Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne griješite! Vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu ne bacajte...

Većina ljudi radi grešku kad vodu u kojoj su kuhali tjesteninu bace u odvod. Ona se može dobro iskoristiti u pripremi umaka, juhi, gulaša, variva i drugih jela.

Vrhunski kuhari tu vodu preostalu nakon kuhanja tjestenine koriste prvenstveno zato što djeluje kao zgušnjivač jelima, ali im daje i punoću budući da je sol poznati pojačivač okusa. Neki od njih ju zovu i tekućim zlatom, najviše iz razloga što tijekom kuhanja poprimi zlaćanu boju, ali i zbog mnogih primjena.

Kako biste dobili najviše iz pripreme tjestenine, a i da vam voda ima najbolju gustoću i okus, bitno je kod kuhanja tjestenine ne pretjerati s količinom vode. Voda u kojoj se kuha treba prekriti tjesteninu, ni više - ni manje. 

Kad se tjestenina skuha u vodi ostaje koncentracija škroba, što će bilo kojem umaku ili juhi kojem dodate malo vode sa škrobom dati svilenkasti izgled i baršunastu teksturu, piše Huffington Post

Ako stavljate ulje u vodu kako se tjestenina ne bi slijepila, nemojte. Umjesto toga u prvih par minuta dobro promiješajte tjesteninu i stavite ju kuhati na laganu vatru. 

RECEPT Talijanska Pasta Primavera će probuditi nepce novim okusom
Komentari (28)
  • Ocu, cuvat tu vodurinu po kuci za dane kad cu kuvat snicele, toceve...taman posla

    1. 7. 2018,   09:40
  • ja samo iskoristim vodu od paste koju sama zamijesim i od nje odmah napravim krem juhu u koju stavim malo mlijeka, dvije zlicie ulja, sol, persin i ostavim malo od paste i za prste polizati je. Od kupovne tjestenine bacam vodu

    1. 7. 2018,   10:34
  • Za tjesteninu i njoke vrijedi ovo pravilo, samo paziti da ne presolite vodu u kojoj su se prethodno kuhali, jer se ona onda stvarno mora baciti...

    1. 7. 2018,   09:38