijalima - kaže feng shui konzultantica Lana Anderson. Savjetuje da u sobi prevladavaju prirodni materijali i nježni tonovi.

Foto: Privatni albumI

- Poželjno je koristiti zemljane tonove koji simboliziraju zaštitu, ugodu i toplinu. To su boja pijeska, smećkasti i žućkasti tonovi, a od materijala je poželjno koristiti prirodne materijale poput pamuka, vune, svile ili lana, koji imaju tu topliju strukturu tkanja - kaže Anderson.

Kad je riječ o uređivanju sobe, najbolje je imati sve predmete u paru. Tako se, pojašnjava, stvara osjećaj jedinstva i ravnopravnosti spolova.

KUVADA SINDROM Otac o fantomskoj trudnoći: Djevojka misli da sam ženskast

- Želimo li imati partnerski život, tad je poželjno u spavaćoj sobi manje-više sve predmete imati u paru. Osim madraca, koji simbolički prikazuje jedinstvo. No poželjno je da svaka strana kreveta ima svoj noćni ormarić, svjetiljku i tepih, i to u istom stilu, jer opet simbolički prikazuje ravnopravnost spolova - savjetuje feng shui konzultantica.

Elektronički uređaji zato nisu poželjni. Njihova zračenja nepovoljno utječu na zdravlje i san. No, ako baš ne možete bez TV-a u spavaćoj sobi, prije spavanja ga isključite iz struje i prekrijte tkaninom. Neprijatelj dobrog sna mogu biti i ogledala.

NOVA VRSTA INTIMNOSTI Pola mladih muškaraca misli da ljubljenje s drugom nije prevara

- Kako je sve sačinjeno od energije, a i mi smo različiti jedni od drugih, na neke ljude ogledala jače djeluju, a na neke slabije. Gledajući općenito, ogledala nešto dupliciraju, povećavaju, pa je pitanje što želimo postići i dobiti s ogledalima u nekom prostoru. Za spavaću sobu savjetujem da ogledala budu smještena tako da ne ogledavaju vaše tijelo dok spavate jer inače mogu unijeti nemir, pa čak i nesanicu - napominje Anderson.

U sobi se nose nježni, prirodni tonovi

Zemljani tonovi simboliziraju zaštitu, ugodu i toplinu. To su boja pijeska, smećkasti i žućkasti tonovi. Od materijala je najbolje koristiti prirodne materijale, poput pamuka, vune, svile ili lana, koji imaju topliju strukturu tkanine.

Foto: 123RF

Eterična ulja kao moćni afrodizijaci

Ylang Ylang poziva na nježnost, a Sandal je idealan za buđenje strasti te se dobro slaže s većinom eteričnih ulja, kaže Anderson i dodaje kako je eterična ulja najbolje koristiti u difuzerima ili aromalampicama.

Savjeti za veću intimnost u spavaćoj sobi

 • Duple dekoracije - Prema feng shui filozofiji, vode do intimne sreće s partnerom.
 • Nježni tonovi - Žarke boje koristite u drugim prostorijama, a za sobu ostavite nježnije.
 • Prirodni materijali - Pamuk, vuna, svila i lan su najbolji izbor za spavaću sobu.
 • Užitak mirisa - Ulje lavande je odlično za smirivanje, a sandal stvara strast u spavaćoj sobi.
 • Nered je zabranjen - Počistite sobu, čak i ispod kreveta. Nered može remetiti san.

VIDI OVO! Najmisteriozniji: Što skrivaju ova četiri horoskopska znaka?  

Komentari (5)
 • Ako nema strasti i želje uzalud sve boje ii svi kreveti koji postoje...

  5. 12. 2018,   20:39
 • Legnem u krevet i spavam...

  5. 12. 2018,   18:04
 • nešto azijsko, svatko ima svoj način kako urediti spavaću..

  5. 12. 2018,   18:05