Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne dajte djeci sirupe za kašalj na svoju ruku - bez recepta

None Foto: Thinkstock

Djeca mogu dobiti dvostruko veću dozu daju li im se nasumce lijekovi za prehladu. Roditelji često napamet kupuju sirupe za kašalj, a nije svaki kašalj isti

U sezoni prehlada roditelji pokušavaju djeci ublažiti simptome raznim lijekovima i sirupima koji se mogu kupiti bez recepta. 
Američki profesor farmaceutike Edward Bell sa Sveučilišta Drake upozorava da ih ne bi trebalo davati olako jer se nuspojave kod djece i odraslih mogu značajno razlikovati.

Dio tih lijekova nije prošao klinička testiranja i studije kakve su prošli lijekovi koji se izdaju na recept. To je jedan od razloga zbog kojih Američka pedijatrijska akademija više ne preporučuje lijekove bez recepta za djecu mlađu od četiri godine. Oni često sadrže iste aktivne tvari iako su namijenjeni za različite simptome.

Tako mnogi lijekovi protiv prehlade sadrže acetaminofen, koji umanjuje bol i skida temperaturu. Daje li roditelj dva lijeka, jedan za bol, a drugi za temperaturu, dijete može dobiti dvostruko veću dozu acetaminofena od preporučene. Prof. Bell ističe i kako su sastojci takvih lijekova uglavnom neučinkoviti u smanjenju simptoma prehlade kod djece.  

- Često su registrirani kao dodatak prehrani jer se tako lakše plasiraju na tržište. Ako ih već kupujete, to treba biti u ljekarnama kako biste dobili stručan savjet farmaceuta. Roditelji često napamet kupuju sirupe za kašalj, a nije svaki kašalj isti. Ako je  kašalj suh, primjerice, ne treba djetetu davati sirup za vlažni kašalj - pojasnila je pedijatrica Giovana Armano. 

Komentari (7)
  • Pa mislim da ce svaka odgovorna/i Mama i Tata otici prvo kod doktora sa ditetom i da propiše Dr što triba. Barem ja tako cinim

    6. 12. 2016,   07:59
  • jako opasno može biti

    5. 12. 2016,   17:39
  • Nikada nisam djeci dala ni jedan lijek na svoju ruku..Čak i onaj najbezazleniji može izazvati probleme.

    5. 12. 2016,   14:57