Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne kupujte više jer svu odjeću koju trebate imate u ormaru

Hiperprodukcija odjeće postala je golemi problem, a osim društvene eksploatacije, problem je i zagađenje okoliša. Rješenje je u izgradnji 'etički održive garderobe' i smanjenju pretjerane potrošnje

Od 60 milijuna tekstilnih radnika, od kojih su većinom mlade žene, samo njih dva posto zaradi dovoljno za život, objašnjava Elizabeth L. Cline, autorica popularne knjige “The Conscious Closet: The Revolutionary Guide to Looking Good While Doing Good”.

Foto: Promo

Hiperprodukcija odjeće postala je golemi problem, a osim društvene eksploatacije, problem je i zagađenje okoliša. Rješenje je u izgradnji “etički održive garderobe” i smanjenju pretjerane potrošnje. Filozofija knjige prati tri jednostavna koraka koji se lako pamte - “nosi više, dijeli više i brini više”.

ZA NJIH NEMA PRAVILA 3 tipa osobnosti koji će najviše varati: Jeste li vi među njima?

- Održivost nije skupa jer je najodrživija odjeća već u vašem ormaru. To su oni komadi koje volite i želite i dalje nositi. Dakle, to ne znači da morate kupovati odjeću koju ćete nositi više od deset puta ako to ne želite - tada kupujte više stvar iz second-handa. Briga za odjeću je važna, jer bez obzira na to stoji li u vašem ormaru ili je želite donirati ili prodati, mora biti u dobrom stanju - naglašava autorica. Možda će vas to nadahnuti da prestanete tražiti trendi komade i potražite kvalitetnije predmete koji će trajati dulje. Prije kupnje uđite u svoj ormar i napravite veliko, svjesno čišćenje.

ČVRSTA UVJERENJA Apelirali: 'Nemojte abortirati - mi ćemo posvojiti' i dobili bebu

- Pogledajte i vidite što sve imate i hoćete li to ikad više nositi. Pružite drugu ili treću šansu, ali nakon toga se tih stvari riješite. Razmislite o tome što će se dobro uklopiti u vaš ormar, tako da ne kupujete višak. Treće, ako ćete nešto nositi jednom ili dva puta, razmislite o kupnji ovih komada u second-hand shopu ili unajmljivanju. Četvrto, kada kupujete, provjerite kompaniju i radi li ona na etičnim principima. Podržite marke koje se barem trude kretati u održivu smjeru - kaže Cline.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (5)
  • pobacat sve, čisti konzumerizam i tako na kraju nosiš 3 krpe.

    30. 10. 2019,   20:37
  • Joj nikad mi neće biti jasne žene koje kupe nešto a kad ono stoji u ormaru jako dugo s etiketom..haha..

    30. 10. 2019,   20:02
  • Auuu... najgora stvar je da roba stoji u ormaru i ne nosi se, bez obzira koliko puta joj pruzili sansu... a nikad nemamo sta obuc haha ili kupis masu stvari, kombinacija, haljina, itd... a uvik isto ili slicno... skinny traperice i patike/cizme/stikle, ovisi....

    30. 10. 2019,   17:50