Obavijesti

Lifestyle

Komentari 34

Ne možete zaspati? Ova pića i ića vas zapravo mogu razbuditi

Ne možete zaspati? Ova pića i ića vas zapravo mogu razbuditi
1

Popijete li čašu vina i pojedete piletinu prije spavanja vjerojatno ćete teže zaspati nego da ste popili čašu mlijeka i pojeli zdjelu žitarica. Hrana može pokrenuti, ali i uspavati tijelo

VIDEO

Od ranih jutarnjih tipova do noćnih ptica, svi se možemo složiti da bismo, kad konačno legnemo htjeli odmah zaspati. Evo što kaže predsjednik National sleep foundation, dr. Russell Rosenberg, koje su potencijalno dobre i loše namirnica kada je riječ o spavanju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Loše: Brza hrana

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Masti iz brze hrane postaju ubojica spavanja, jer masnoća stimulira proizvodnju kiseline u želucu, što u jednjaku može uzrokovati žgaravicu. Masna hrana također može olabaviti barijeru između želuca i jednjaka, što olakšava dolazak kiseline na kriva mjesta. 

Loše: Vino

Bilo koji alkohol je jako loš za san, kaže dr. Rosenberg.

- Brzo se metabolizira i uzrokuje da se budimo više puta tijekom noći. Jedno je istraživanje otkrilo da čaša burbona ili votke pomiješana sa slatkim pićem prije spavanja povećava vrijeme budnosti tijekom noći za 15 minuta. Također, alkohol je smanjio vrijeme noćnog spavanja za 19 minuta, kao i kvalitetu sna. Osim toga, alkohol pogoršava hrkanje pa će utjecati i na vašeg potencijalnog partnera", rekao je Rosenberg.

Loše: Kava

Kava sadrži kofein, jak stimulans, a pijenje kave prije spavanja će vas držat budnima. Naravno, ljudi se razlikuju i po osjetljivosti na kofein i to se obično temelji na tome koliko ste ga navikli konzumirati, kaže viši znanstvenik dr. Timothy Roehrs, a potvrđuje i istraživanje Henryja Forda u Detroitu. Ako ne znate svoju toleranciju, preskočite kavu, posebno u kasnim satima.

Loše: Čokolada

Raw vegan chocolate fudge on a white board.

Čokolada ne sadrži samo kalorije, već i kofein, posebno tamna čokolada. Jedna kockica mliječne čokolade tako sadrži oko 12 miligrama kofeina, koliko npr. tri šalice kave bez kofeina.

Loše: Energetska pića

Krivac je opet kofein. Poznato energetsko piće sadrži oko 80 miligrama kofeina što je ekvivalent  jednom espressu. Uz toliko kofeina učinak budnosti može potrajati i do osam sati," kaže Gans.

Loše: Gazirana pića

Fotolia

Većina ih u sebi sadrži gornju dozvoljenu granicu koju dopušta Uprava za hranu i lijekove dopušta. Osim toga, pića poput Pepsi ili Cole sadrže i natrijev benzoat i druge kemikalije koje mogu pogoršati probavni trakt i poticati refluks kiseline.

Loše: Curry

24sata

Nije štetna indijska hrana, već teški začini. Oni koji navečer koriste teške začine i umake imaju više problema sa spavanjem, a začini mogu izazvati i žgaravicu, pokazalo je australsko istraživanje. 

Loše: Piletina

Piletina ili bilo koja hrana s puno proteina bit će kontraproduktivna navečer. "Probava bi trebala usporiti za oko 50 posto dok spavate, a ako jedete puno proteina, probavljate još sporije," objašnjava Rosenberg. Tako umjesto da se usredotoči na spavanje, tijelo se usredotočuje na probavu. Dodavanje ugljikohidrata u proteine može povratiti tu ravnotežu, piše portal Health

Dobro: Trešnje

Trešnje su jedna od rijetkih prirodnih namirnica koje sadrže melatonin, kemikaliju koja pomaže kontrolirati unutarnji sat našeg tijela, kaže nutricionistica iz New Yorka i autorica knjige "Small Change Diet", Keri Gans. Jedno je istraživanje - iako malo - pokazalo da pijenje soka od višnje dovodi do malih poboljšanja u trajanju i kvaliteti spavanja kod odraslih koji pate od kronične nesanice. 

Dobro: Mlijeko

Možda imate lijepe uspomene na majku ili baku koja vam priprema čašu toplog mlijeka da lakše zaspite. Mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan, prekursor kemijskog serotonina u mozgu za koji neki znanstvenici vjeruju da, uz serotonin, povoljno djeluje na san.  

Reci mi što jedeš i reći ću ti kakav si čovjek i što te pokreće
Reci mi što jedeš i reći ću ti kakav si čovjek i što te pokreće

Dobro: Žitarice

Fotolia

Ugljikohidrati su općenito dobri za spavanje, pa pokušajte pojesti zdjelu žitarica ili nasjeckane pšenice, koja sadrži "dobre" ili složene ugljikohidrate. A što je još bolje, žitarice se odlično slažu s mlijekom koje potiče spavanje. Drugi složeni ugljikohidrati su kvinoja, ječam i heljda.

Dobro: Banane

Bunch of raw organic banana on wooden background

Banane pomažu u promicanju sna jer sadrže magnezij i kalij za opuštanje mišića, kaže Gans. Ujedno ima i ugljikohidrate koji će vam pomoći da se uspavate."Banane su općenito promotori zdravlja", kaže Rosenberg i dodaje: Kalij nam treba za zdravlje kardiovaskularnog zdravlja i dobro kognitivno funkcioniranje."

Dobro: Puretina

Poput mlijeka, i puretina sadrži triptofan zbog čega pomaže za dobar san, kaže Rosenberg. 

Dobro: Slatki krumpir

Slatki krumpiri ne samo da sadrže složene ugljikohidrate koji potiču spavanje, već i kalij koji opušta mišiće. Ostali dobri izvori kalija su u običnom krumpiru, grahu i papaji.

'Radim u korporaciji, a kuhanje u restoranu mi smanjuje stres'
'Radim u korporaciji, a kuhanje u restoranu mi smanjuje stres'

Dobro: Čaj od valerijane

A cup of horsetail tea with fresh Equisetum arvense plant

Korijen biljke valerijane se u nekim istraživanjima spominje kao promotor spavanja. Čaj od valerijane s dodatkom matičnjaka ili kamilice, od kojih nijedan ne sadrži kofein, pomoći će vam da se brzo uspavate. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:31

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru