Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne morate se istrošiti za ovaj Božić - uštedite na 7 načina

None Foto: Dreamstime

Svi ponekad zaboravljamo da se za Božić ne bi trebalo sve vrtjeti oko darivanja, pa u zadnji tren posežemo za novčanikom i trošimo bezglavo. Ključno je na vrijeme napraviti popis

Blagdansko vrijeme može biti posebno stresno za cijelu obitelj na financijskom planu. Čak i ako imate puno novca, još je važnije uravnotežiti sve što ste dobili i što možete dati te pokušati stvoriti lijepa sjećanja.Ovo je popis stvari s kojima možete sačuvati novac i umanjiti stres. 

1. Napravite popis

Svi ljudi koje želite darivati idu na jedan popis, uz napomenu koliko ćete na njih potošiti. Na taj način možete naraviti cijeli proračun, odnosno koliko ćete ukupno potrošiti na poklone. Osim poklona za obitelj i prijatelje, na popis stavite i namirnice odnosno jela koja ćete nositi u goste ili ih spravljati kao domaćini jer je i to stavka koja izlazi iz redovnih okvira prehrane jedne obitelji.

Ako želite da vaš ukupni iznos bude 600 kuna, a bliži je 1000 kuna, počnite smišljati kako smanjiti troškove u ovom trenu, a ne kad potrošite novac koji niste planirali.

2. Ne morate kupiti poklon svima

Napravite poklone ako to volite. Uključite u to i djecu. Troškovi materijala za izradu takvih jedinstvenih poklona obično su puno jeftiniji od kupovine gotovih. Uokvirena fotografija ili staklenka puna kolačića mogu biti biti i više nego dovoljni za darivanje od srca.

3. Smanjite popis ljudi za koje kupujete 

U velikim proširenim obiteljima ne kupujte za sve već odaberite nekoga koga ćete darovati. Mala djeca su isključena iz toga jer se za njih uvijek kupuje. 

4. Pročešljajte blagdanske rasprodaje

Pula: Započela su zimska sniženja u trgovinama | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Razmišljati o kupnji možete tako da poklonite nešto što će nekome trebati u novoj godini, a trenutno je na rasprodaji. Dobro pročešljajte blagdanske rasprodaje i kupite povoljnije, makar to bila i majica s kratkim rukavima koju će netko obući na proljeće.

5. Podsjetite se da se usredotočite na doživljaje, a ne novac

Odlazak na paljenje božićnih lampica, topla čokolada, kuhano vino i gledanje božićnih filmova, te ostala besplatna božićna događanja u vašem gradu, veća su zabava od skupih poklona. Zato razmislite što možete zajedno s njima raditi i stvoriti uspomene koje će dugo pamtiti. 

NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE Božićno drvce koje to nije - provjerite 15 genijalnih ideja

6. Ne uspoređujte se s drugima

Teško je ne pokušavati uhvatiti korak s drugim obiteljima. No može vam se dogoditi da se izgubite u tom moru zahtjeva. Ne dopustite drugima da vam nameću osjećaj krivnje jer ne kupujete dovoljno ili za svakoga. Učinite što možete, i to činite sa srcem. 

7. Naručite sitnice preko interneta

Novac i vrijeme možete uštedjeti i internetskom kupovinom. Tamo ćete možda najlakše doći do ideje za poklone koji neće biti previše skupi, poput praktičnih čarapa. 

 Savjet plus

Ako to ove godine niste stigli, druge godine možete kupovati poklone cijele godine, pogotovo ako nešto što vam je netko spomenuo da mu treba, nađete na akciji. Također možete svaki mjesec na stranu staviti neki mali iznos, tako da, kad stigne prosinac, ne bankrotirate od pustih želja. 

RECEPT Mirisni paprenjak: Tradicionalni božićni kolačić uz koji se uživa

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Komentari (15)
  • Svake godine odlučim kako ću prestati s poklonima....ali kako se bliži Božić...tako se i moja odluka se sve više topi i nestaje....:))

    4. 12. 2019,   21:33
  • Skroman poklon dobije jedino unuka..ostali dobe ručak koji je napravljen s puno ljubavi..i to je to...bez stresa i megalomanskog trošenja...

    4. 12. 2019,   21:18
  • 1 put je bozic u godini..

    4. 12. 2019,   21:22