Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne kupuj plastične vrećice, već ponesi platnenu i spasi planetu

Uzgajanje povrća ili kupovanje lokalno uzgojenog čuva okoliš, a ukupna energija se štedi i pametnom gradnjom jer se štedljivim korištenjem izvora energije potrošnja može smanjiti za 75 posto

Ako u trgovinu ponesete svoju platnenu vrećicu za namirnice i još k tome kupujete ekološki prihvatljive proizvode, već tako doprinosite održivom, ekološki osviještenom načinu življenja.

Knjiga ‘Fundamentals of Sustainable Living’, profesora i znanstvenika Lonnie A. Gamblea opisuje kako individualni potrošački i investicijski izbori mogu potaknuti održivost.

- Ako želite doprinijeti ekološkoj održivosti, najbolje je započeti od vlastitog doma - tvrdi Gamble. Za početak, bilo bi idealno kada biste imali vlastiti vrt i sami uzgajali voće i povrće.

Sea Turtle eat plastic bag ocean pollution concept ALARMANTNI BROJEVI Od 1950. godine reciklirano je devet posto plastike u svijetu

- Prvo je bolje krenuti s manjim vrtom, koji će uvijek biti negdje u blizini, na vidljivome mjestu - objašnjava.

Ljudi koji žive u zgradama mogu u zamjenu za vrt pronaći pouzdanog lokalnog poljoprivrednika koji će im prodavati kvalitetne i domaće uzgojene namirnice bez pesticida. Isto tako, voće koje raste na drvetu može se zasaditi po gradskim vrtovima i tako na pristupačan i štedljiv način omogućiti ljudima svježe voće.

ZA ČIŠĆU PRIRODU Recikliranje odjeće i kupovina rabljenih stvari čuvaju okoliš

- Osim toga, idealno bi bilo ugraditi solarne ploče na kuće i tako smanjiti potrošnju električne energije, a ako se kuća gradi iznova, najbolje bi bilo koristiti prirodne materijale iz lokalne proizvodnje - savjetuje.

Štedljivo korištenje dostupnih izvora energije može smanjiti potrošnju ukupne energije za čak 75 posto, a dobije se isti ili bolji učinak nego od klasičnih izvora.

 

NAJGORI HOROSKOPSKI PAROVI: Ovi znakovi nikako ne idu skupa

Komentari (5)
  • Onda nek ne proizvode plastične vrećice pa ih nebumo kupovali

    21. 6. 2019,   16:59
  • Podrzavam! Ne sjecam se kada sam zadnji puta kupio plasticnu vrecicu. Samo je problem sto za povrce i voce moras uzet da izvažeš

    21. 6. 2019,   17:37
  • Naravo da ne želim zagađivati ali molim odgovore na ona ova pitanja: u šta u trgovini da stavim jabuke,banane,kivi,salatu i mrkvu,papriku,paradajz prije nego dođem na blagajnu? U šta su pakirane slane kokice,čips,slani štapići, sir parmezan ( sad se to zove ribanac) itd itd. Mogao bi nabrajati još puno ali nema smisla.

    21. 6. 2019,   18:07