Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

Nažuljale je sandale iz second hand shopa, pa dobila - sepsu

Espadrile su je nažuljale u šetnji, a iako je promijenila obuću noga joj je počela naoticati. Da nije na vrijeme otišla kod liječnika, vjerojatno bi joj amputirali nogu

VIDEO

Gemmu Downey (23) jako su nažuljale špagaste platforme koje je kupila prošle godine. Šetajući gradom, u roku od nekoliko sati, otkrila je na koži pruge od remenčića, a sa stražnje strane pete ugledala je maleni mjehur "neobične boje" koji se ubrzo razvio u oteklinu koja je potom obavila cijeli gležanj.

Espadrila platforme kupila je u trgovini s rabljenim stvarima i do sada ih je nosila tek nekoliko puta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Who needs a photographer when you have a model friend with an iPhone? 😂 @mtorresmodel 🙌🏻📸

A post shared by Gemma Downey (@gemmad96) on

- Sve je počelo tako što su se platforme trljale o stražnju stranu pete. Koža je pukla i nastala je krvava posjekotina - kazala je Gemma. U sljedećem trenutku shvatila je da se stvara maleni mjehur.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Stavila sam flaster jer nisam mislila da je krvavi žulj nešto oko čega se trebam brinuti. No kasnije sam primijetila da se promijenio u neku čudnu boju, i onda su počeli problemi - kaže Gemma. Presvukla se u udobniji par cipela, ali ni to nije pomoglo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hey guys, so I’m finally back home to recover! It’s all been a bit of a shock as it happened so fast. This developed simply from every day shoes rubbing the backs of my ankles and breaking the skin. I’ve never had any issues like this before and I developed the first stages of sepsis and severe cellulitis. I’m just so grateful that I acted on things fast (despite being sent away from A&E initially and also just getting told to continue my antibiotics when I had to call an ambulance out tues morning when I started vomiting) things rapidly got worse and I felt horrific and that’s when I rushed to the doctors and an ambulance was called. My blood pressure was super low, heart rate sky high and I had a high temp. I can’t believe all that happened in the space of 24hrs. Lots of people will shrug thing off and play things down, but please be careful of this. Sepsis and cellulitis can result it amputation and can be fatal if left too long. I’m so glad I trusted my instinct and knew that how I was feeling wasn’t normal at all. I was then able to get treated immediately, but obviously still have a little way to go. At the moment I’m not sure what I’m going to do regarding work and jobs, as I was told by the consultant not to wear shoes with backs on for 3 months. So if you see me with flips flops in November, you’ll know why 😂 stay safe guys ❤️ happy to be back in the comfort of my own home, but extremely grateful for the NHS. #sepsis #cellulitis #infection #warning #treatment #NHS

A post shared by Gemma Downey (@gemmad96) on

- Nisam više mogla pravilno hodati i šepala sam, a i boljelo me puno više nego kad me obično nažulja neka cipela - kaže i dodaje da je jednostavno morala sjesti jer joj je noga sve više naticala. Bol je bila "apsolutno neizdrživa".

Riješite se žuljeva na stopalima uz pomoć domaćih sastojaka
Riješite se žuljeva na stopalima uz pomoć domaćih sastojaka

Otišla je do svog liječnika koji joj je propisao antibiotike. No kako se bol pojačavala, otišla je i na hitnu. No liječnici su je uvjerili da nema razloga za zabrinutost i da se ne radi o nikavoj ozbiljnoj ozljedi.

No sjedećeg jutra probudila se s mučninom i povraćanjem, visokim otkucajima srca i "plavom" kožom.

- Ponovno sam otišla kod liječnika i on je rekao da su mi otkucaji srca izuzetno visoki, krvni tlak jako, jako nizak, a tjelesna temperatura visoka. Moja je koža počela još više plaviti i mjehurić je zbog toga postajao još veći - kaže i dodaje:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Matching the coke can ✌🏻

A post shared by Gemma Downey (@gemmad96) on

- Imala sam bolove po cijelom tijelu, bolove u prsima i otežano sam disala i znala sam da nešto ozbiljno nije u redu - rekla je ova Britanka iz Billingshursta u zapadnom Sussexu.

Liječnik opće medicine tada joj je rekao kako su sve to znakovi sepse i da se mora odmah vratiti u bolnicu.

U bolnici su je zadržali dva dana na liječenju - sepse. Da se tada nije javila možda bi joj morali amputirati nogu. No imala je nevjerojatnu sreću.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Last night 💃

A post shared by Gemma Downey (@gemmad96) on

- Rekli su mi da pokazujem ranu fazu sepse, ali na sreću na liječenje sam pristigla prije nego što je mogla eskalirati na u nešto drugo.

Cipele vas žuljaju? Laki trikovi kako ih možete sami razvući
Cipele vas žuljaju? Laki trikovi kako ih možete sami razvući

Morat će proći tri mjeseca prije nego što se potpuno oporavi. Iao nije jasno kakva je infekcija uopće pokrenula sepsu, čini se da je najgore prošlo. Mora nositi samo može nositi samo japanke i natikače dok se njena oštećena koža potpuno ne oporavi.

'Zbog ovog neću prestati nositi potpetice'

- Moja savjetnica rekla mi je da ne mogu nositi cipele barem tri mjeseca, dok to ne izlijčeim - kazala je Gemma Downey. To bi za njezinu manekensku karijeru moglo biti kobno jer nošenje potpetica joj je u opisu posla. Ipak...

- To me neće spriječiti da nosim potpetice jer ih volim, ali isprva ću vidjeti kako teče oporavak i kada ću opet moći nositi sandale s remenčićima - kaže Gemma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lashes by the amazingly talented @lashesbymiaclark 🙌🏻

A post shared by Gemma Downey (@gemmad96) on

Dala si je zadatak da nakon ove bolesti informira i educira javnost o sepsi i šteti koju može donijeti.

- Te su cipele u trendu i mnoge ih djevojke nose svaki dan. Nisam mogla vjerovati da tako beznačajna stvar može nanijeti toliko problema. Htjela bi zato upozoriti druge žene na to. Želim da znaju da ako im se pojave ovakvi mjehurići i osjećaju se loše, da vjeruju svojim instinktima i provjere to kod liječnika - zaključuje.

Sve opasnosti zaraženog mesa: Gnojne upale, sepsa, listerija...
Sve opasnosti zaraženog mesa: Gnojne upale, sepsa, listerija...

Što je sepsa?

Sepsa nastaje kada tijelo reagira na infekciju napadajući vlastite organe i tkiva. Nekim pacijentima koji su se borili sa sepsom zato su amputirani udovi. U Velikoj Britaniji svake godine od sepse umre 44.000 ljudi, a u svijetu svakih 3,5 sekunde. Sepsa ima slične simptome gripi i plućnim infekcijama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'