Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne ostavljajte bocu s vodom u autu - možete izazvati požar!

Vatrogasci iz Oklahome napravili su test kojim su pokazali da se sunčeva svjetlost 'pojačala' bocom vode na 250 stupnjeva. Preporučuju da bocu s vodom ponesete sa sobom i ne ostavljate ju u autu

Amerikanac iz Idaha bio je na pauzi za ručak kad je opazio dim koji je dolazio od ispod središnje konzole njegova kamiona. Ostao je iznenađen kada je otkrio da je krivac za dim boca vode.

- Pogledao sam i opazio da su se sunčeve zrake prelomile kroz bocu vode i sjedalo se zapalilo - rekao je Dioni Amuchastegui u videu koji je objavio na Facebook stranici tvrtke.

Pokazao je koliko je opasno ostaviti plastičnu bocu u automobilu na sunčan dan - na sjedištu Dionijevog vozila ostali su tragovi gorenja.

Na istu opasnosti upozorili su i vatrogasci iz Oklahoma Midwest City Fire Departmenta, vatrogasne stanice u Oklahomi. Napravili su test kojim su pokazali da se sunčeva svjetlost 'pojačala' bocom vode na 250 stupnjeva.

PROMO Evo kako najbrže do zamjenskog automobila

- Sunčeva svjetlost će proći kroz bocu napunjenu tekućinom koja će djelovati kao povećalo. Sunčeve zrake koriste tekućinu i bistar materijal kako bi razvile fokusiranu zraku, koja zasigurno može izazvati požar - rekao je David Richardson iz MCFD-a.

Rizik od ovakve katastrofe je nizak, ali vatrogasci preporučuju uzimanje boce s vodom prilikom izlaska iz auta jer je to najbolji način da se spriječi ova vrsta požara u automobilu, piše Men's Health.

SUĐENO IM JE DA BUDU SAMI: Ovi horoskopski znakovi uopće nemaju sreće u ljubavi 

Komentari (22)
  • Ovo moje iskustvo će vas iznenaditi: godinama, osobito na većim udaljenostima i velikim vrućinama, bocu vode držim ispod desnog prednjeg sjedala. I po najvećoj vrućini ta voda je ugodna za piće. Nije kao iz friza, ali pitka je. Ne postoji niti opasnost od pregrijavanja, opisanog u članku. Ne stavljati ispod vozačevog sjedala jer se može otkotrljati pod kočnice i spojku.

    24. 4. 2019,   08:40
  • Znači vlasnik BMW-a iz Solina je ostavio bocu vode u autu, a je već mislio da mu ga je neko zapalio 🤔

    24. 4. 2019,   08:45
  • Pametnije im je napisati da je opasno u pregrijanom autu ostaviti upaljač. Meni je explodirao, netko ga je ostavio, nije bio moj.Puklo kao iz puške, a raspao se u 100 dijelova, jedva sam skužio da je upaljač.

    24. 4. 2019,   08:55