Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Navike za lijepu kožu u svakoj dobi, od 20-ih do 50-ih godina

Navike za lijepu kožu u svakoj dobi, od 20-ih do 50-ih godina
1

Od domaćeg faceliftinga do režima u četiri koraka, koža se njeguje po desetljećima i bez skupih tretmana, a sukladno pravilima hidratizacije, čišćenja i regeneriranja

VIDEO

Zanemarivanje pilinga čak i u 20-ima sprečava nove zdrave stanice da izlaze na površinu ostavljajući kožu bez sjaja i beživotnom, kaže dermatologinja Debra Jaliman.  Zato su dvadesete pravo vrijeme za stvaranje navika njegovanja kože. 

U 30-ima vladaju hormoni, zbog trudnoće ili stresa, pa svaka peta žena između 25 i 40 godina ima problema s aknama. Masni losioni koji održavaju kožu hidratiziranom mogu začepiti pore. Čak i ako niste imali probleme s tenom kao tinejdžerica, možete ih imati u starijoj dobi. Hormoni i stres izazvaju i ekceme, mrlje, svrbež kože te druge upale. Tad se pojavljuju i prve bore te promjene u pigmentaciji. Za obranu od tih znakova starenja Jaliman preporučuje svakodnevno kremu za sunčanje i što više antioksidansa u prehrani kao što su vitamini E, C i A te beta-karoten i kvercetin. 

U 40-ima koža se obnavlja svakih 45-50 dana, dvostruko sporije nego u 20-ima. Tanke bore se povećavaju, a koža postaje osjetljivija te se mogu pojaviti mrlje zbog izlaganja suncu ili perimenopauze. Najbolji lijek je redoviti piling.

U 50-ima koža je tanja i suša, te će kreme za učvršćivanje od algi kožu nahraniti vitaminima, mineralima i antioksidansima koji sprečavaju razgradnju elastina.

Dvadesete: Vrijeme je za navike koje će očuvati ljepotu

Dnevni režim u četiri koraka - tonik za čišćenje, piling, krema te krema za sunčanje s faktorom 15 ili više. Potražite cink oksid ili titan dioksid kao aktivne sastojke koji fizički blokiraju sunčeve zrake.

Tridesete: Maska i voćni piling jedanput na tjedan 

Proizvodi na bazi petroleja s umjetnim mirisima mogu začepiti pore i iritirati kožu. Zamijenite ih laganim gelovima. Napravite piling ili masku jedanput na tjedan, najbolje od voćnih enzima koji pomažu masnoj koži. 

Četrdesete: Hidratiziranje je  bolje, a koža nahranjena

Da biste vratili sjaj koži, obavljajte piling triput na tjedan (rjeđe ako je koža osjetljiva). Uklonit ćete mrtve stanice, ali će i hidratiziranje biti učinkovitije. Za suhu kožu dnevnoj njezi dodajte hidratantnu masku.

Pedesete: Noćurak i mrkva spašavaju tanku i izmučenu kožu

Potražite maske s intenzivnim hidratantnim sastojcima i hranjivim uljima (noćurak, more krkavine, mrkvino sjeme, boražino i geranij) koje su bogate antioksidansima te vitaminima A i C za njegu tanke i suhe kože. 

Tropska poslastica za noge

Izmiješajte 1/2 šalice pirea od papaje, 1/2 šalice jogurta, žlicu meda, žličicu ulja od grejpa (ili maslinova) i natrganu grančicu metvice. Izmasirajte stopala te ih umotajte u plastičnu vrećicu. Isperite nakon deset min.

Domaći facelifting 

Iz polovice limuna odstranite pulpu da stane žumanjak. Ohladite preko noći. Nanesite žumanjak na čistu, suhu kožu izbjegavajući područje oko očiju. Isperite toplom vodom nakon 15 minuta.

Bez podočnjaka i mrlja

Izmiješajte 1/4 šalice ohlađenog gela od aloe, dvije kapsule vitamina E i pola žličice ulja kamilice ili lavande. Nanesite na čisto lice i ostavite deset minuta pa isperite hladnom vodom. 

Hranjivi piling za lice

Naribajte koru male naranče u 1/4 šalice djevičanskog maslinova ulja. Iscijedite sok pola naranče, a možete umiješati i žličicu sode. Umasirajte na čistu kožu i isperite hladnom vodom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'